Week van de kinderfilosofie

Week van de Kinderfilosofie

Door Ida van der Linden

Dit jaar is er niet alleen een Maand van de filosofie maar ook een Week van de Kinderfilosofie. Deze week, van 9 t/m 17 april, heeft het thema natuur mee gekregen. Op de website vind je evenementen en materialen om te gaan filosoferen in de groep.

Kinderboeken vormen vaak een hele goede aanleiding om met kinderen te filosoferen. Wanneer je gebruik maakt van rijke teksten ontstaat een gesprek soms al vanzelf. Met een aantal goede vragen van de leerkracht gaan ook de kinderen verder nadenken die dat misschien niet uit zichzelf zullen doen. Lees verder voor tips en mooie filosofische boeken.

Als je op deze manier gaat praten over boeken sla je niet twee, maar tig vliegen in één klap: logisch denken, mondelinge vaardigheden, begrijpend luisteren, woordenschat, tolerantie, autonomie, kijk op de wereld, sfeer in je groep en niet te vergeten leesplezier!

Tips voor filosoferen met kinderen

 • In de inspiratieblogs van Fabien van der Ham op haar site Filosovaardig vind je veel praktische handvatten voor het filosoferen in de klas. Bijvoorbeeld hoe je filosofische thema’s ontdekt in de boeken die je voorleest. Ook heeft zij lesbrieven met het thema natuur.
 • De website Alles wat ik mooi kan vinden geeft een mooie selectie filosofische prentenboeken, ook voor oudere kinderen.
 • Zoek in de database van Filosoferen op school naar onderzoeksvragen en lessen.
 • Bij de site van jeugdbibliotheek vind je titels met het thema filosoferen.
 • Stine Jensen is een filosofe die speciaal voor kinderen schrijft.
 • Poëzie is vaak heel bruikbaar. Bij het boek Was de aarde vroeger plat van Bette Westera is bijvoorbeeld een uitgebreide lesbrief

Boekentips

 • De eik was hier van Bibi Dumon Tak

  Er is een speciaal voor deze week geschreven kinderboek te koop. Een verhaal over een 180 jaar oude eik die vroeger met allemaal andere bomen op een landgoed stond maar nu als enige overgeblevene in de middenberm van een snelweg staat. Op de site van Filosovaardig vind je mooie filosofische vragen bij dit boek.

  Read more

 • Het fortuin van Fausto van Oliver Jeffers

  Fausto gelooft dat alles in de wereld van hem is. Hij vertelt dat aan de bloem, de boom, het schaap en het meer. Het meer en ook de berg protesteren even maar buigen toch voor Fausto. Daarna gaat hij het aan de zee vertellen. Hoe zal die reageren op Fausto's hebzucht? Krachtig verhaal voor niet al te tere zieltjes (vanaf 6 jaar en zeker ook in de bovenbouw).

  Read more

 • De boom met het oor van Annet Schaap

  Een kleine jongen komt uit school, vol van een verhaal. Maar hij kan zijn verhaal nergens kwijt. Ook in het park is iedereen druk. Gelukkig is er de boom met het oor. Kunnen bomen luisteren? (vanaf 7 jaar).

  Read more

 • Toen de zee stil was van Annelies Beck

  De mensen in de stad worden wakker van de stilte. Ze verzamelen zich op het strand. Daar zien ze dat de zee stil is. Wat kunnen ze doen om de zee weer geluid te laten geven? Prentenboek voor wat oudere kinderen (vanaf 6 jaar).

  Read more

 • De beer die er niet was van Oren Lavie

  Een beer, ontstaan uit een kriebel, vindt in zijn zak een briefje waarop staat: ‘Ben jij mij?’ Hij gaat verder het bos in, op zoek naar het antwoord op deze vraag (vanaf 5 jaar).

  Read more

 • Die eland is van mij van Oliver Jeffers

  Als Wilfred een eland tegenkomt, besluit hij hem tot zijn huisdier te bombarderen. Maar de eland neemt Wilfreds gedragsregels niet erg serieus. Een belangrijk thema in het boek is ‘bezit’. Kun je alles in de wereld zomaar bezitten? Het boek kreeg een leespluim en er werden activiteiten bij bedacht die een startpunt kunnen zijn voor het filosoferen (vanaf 4 jaar).

