Onderwijs

De Bibliotheek op school en COVID-19

De Bibliotheek op school en COVID-19: wat nu?

Update: 14-01-2021

Het coronavirus vraagt om een andere aanpak voor de Bibliotheek op school. Om zoveel mogelijk duidelijkheid te bieden in deze onzekerheid, hebben we een lijst met veelgestelde vragen samengesteld.

Klik hieronder op een vraag om het antwoord te kunnen lezen.

Contact bibliotheek en de school

 • Mag de leesconsulent op mijn school komen?

  Onze leesconsulenten komen tot tenminste 9 februari 2021 niet naar de scholen toe.

  Gezien de ernstige situatie waarin wij ons begeven, zeker in Rotterdam, nemen wij hierin nog altijd onze verantwoordelijkheid. Het niet bezoeken van scholen door onze leesconsulenten beperkt in ieder geval het aantal reisbewegingen, zoals door de overheid verzocht is. Daarnaast betekent deze maatregel dat er geen fysiek contact zal zijn tussen onze medewerkers en uw professionals en kinderen. Dit draagt voor alle betrokkenen bij aan het reduceren van de besmettingskans.

 • Hoe verloopt het contact met de leesconsulent?

  De leesconsulenten zijn uiteraard wel op afstand beschikbaar en staan in nauw contact met de leescoördinator(en). Zij zijn bereikbaar via de e-mailadressen en telefoonnummers die bij de leescoördinatoren aanwezig zijn. Je kunt bij hen terecht voor inhoudelijke vragen over het programma de Bibliotheek op School of het Halfjaarprogramma van De Schoolschrijver.
  Wanneer er algemene vragen zijn kun je terecht op het afdelingsnummer
  010-2816240 of een e-mail sturen aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 • Is een voortgangsgesprek zinvol nu leesconsulenten niet naar scholen mogen?

  De bibliotheek en de leesconsulenten kunnen scholen op diverse manieren ondersteunen. Het is daarom zeer raadzaam het startgesprek of een voortgangsgesprek te voeren. In het gesprek bespreken we hoe en waarbij de leesconsulent de school kan ondersteunen. Een gesprek kan ook telefonisch of digitaal plaatsvinden. Bespreek de mogelijkheden met je leesconsulent.

 • Kunnen we bibliotheekabonnementen blijven aanvragen?

  Doordat de bibliotheek tot tenminste 9 februari 2021 gesloten is, kunnen op het moment geen plusabonnementen worden aangemaakt. Aanvragen voor plusabonnementen kunnen wel bij de leesconsulent worden ingeleverd, maar deze worden pas verwerkt nadat de bibliotheek weer open is.

  Vraag via de leescoördinator de leesconsulent om het digitale inschrijfformulier. Zodra de bibliotheek weer open is zorgt de leesconsulent ervoor dat de lidmaatschapspassen met een begeleidende brief (eventueel per post) op school worden bezorgd.

Collecties en boekenleveringen

 • Worden webcollecties en wisselcollecties wel geleverd?

  Ja, de webcollecties en wisselcollecties worden geleverd. In verband met de huidige lockdown is de planning voor scholen een klein beetje aangepast.

  De accountmanagers hebben de betreffende scholen een mail gestuurd om ze tijdig te informeren over de nieuwe data.
  Als er vragen zijn over de planning neem dan contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

 • Kunnen kinderen boeken voor de webcollectie vanuit huis bestellen?

  Ja, leerlingen kunnen ook thuis boeken bestellen voor de webcollectie!

  Iedere school heeft hiervoor een unieke weblink ontvangen van onze accountmanagers. Leerlingen kunnen met deze link, hun gebruikersnaam en wachtwoord inloggen en vanuit huis boeken bestellen.

  De leerkracht kan via het docentenmenu > reserveringen per groep bijhouden welke leerlingen boeken hebben besteld.

  Als er vragen zijn over het bestellen van boeken neem dan contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

 • Mogen we de bibliotheekboeken van dBos aan leerlingen mee naar huis geven?

  De bibliotheek wil graag dat kinderen thuis lezen en daarom vragen wij scholen de bibliotheekboeken mee te geven naar huis en de mogelijkheid te bieden dat leerlingen tijdens de lockdown hun boeken kunnen omruilen. Wij zullen in deze uitzonderlijke tijd coulant zijn bij eventuele beschadigingen of kwijtgeraakte boeken.

