Stadsdichter

Nieuw stadsgedicht voor het Vergeten Bombardement

Stadsgedicht Vergeten Bombardement

Middenin de Tweede Wereldoorlog, op 31 maart 1943, verwoestte een bombardement ‘per ongeluk’ het leven van duizenden mensen. Dit bombardement op Rotterdam-West staat ook bekend als het Vergeten Bombardement. Stadsdichter Dean Bowen schreef voor de herdenking een stadsgedicht.

Het Vergeten Bombardement

Dit jaar is het 75 jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog eindigde. We vieren dat we in Nederland in vrijheid leven. Op 31 maart staan we echter stil bij een verschrikkelijke gebeurtenis die tijdens deze Tweede Wereldoorlog heeft plaatsgevonden: het Vergeten Bombardement. Na het bombardement van14 mei 1940 is dit het hevigste bombardement op Rotterdam. Op 31 maart 1943 vielen er door een fout bommen op de dichtbevolkte wijk Bospolder-Tussendijken in Rotterdam-West. Door het slechte weer en inschattingsfouten bombardeerden Amerikaanse bommenwerpers niet het doelwit scheepswerf Wilton-Fijenoord, maar duizenden huizen.

Residu

In de voorbereiding van het schrijven van het gedicht heeft Dean mogen spreken met Nico Sannes en Jan de Grauw, die allebei het Vergeten Bombardement overleefd hebben overleefd. Lees het stadsgedicht Residu op de pagina van de stadsdichter.

De herdenking die jaarlijks plaatsvindt in Park 1943 is in verband met de maatregelen tegen het coronavirus geannuleerd. Dean zou zijn gedicht daar hebben voorgedragen.

Lees meer: Nieuw stadsgedicht voor het Vergeten Bombardement

Nieuw stadsgedicht Dean Bowen over woningbeleid verfilmd

Nieuw stadsgedicht Dean Bowen over woningbeleid verfilmd

In zijn eerste stadsgedicht van dit jaar, Exodus, reageert Dean Bowen kritisch op het woonbeleid dat wordt gevoerd in Rotterdam. Van Exodus is een korte film gemaakt, die in première gaat op 24 januari tijdens de RTM-dag van het IFFR.

Rotterdam is hip en happening. De ene na de andere achterbuurt transformeert in een wijk met koopwoningen, koffiezaken, galeries en bio-winkels. In Exodus (uittocht) beschrijft Dean de uittocht van de minderbedeelde medemens en een gedachtegoed dat deze medemens is vergeten. Rotterdam is divers en juist deze diversiteit maakt onze stad eigen. Als we vergeten voor hen op te komen, verliezen we onze stad, aldus stadsdichter Dean Bowen.

Exodus

Exodus werpt een kritische blik op de Rotterdamwet, een wet die het sinds 2006 mogelijk maakt om in specifieke wijken bewoners onder een bepaald inkomens- of opleidingsniveau te weigeren. Deze gentrificatie – de sociologische term voor de economische opwaardering van buurten die tenslotte leidt tot verdringing van mensen met lagere inkomens – is zo ver gevorderd dat de stad langzamerhand onherkenbaar wordt. Hij verwijt daarin niet alleen Rotterdam die haar inwoners vergat, maar legt ook blaam bij hemzelf, de inwoners van de stad en de kijker.

Première tijdens IFFR

Van het gedicht is een korte film gemaakt die onderdeel is van de serie Tussen de zinnen in; een poëtische dramareeks waarin de stadsgedichten van de Rotterdamse stadsdichter Dean Bowen tot leven komen. Op 24 januari gaat de korte film Exodus op het IFFR in première tijdens de RTM-special: Rauwkost-Collective. Naast Exodus wordt ook 14.05 altijd een soort vooruit vertoond, de eerste korte film uit de serie. Tijdens beide filmvertoningen draagt Dean Bowen live voor. De toegang is gratis.

Vanaf 25 januari is Exodus ook op de zender van OPEN Rotterdam, online en in de Centrale Bibliotheek te zien.

Nieuw stadsgedicht Dean Bowen over woningbeleid verfilmd

Het gedicht lezen

Lees meer: Nieuw stadsgedicht Dean Bowen over woningbeleid verfilmd

Stadsdichter schrijft gedicht ter ere van Jules Deelder

Stadsdichter schrijft gedicht ten ere van Jules Deelder

De Rotterdamse dichter Jules Deelder (1944) overleed op 19 december 2019. Stadsdichter Dean Bowen schreef het stadsgedicht Meneer Deelder is dood uit eerbetoon voor Jules; schrijver, dichter, muzikant, performer én nachtburgemeester van Rotterdam.

Meneer Deelder is dood.

wat anders had je kunnen zijn
dan een scherpte tegen het gehemelte aangedrukt
als iets Rotterdams
gespeld met de -R geleend van Rouwen

hoor ‘m eindigen: ‘de dood is kut’

en het is waar
een lichaam is geen open einde gegund
meneer Deelder is dood
en met hem valt er iets stil in de stad

niet alle leegte hoeft opnieuw gevuld
laat het met rust
laat het (vooral) met rust

we weten welke rituelen
om hem aan te roepen
weten welke gevels voor de trilling van z’n stem
meneer Deelder is dood
meneer Deelder is dood
en iets van deze stad ging met hem

 

Lees meer: Stadsdichter schrijft gedicht ter ere van Jules Deelder

© 2019 - Bibliotheek Rotterdam

Voer uw gebruikersnaam / pasnummer en wachtwoord in.