• Home
 • Uncategorised

Uncategorised

WLIC2021

Internationaal bibliotheekcongres in 2021 naar Nederland

Rotterdam is voor 2021 gekozen als congresstad voor het grootste wereldwijde bibliotheekevenement. Dit werd vandaag bekendgemaakt tijdens het World Library and Information Congress (WLIC) in Athene.

Het congres van de International Federation of Library Associations and Institutions (IFLA) vindt plaats van 19 tot 26 augustus 2021 in Nederland in het vernieuwde Rotterdam Ahoy Convention Center. Gedurende het congres worden toonaangevende innovatieve bibliotheken in Nederland bezocht. Daarnaast zal een aantal activiteiten op diverse locaties in het land en in het bijzonder in Rotterdam plaatsvinden. Het jaarlijkse IFLA WLIC-congres trekt rond de 5.000 deelnemers uit circa 135 landen.

Samenwerking tussen verschillende bibliotheekorganisaties

'Let's work together .. in Rotterdam!' is de titel van het voorstel waarmee zes samenwerkende partijen het congres van 2021 naar Rotterdam hebben gehaald. En met succes! De kandidatuur is een samenwerking tussen Bibliotheek Rotterdam, de KB nationale bibliotheek, de Vereniging van Openbare Bibliotheken (VOB), samenwerkende POI’s Nederland (SPN), bibliotheek van de Erasmus Universiteit Rotterdam en Rotterdam Partners. Sterke punten van het Nederlandse voorstel waren volgens IFLA de goede congreslocatie, de sterke band met de stad Rotterdam en de steun van een hecht nationaal, regionaal en lokaal netwerk van bibliotheekorganisaties en overheden.

Bibliotheken en inclusieve samenlevingen

In het congres staan de doelen uit de IFLA Global Vision centraal. Deze visie beschrijft hoe bibliotheken wereldwijd kunnen bijdragen aan een inclusieve samenleving. Belangrijke onderwerpen die aan bod zullen komen tijdens het congres zijn persoonlijke ontwikkeling, het stimuleren van lezen, het ontwikkelen van taal- en digitale vaardigheden, de vrije toegang tot cultuur, (digitale) kennis en informatie en het koesteren van onze cultuur. Zo is het congres verbonden met de geest van de bekendste Rotterdammer Erasmus.

“Zonder talen en literatuur kunnen staten niet bloeien, kan leven niet beschaafd zijn, kan een mens geen mens zijn.”

- Desiderius Erasmus Roterodamus

Lees meer: WLIC2021

Belastingen

Bibliotheek biedt hulp bij belastingaangifte

De Bibliotheek is vanwege Coronamaatregelen tot 31 maart gesloten. Alle afspraken in deze periode zijn gecanceld. Klanten, die een afspraak in deze periode hadden worden telefonisch op de hoogte gebracht.

 

Wie online belastingaangifte lastig vindt, kan in maart en april 2020 gratis terecht bij Bibliotheek Rotterdam. Voor de volledige belastingaangifte of advies bij het invullen kunnen Rotterdammers* een afspraak maken voor de vestigingen in Ommoord, Hoogvliet, IJsselmonde, de Centrale Bibliotheek of Hogeschool Rotterdam (Museumpark). De spreekuren worden gehouden door vrijwilligers en studenten van Stichting de Belastingwinkel, Hogeschool Rotterdam en DOCK.

* De spreekuren zijn niet bestemd voor ondernemers of als het inkomen hoger is dan €35.000 per jaar.

Maak op tijd een afspraak

Vanwege de verwachte drukte was vooraf een afspraak maken noodzakelijk. Dat kon vanaf maandag 27 januari telefonisch, per e-mail of online.

Inmiddels zijn alle spreekuren volgeboekt!

De telefonische afsprakenlijn  010 2816 337 is voor dit jaar gesloten.
Wilt u uw afspraak annuleren? Belt u dan met de klantenservice van de Bibliotheek Rotterdam op telefoonnummer 010 – 281 61 00. Voor overige vragen kunt u zich wenden tot de Belastingwinkel.

Voor het afzeggen van een reeds gemaakte afspraak kunt u ook mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Kleine kans dat u via onderstaande kalender op de Hogeschool Rotterdam aan het Museumpark nog een lege plek aantreft en een afspraak kunt inplannen. 

Waar en wanneer?

 • Centrale Bibliotheek - verzorgd door studenten Erasmus Universiteit, en Stichting de Belastingwinkel Rotterdam
  Data: 3, 10, 17, 24, 31 maart en 7, 14, 28 april om 17:30 –19:30 uur               

 • Vestiging Hoogvliet - verzorgd door vrijwilligers DOCK
  Data: 3, 4, 6, 10, 11 en 13 maart om 10:30 – 16:30 uur

 • Vestiging IJsselmonde - verzorgd door studenten Accountancy Hogeschool Rotterdam.
  Data: 10, 11, 13, 17, 18, 20 maart om 10:30 – 16:00 uur

 • Vestiging Ommoord - verzorgd door studenten Accountancy Hogeschool Rotterdam
  Data: 10, 11, 13, 17, 18, 20 maart om 10:30 – 16:00 uur

 • Hogeschool Rotterdam (Museumpark) - verzorgd door studenten Accountancy Hogeschool Rotterdam
  Data: 10, 11, 13, 17, 18, 20 maart om 10:30 – 16:00 uur                                                            

Zelf aangifte doen

Wil je zelf aangifte doen maar heb je thuis geen computer of internet? Kom dan langs bij onze vestigingen in Charlois, Ommoord, Delfshaven, IJsselmonde, Hoogvliet of de Centrale Bibliotheek. In deze vestigingen biedt de bibliotheek gratis toegang tot computers met internet, printfaciliteiten en voldoende privacy om online zaken te doen met de overheid.

Informatieavond online belastingaangifte

Wil je zelf je aangifte doen maar heb je nog wat tips nodig? Op dinsdagavond 25 februari tussen 19:00 – 20:30 uur verzorgt de Belastingwinkel in de Centrale Bibliotheek een informatieavond. Meld je hiervoor aan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Cursussen mediawijsheid

Andere vragen op digitaal gebied? Je kunt het hele jaar door in diverse vestigingen cursussen volgen op het gebied van digitale vaardigheden. De cursus 'Klik & Tik' is bestemd voor wie voor het eerst aan de slag wil met internet en e-mail. In de cursus 'Digisterker' leer je alles over het gebruik van DigiD bij overheidsdiensten, zorgverzekeraars, ziekenhuizen, etc. Lees meer over onze activiteiten op het gebeid van digitale vaardigheden.

Lees meer: Belastingen

© 2019 - Bibliotheek Rotterdam

Voer uw gebruikersnaam / pasnummer en wachtwoord in.