Activiteiten en groepsbezoeken

 • Kunnen groepsbezoeken aan de bibliotheek wel doorgaan?

  Helaas hebben wij in de strijd tegen het COVID-19 virus wederom noodgedwongen onze deuren moeten sluiten. Tot tenminste 9 februari 2021 zijn alle vestigingen van de Bibliotheek Rotterdam gesloten. Groepsbezoeken kunnen tot die tijd dan ook geen doorgang vinden. Indien er een groepsbezoek gepland staan in de periode tot en met 9 februari 2021, neemt de leesconsulent contact op met de leescoördinator om de afspraak te verzetten.

  Zodra de bibliotheekvestigingen weer open zijn, kunnen groepsbezoeken weer doorgang vinden. Bespreek de mogelijkheden hiertoe met je leesconsulent. Hij/zij weet wat de (on)mogelijkheden per vestiging zijn.

 • Welke andere activiteiten kunnen wel doorgaan en hoe dan?

  Diverse lessen en gesprekken zijn online te voeren via bijvoorbeeld Zoom of Teams. Overleg met de leesconsulent wat de mogelijkheden zijn.

  Achter de schermen werken wij continu aan het digitaliseren van verschillende onderdelen uit ons aanbod. Denk hierbij aan de cursus Open Boek die online doorloopt, het webinar rondom de Nationale Voorleesdagen op 6 januari 2021 (bekijk ook ons filmpje van de Prentenboeken Top 10), verschillende lesbrieven die ontwikkeld zijn rondom de Nationale Voorleesdagen en de Week van de Poëzie zodat docenten hiermee zelf aan de slag kunnen, boekentips in onze blogs en het verfilmen van werkvormen om in de klas in te zetten.

Inspiratie, tips en advies

 • Wat kunnen wij in de klas aan ‘de Bibliotheek op school’ doen zo lang de leesconsulent niet op school mag komen?

  Door 15 minuten vrij lezen per dag, leert een kind 1000 nieuwe woorden per jaar! Wij adviseren alle kinderen minimaal 15 minuten per dag vrij te laten lezen in de klas.

  Doe je al langer mee met de Bibliotheek op school en heb je de afgelopen jaren de kunst kunnen afkijken van onze leesconsulenten? Houd dan ook eens zelf een boekenkring of boekpromotie. Hier vind je 25 korte werkvormen.

  Heb je behoefte aan meer maatwerk? Neem dan contact op met de leesconsulent.

 • Waar vind ik informatie en inspiratie?

  Op de onderwijspagina op onze website vind je informatie en inspiratie. Deze content vullen wij regelmatig aan, de leesconsulenten seinen de leescoördinatoren hierover in. Daarnaast sturen wij regelmatig een nieuwsbrief om alle scholen van tips en adviezen te voorzien

 • Welke online bronnen voor taal- en leesplezier zijn er?

  Klik hier voor een overzicht van handige websites. Wil je specifieke tips? Neem dan contact op met de leesconsulent.

Lees meer: De Bibliotheek op school en COVID-19

Werkvormen boekpromotie

Werkvormen Boekpromotie

Geschreven door: Els Verzee-Zeedijk

Op zoek naar manieren om de leescultuur in de klas te bevorderen? Bekijk dan deze video's waarin onze leesconsulenten de 25 korte werkvormen voor de boekenkring toelichten. 

Boekpromotie filmpjes

Werkvorm 1: Een boek voor jou
In tweetallen bespreken leerlingen in één minuut met elkaar welke boeken zij graag lezen. Eventueel met behulp van de werkvorm ‘ping-pong’. Daarna zoeken ze voor elkaar een boek uit de schoolbiblitheek. 

Werkvorm 12: Heftig!
Scan dramatische illustraties uit boeken die voor de klas nog onbekend zijn. Laat de leerlingen raden wat er zich op de afbeelding afspeelt. Toon daarna het boek waaruit de betreffende afbeelding afkomstig is en vertel kort waarover het gaat. Wie wil het boek lenen?

