• Home
 • Onderwijs
 • MediaMasters… gaat jouw klas er dit jaar met de titel vandoor?

MediaMasters… wint jouw klas dit jaar de titel ‘Meest mediawijze klas van Nederland’?

In de Week van de Mediawijsheid (6 tot en met 13 november) strijden duizenden groepen 7 en 8 van het primair onderwijs om de titel ‘Meest mediawijze klas van Nederland’. Ze spelen MediaMasters, een serious game ontwikkeld door Netwerk Mediawijsheid.

Er zijn twee competities, een voor het basisonderwijs en een voor het speciaal basisonderwijs. Uit beide competities komt een winnaar en in beiden competities zijn prijzen te verdienen. Heb je een dove of een slechthorende leerling in de klas? Het spel wordt ondertiteld en in de Week van de Mediawijsheid worden het spel ondersteund met gebarentaal.

Waarom MediaMasters spelen?

 • Door het spel te spelen ontdekken leerlingen van alles over digitale geletterdheid. Hoe ga je om met WhatsApp, privacy, cybercriminaliteit en nepnieuws?
 • Door het spel te spelen verzamelen de leerlingen bits. De klas die aan het einde van het spel de meeste bits heeft verzameld, mag zich de ‘Meest mediawijze klas van Nederland 2020’ noemen.
 • Door het spel te spelen lossen ze vijf MediaMissies op en helpen ze de jonge uitvinder Layla om het programma Jonge Uitvinders: The Battle te winnen.
 • Door het spel te spelen krijgt je groep in ieder geval een MediaRapport. Daarin lees je welke resultaten jouw klas behaald heeft voor thema’s binnen het domein digitale geletterdheid. Zo weet je direct welke onderwerpen extra aandacht nodig hebben.

MediaMasters the game

Het spel bestaat uit vijf spelronden. Elke speldag (MediaMissie) bestaat uit een filmaflevering met vragen en opdrachten op het digibord. Tijdens de opdrachten moeten je leerlingen overleggen, samenwerken, zelf media maken, media interpreteren en nemen zij het eigen mediagedrag onder de loep. Zo worden zij met én van elkaar mediawijzer.

Een spelronde spelen met de groep kost je maximaal een uur. Dat betekent in de praktijk dat je tussen 5 tot en met 13 november vijf keer een uur nodig hebt. De finale spelen jullie op 13 november voor 15:00 uur en je groep kan en mag alleen aan de finale meedoen als ze de eerste vier MediaMissies hebben gespeeld.

Wat heb je nodig om het spel te spelen?

 • Tijd (per MediaMissie speldag, maximaal 60 minuten);
 • Een digibord;
 • Een computer;
 • Snel internet;
 • Inloggegevens van je Mijn MediaMasters-account;
 • Aangemaakte klas(sen) en klassencode;
 • Optioneel: Chromebooks of tablets om de leerlingen naar antwoorden te laten zoeken.

Inschrijven bij Mijn MediaMasters

Heb je nog geen Mijn MediaMasters-account schrijf je groep dan in. Dat kan tot uiterlijk 4 november op de aanmeldpagina van MediaMasters.

Hoe dat werkt:

Heb je eerder mee gedaan dan kun je op Mijn MediaMasters inloggen en eventueel gegevens aanpassen.

Voorproefje MediaMasters The Game

Wil je weten waar MediaMasters The Game over gaat en hoe spannend het is? Bekijk dan de trailer.

Meer weten?

Eigenlijk had ik je in de eerste zin al naar de website MediaMasters moeten verwijzen. Daar staat heel helder beschreven hoe het werkt. Je vindt er antwoorden op vragen (FAQ), een handleiding, een demoversie om het spel te leren kennen, een overzicht van de prijzen die je groep kunnen winnen en nog veel meer. Wat ik heel leuk vind is, dat je de hoofdrolspelers van het spel kunt volgen op Instagram waardoor Layla, Jessica, Ryan en Dylan echt geen leven.

Ik zou het leuk vinden om van jullie of je leerlingen te horen of jullie meegedaan hebben en wat jullie er van vonden. Stuur je reactie naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

© 2019 - Bibliotheek Rotterdam

Voer uw gebruikersnaam / pasnummer en wachtwoord in.