Tijdens de Kinderboekenweek – dit jaar van 30 september tot en met 11 oktober – duiken we in de wereld van vroeger, met boeken van nu! De Kinderboekenweek is altijd een feestje en zeker dit jaar is dat extra belangrijk. Heb je nog ideeën nodig? Lees dan nu verder.
In deze blogpost zetten we diverse ideeën voor je op een rijtje, van boekentips tot filmpjes en van toneelstukken tot knutselideeën. De blog wordt steeds aangevuld met nieuwe tips, dus hou deze pagina in de gaten!
Expertis heeft een blog geschreven over closereading in de Kinderboekenweek. Voor de onderbouw wordt ingegaan op het prentenboek Het ongelooflijke maar waar gebeurde verhaal over de dino’s van Guido van Genechten. Met de middenbouw duik je de wereld van de Romeinen in door Wonderlijke weetjes en fascinerende feiten over de Romeinen van Sarah Devos te lezen. En de bovenbouw gaat lezen over de tijd in Nu is later vroeger van Joke van Leeuwen.
Kijk op meesterinkunst.nl voor het voorleesverhaal ‘Naar het circus met het turfschip van Breda’ om voor te lezen in de Kinderboekenweek. Wanneer je je mailadres invult, wordt het verhaal gratis naar je toegestuurd.
Wil je het thema van de Kinderboekenweek betrekken op onze eigen stad? Neem dan eens een kijkje op de website van Wilma Degeling. Ze vertelt hier meer over haar boek ‘Leeuwen op zee’ en andere boeken die te gebruiken zijn bij het thema. In het boek ‘Leeuwen op zee’ staat aan het einde van het boek informatie over de Rotterdamse haven toen en nu. Een leuk uitgangspunt voor een les!
Op de website van Juf Anja vind je een leesbingo speciaal gericht op de Kinderboekenweek. Alle leerlingen krijgen aan het begin van de Kinderboekenweek een bingoblad. De kinderen gaan op zoek naar en lezen verhalen over de aangegeven tijd. Wanneer ze een verhaal gelezen hebben, vinken ze de afbeelding over deze tijd af. Je kan de bingo ook nog naar eigen inzicht aanpassen. De perfecte stimulans om heel veel te lezen!
De Kinderboekenweek is altijd een mooi moment om met schrijven in de klas aan de slag te gaan! Schrijf ‘ns heeft een lespakket gemaakt rondom geschiedenis, de geschiedenis van het schrijven! De kinderen doen actief mee om zo te ontdekken hoe schrijven is ontstaan en dat er in de wereld verschillende soorten alfabetten zijn.
Volgens Juf Inger is lezen, lezen en nog eens lezen, echt hét belangrijkste tijdens de Kinderboekenweek. Het is echter wel leuk om het thema meer te laten leven in de klas tijdens die periode. Ze heeft op haar website een pagina gemaakt met ideeën voor dagstarters ‘En toen?’ om in groep 7/8 de dag mee te beginnen.
Ben je nog op zoek naar die ene titel om te lezen tijdens de Kinderboekenweek? Juf Beau helpt je bij je zoektocht! Zij zet bruikbare titels rondom het thema op een rijtje en schrijft over al deze boeken een recensie. Zo weet je meteen welk boek de moeite waard is om in te duiken tijdens de Kinderboekenweek.
Kijk eens op de Facebookpagina ‘Benjegeflipt’, hier maken een juf en meester samen online content. Van lesideeën tot ideeën voor het inrichten van de klas, alles is te volgen via YouTube. Voor de Kinderboekenweek kan je ook bij hen terecht. Kijk voor een kant-en-klaar lespakket op hun Facebookpagina en/of YouTubekanaal.
Ga tijdens de Kinderboekenweek creatief aan de slag in de klas! Het Kunstgebouw heeft lessen gemaakt - voor alle leeftijden - die aansluiten bij het geschiedenis thema En toen? Bekijk hier de lespakketten.
Ga met mediacoach Judith van Bibliotheek Rotterdam terug in de tijd. Voor een blog verzamelde ze boeken om te lezen en luisteren, films om te kijken en allerlei leuke dingen om te doen over de prehistorie, de steentijd en de ijstijd.
In de Facebookgroep ‘Kinderboekenweek 2020’ kan je met alle vragen omtrent de Kinderboekenweek terecht. Dit is een groep waar je ideeën kan delen, maar waar je ook veel inspiratie kunt opdoen.
Neem eens een kijkje op de website van de Kinderboekenjuf. Ze houdt een speciale pagina bij, waarop ze vertelt over de te gebruiken (thema)titels en welke lesideeën hierbij op Kinderboekenjuf.nl te vinden zijn. Een voorbeeld zijn leeslessen bij het boek ‘Marie Curie – Van klein TOT GROOTS’. Je vindt hier welke leesvragen je kunt stellen, maar ook een idee om leerlingen zelf als jonge wetenschappers aan de slag te laten gaan. Ook houdt ze een Pinterestpagina bij, ideeën genoeg dus!
Paulien Lammers grijpt het thema van de Kinderboekenweek aan om dieper in te gaan op het Oude Egypte. Op haar website staat een overzicht van boeken die je hierbij zou kunnen gebruiken. Want - zoals het CPNB schrijft - “Je hebt geen tijdmachine nodig om andere tijden te ontdekken. Verken werelden uit het verleden door het lezen van boeken!”
Ben je op zoek naar een leuke opening van de Kinderboekweek voor in de klas? Bezoek dan eens de website van Jozua Douglas. Jozua Douglas maakt net als vorig jaar voor de Kinderboekenweek een openingsfilmpje voor in de klas, houd hierover zijn website in de gaten! Hiermee kun je de Kinderboekenweek officieel openen. Ook vind je op zijn website lestips bij het boek “Prutsers en pechvogels”, het boek dat hij schreef met Tosca Menten.
© 2019 - Bibliotheek Rotterdam