Binnenkort beschikbaar:

 • Werkvorm 3: Top 10 Leerlingen maken in groepjes een top 10 van de boeken die zij gelezen hebben. Dit wordt met de hele groep gedeeld en vervolgens wordt één gezamenlijke Top 10 gemaakt. Het geeft niet als niet iedereen alle boeken kent. Leerlingen proberen elkaar te overtuigen van hun eigen voorkeuren.
 • Werkvorm 8: Boekgesprek in tweetallen | Ieder duo krijgt ten minste twee boeken. Aan de hand van de achterflap gaan de leerlingen met elkaar in gesprek over de boeken. eerkracht deelt een aantal boeken uit in de groep. Ieder tweetal krijgt ten minste twee boeken. 
 • Werkvorm 25: Speed dateDe helft van de leerlingen zit op hun plaats met een boek dat zij willen aanbevelen. Ze hebben twee minuten om hun 'date' te overtuigen. Op het signaal van de leerkracht schuift iedereen zonder boek een plaats op naar de volgende.

Read more

Meer lezen

Lees meer: Werkvormen boekpromotie

Bookflix helpt je zoeken

Bookflix helpt je zoeken

Wat is Bookflix?

Bookflix is een interactieve PowerPoint waarmee leerlingen uit groep 7 en 8 opzoek gaan naar een nieuw boek. Geïnspireerd door het welbekende Netflix. De Bookflix bevat zeven genres en in totaal 49 titels. Voor ieder wat wils dus! 

Waarom Bookflix?

Hoe werkt het?

Belangrijk! Voordat je begint: schakel bij het openen van de presentie de inhoud in, geef de presentatie even de tijd om alles te laden en zet het geluid aan voor een optimale Bookflix ervaring.

 1. download de Bookflix-PowerPoint via deze link
 2. kies een onderwerp
 3. klik op de boekcover
 4. kijk, luister en lees over het boek
 5. reserveer het boek bij de bibliotheek
 6. lezen maar! 

Wil je meteen aan de slag, download dan de PowerPoint en je kunt meteen beginnen! Wil je de handleiding en een overzicht van de titels? Vraag deze dan aan bij je leesconsulent of via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Veel Bookflix-plezier! 

Lees meer: Bookflix helpt je zoeken

10 boeken tips Nationale Voorleesdagen

10 boeken die je ook kunt gebruiken tijdens de Nationale Voorleesdagen

Door Esther van der Linden-Wemmers

De Nationale Voorleesdagen staan weer voor de deur! Tien titels zijn uitgekozen voor de Prentenboek top 10. In dit artikel geven wij je nog eens 10 extra boekentips, zodat je extra veel keuze hebt! En natuurlijk zijn deze boeken ook na de Nationale Voorleesdagen ideaal om voor te lezen in de groep of in de klas. 

 • Kikker is Kikker van Max Velthuijs

  Wie kent Kikker niet? De boeken over Kikker en zijn vriendjes zijn tijdloos. Mijn persoonlijke favoriet is ‘Kikker is Kikker’. Kikker voelt zich nutteloos, omdat hij vindt dat hij niet zulke bijzondere dingen kan als zijn vrienden. Gelukkig denken zijn vrienden daar anders over. Een fijn boek om na het voorlezen in gesprek te gaan over waarom iedereen bijzonder is.

  Ga aan de slag met de lesbrieven rondom Kikker, download ze hier. Of vraag (als de bieb weer open is) de vertelplaten van Kikker is Kikker aan en lees het verhaal voor met behulp van het vertelkastje.

  Kikker is Kikker van Max Velthuijs, vanaf 4 jaar. 

 • Altijd dichtbij van Mark Janssen

  Babu mist zijn overleden oma heel erg. Ze had hem beloofd, dat ze altijd dichtbij zou zijn als hij verdrietig was. Maar waar is oma dan? Wil je het in je groep hebben over verlies en wat het betekent om iemand te missen? Lees dan dit boek voor en ga er daarna over in gesprek. 

  Download via deze link een kleurplaat met een geweldige prent uit Altijd dichtbij.

  Altijd dichtbij van Mark Janssen, vanaf 5 jaar. 

 • De kusjeskrokodil van Jozua Douglas & Loes Riphagen

  Tim kan niet slapen. Hij hoort en ziet enge beesten in zijn kamer. Maar gelukkig blijken ze minder eng dan Tim dacht. 

  Dit prentenboek is het perfecte voorleesverhaal om met kinderen te praten over naar bed gaan en slapen.

  De kusjeskrokodil van Jozua Douglas & Loes Riphagen, vanaf 4 jaar.  

  Read more

 • Het kleurenmonster van Anna Llenas

  Het kleurenmonster is in de war. Hij voelt zich blij, verdrietig, boos, bang en kalm tegelijk. Wat is er met hem aan de hand? Met de hulp van een meisje probeert hij alle emoties die hij voelt een eigen plek te geven.

  Bij dit boek zijn ook veel lesbrieven van gemaakt, je vindt er onder andere een aantal via Pinterest.

  Het kleurenmonster van Anna Llenas, vanaf 3 jaar. 

 • Het boek zonder tekeningen van B.J. Novak

  ‘Het boek zonder tekeningen’ is echt een moderne klassieker. Hoe vaker je het voorleest, hoe geweldiger het wordt! Een boek zonder tekeningen saai? Echt niet! Met gekke woorden die je voor MOET lezen, omdat ze nou eenmaal in het boek staan, is dit boek hilarisch. Een woord als ‘poepiescheet’ blijft een succes, zeker als kinderen weten dat het eraan komt. De kracht van woorden…

  Het boek zonder tekeningen van J.B. Novak, vanaf 4 jaar.

 • Hond op hakken van Paula Metcalf

  Philip is tot over zijn flaporen verliefd op Penelope. Ze heeft flonkerende ogen, een kwispelende staart en een STRALENDE glimlach. Maar er is een klein probleempje ... Philip is veel te klein om haar een nat neusje te geven! Kan hij zichzelf GROTER maken?

  Spoileralert: uiteindelijk blijkt Penelope ook kort te zijn en doet zich ook groter voor dan ze is. Er zit een heel leuk flapje bij waarop hij zijn liefde aan haar verklaart, maar als hij het raam openzet, blijft er een tekst achter die haar heel verdrietig maakt.

  Hond op hakken van Paula Metcalf, vanaf 5 jaar. 

 • Dokter Diertje van Yoko Heiligers

  Dokter Diertje staat klaar om alle zieke dieren in het bos beter te maken. Nadat hij Merel, Eekhoorn en Pissebed heeft geholpen, komt ineens een spoedgeval: Hert heeft egelstekels in zijn poot. Maar hoe zou het dan met Egel zijn?

  Lees ook het andere deel: Dokter Diertje & de zielige zwijntjes

  Dokter Diertje & het hinkende hert van Yoko Heiligers, vanaf 4 jaar.

 • Zoek Momo van Andrew Knapp

  Fotograaf Andrew en Bordercollie Momo reizen samen de wereld rond. Op de plaatsen waar Momo zich verstopt maakt Andrew een foto. Op elke foto zie je een mooie plek waar Momo verstopt zit. Soms vind je hem snel, soms moet je flink zoeken. Prachtig zoekboek voor jonge kinderen.

  Zoek Momo van Andrew Knapp, vanaf 4 jaar.

 • AAA-WOE! Wie maakt dat geluid? van Jonny Lambert

  De dieren in het bos schrikken ’s nachts wakker van een eng geluid. Geen enkel dier maakt zo’n geluid. Is er soms een monster in het bos?

  AAA-WOE! is een lekker spannend boek, waarbij je het zelf nog veel spannender kan maken door je stem hoog/laag en hard/zacht te laten klinken.

  AAA-WOE! Wie maakt dat geluid? van Jonny Lambert, vanaf 4 jaar.

 • Wat komt er uit die hoed? van Satoshi Kitamura

  ‘Wat komt er uit de hoed?’ is een interactief prentenboek, waarbij peuters moeten raden welk dier er nu weer tevoorschijn zal komen. Bij ieder nieuw dier dat uit de hoed wordt getoverd zie je eerst een klein stukje uit de hoed steken: de oortjes van de poes, de staart van de eekhoorn en de slurf van de olifant. Welk dier zal het zijn?

  Download hier een gratis lesbrief bij dit boek.

  Wat komt er uit de hoed? van Satoshi Kitamura, vanaf 3 jaar. 

Wil je nog meer tips? Lees dan ook eens de blogs Leestips van leesconsulenten voor groep 1 en 2 (deel 1 en deel 2) en Leestips van leesconsulenten voor peuters. Veel voorleesplezier!

Meer lezen

Lees meer: 10 boeken tips Nationale Voorleesdagen

Online bibliotheek voor jeugd

De online bibliotheek voor jeugd en jongeren

Geschreven door Judith Pietersma en Aarti Bajnath

Daar gaan we weer. Alle bibliotheken en scholen dicht. Veel ouders werken thuis en veel kinderen krijgen thuis les.  Ben je nog op zoek naar online leesvoer voor de kids of tools om schoolvakken te oefenen? Lees dan snel verder en ontdek wat je thuis allemaal kan met de bieb.  

Sommige zijn gratis en door zowel leden als niet-leden te gebruiken. Voor andere moet je lid zijn van de bieb.  

Wil je weten wat er allemaal mogelijk is voor kinderen en jongeren? Op de pagina Jeugd en jongeren vind je een overzicht met alle online mogelijkheden voor 0-18 jaar. 

Hieronder een paar highlights.

 

 • E-books en luisterboeken

  Net als voor volwassenen staan er ook voor de jeugd een hoop e-books en luisterboeken klaar in de online bibliotheek-app. De boeken zijn alvast gefilterd op leeftijd (0-6,  6-9, 9-12 en 15+). Je vindt er ook handige boeken voor een werkstuk of spreekbeurt. 

  Read more

 • De Jeugdbibliotheek

  Op www.jeugdbibliotheek.nl vind je inspiratie voor leuke boeken en allerlei informatie voor spreekbeurten en werkstukken. Kinderen die lezen lastig vinden kunnen hier bijvoorbeeld karaokelezen via www.yoleo.nl.

 • Bereslim

  Met Bereslim spelen kinderen leuke en leerzame spelletjes en bekijken ze prachtige prentenboeken. Het is tijdelijk gratis, maar met je bibliotheekabonnement kun je wel altijd gratis gebruikmaken van de interactieve animatiefilms van prentenboeken en de spellen.
  Een aantal titels is er in meerdere talen en alle boeken hebben een gewone versie en een versie met vragen.

  Geschikt voor kinderen van 3-7 jaar.

  Read more

 • Junior Einstein

  Junior Einstein biedt een online leer- en oefenomgeving voor alle vakken van de basisschool. Het aanbod bevat honderdduizenden opgaven voor kinderen uit groep 2 tot en met 8. Je kunt ook gebruik maken van handige video's en artikelen waarin de stof wordt uitgelegd.

  Je logt bij JuniorEinstein in met je gebruikersnaam en wachtwoord voor Mijn Menu van de bibliotheek. Heb je nog nooit ingelogd in Mijn Menu? Of log je in via de app? Vraag dan een nieuw wachtwoord aan door op wachtwoord vergeten te klikken.

  Read more

 • Yoleo

  Wil je het lezen wat interactiever maken? Met een bibliotheekabonnement kun je je aanmelden voor Yoleo. Met ‘hybride’ digitale boeken kunnen kinderen (8 t/m 12 jaar) gewoon lezen, meelezen met een luisterstem of karaoke lezen met behulp van een gele cursor. Daarnaast kun je punten verdienen met het maken van leeskilometers!

  Registreer je op de website van Yoleo. Bij de eerste keer inloggen op je account verschijnt er automatisch een pop-up waarin gevraagd wordt of je lid bent van de Bibliotheek. Klik op ja, dan wordt je gevraagd om je pasnummer en bijbehorend wachtwoord in te vullen. Vervolgens wordt automatisch gecontroleerd of je lidmaatschap geldig is. Heb je een geldig lidmaatschap dan kom je vanzelf terug bij Yoleo en kun je boeken lenen.

  Read more

 • De Voorleeshoek

  Het is belangrijk om elke dag voor te lezen of zelf te lezen. Heb je geen tijd of een keer geen zin om zelf voor te lezen? Gebruik dan de Voorleeshoek.

  De Voorleeshoek is een website waar je volop voorgelezen kinderboeken vindt voor kinderen van 0-10 jaar. Omdat de scholen dicht zijn, is er tijdelijk naast het betaalde abonnement ook een gratis abonnement

  Read more

Lees meer: Online bibliotheek voor jeugd

© 2019 - Bibliotheek Rotterdam

Voer uw gebruikersnaam / pasnummer en wachtwoord in.