  Read more

Meer lezen

Lees meer: Week van de kinderfilosofie

Schrijver in de spotlight: Tom Fletcher

Schijver in de spotlight: Tom Fletcher

Geschreven door: Esther van der Linden-Wemmers

In deze blogpostreeks zetten we steeds een andere schrijver in de spotlight. Deze keer is dat de Engelse schrijver Tom Fletcher. Fletcher is zanger van de band McFly, maar inmiddels is hij ook een hele populaire kinderboekenschrijver. Hij schreef diverse prentenboeken, maar ook boeken voor kinderen vanaf ongeveer 9 jaar. Wat maakt zijn boeken zo leuk? In elk boek gebeurt wel iets vreemds… Wat doen die groene bliksemflitsen? Hoe komt er nou weer een monster in je boek? En wat zijn Knerpers?  

 • De Braniebende

  Doe je met je klas mee aan de Kinderjury? Het boek ‘De Braniebende’ dingt mee naar de prijs, dus lees hem snel!

  In het plaatsje Bizar, waar Frenkie net naartoe is verhuisd, gebeuren vreemde dingen. Na een mysterieuze storm vol knalgroene bliksemflitsen blijken Frenkies klasgenoten ineens over bijzondere krachten te beschikken. Dat lijkt cool, maar Frenkie weet zeker dat er gevaar op de loer ligt.  

  De Braniebende - vanaf ca. 9 jaar.

  Read more

 • Er zit een monster in je boek

  Fletcher heeft onder andere drie prentenboeken geschreven. De eerste van de reeks is Er zit een monster in je boek. Je begrijpt het misschien al: er zit een monster in je boek en jij – de lezer – moet hem eruit krijgen! Maar hoe? Een ideaal boek om interactief voor te lezen en fijn over te praten: hebben de kinderen zelf ideeën om het monster uit het boek te krijgen?

  Na het monster komen er ook nog eens een draak en een alien langs! Er zit een draak in je boek en Er zit een alien in je boek. Alle drie voor kinderen vanaf 4 jaar.    

 • De Knerpers

  Op een ochtend ontdekt Lucy dat alle volwassenen zijn verdwenen. De kinderen maken een grote puinhoop van de stad. Lucy en haar vriend Kees zijn vastbesloten om de volwassenen terug te vinden. Maar ze hebben niet gerekend op de enge, stinkende Knerpers.

  De Knerpers - Voorlezen vanaf ca. 8 jaar, zelf lezen vanaf ca. 10 jaar.

 • De Kerstmisaurus

  Laatste tip: De Kerstmisaurus. Een prachtig boek over het hebben van een wens. Willem Tuffer (10) is gek op dino's. Hij zit in een rolstoel en wordt gepest door het nieuwe meisje in zijn klas. Willems grootste wens voor Kerstmis is een echte dino. Maar dat kan niet, toch? Niet helemaal de tijd van het jaar om een kerstboek te tippen, maar hij moest in dit overzicht toch even genoemd worden.

  De Kerstmisaurus - Voorlezen vanaf ca. 7 jaar, zelf lezen vanaf ca. 9 jaar.

Meer lezen

Lees meer: Schrijver in de spotlight: Tom Fletcher

Chinouk Thijssen opent elfde editie De Schoolschrijver in Charlois

Chinouk Thijssen opent elfde editie De Schoolschrijver in Charlois

Dinsdag 4 maart gaf kinderboekenschrijfster Chinouk Thijssen het startsein in de regio Rotterdam voor de elfde editie van het Halfjaarprogramma van De Schoolschrijver. Op de Ibn-I-Sina school in Charlois presenteerde ze haar nieuwste boek. In heel Rotterdam doen dit schooljaar vijf scholen mee met het Halfjaarprogramma dat, in samenwerking met de Bibliotheek op school, is ontwikkeld voor basisschoolleerlingen die betere lezers en sterkere schrijvers willen worden.

Een professionele kinderboekenschrijver mét training en leservaring verbindt zich een half schooljaar lang aan een basisschool. Deze Schoolschrijver gaat in het lesprogramma aan het werk met de leerlingen, ouders en leerkrachten. De start van de elfde editie verliep dit jaar anders dan gebruikelijk. In plaats van een nationale aftrap en de regionale startfeesten, onthaalden scholen zelf hun Schoolschrijver op feestelijke wijze in kleine kring.

Chinouk Thijssen (1983) is auteur van diverse bekende Young Adult boeken, zoals de Truth of Dance-trilogie en Fataal Spel. Binnenkort verschijnt het eerste kinderboek van haar hand. De leerlingen van Ibn-I-Sina kregen de primeur: Chinouk heeft hen tijdens de aftrap van het halfjaarprogramma voorgelezen uit eigen werk. Vanaf haar telefoon, want het boek is nog niet gedrukt. De komende maanden zal de schrijfster een inkijkje geven in hoe het boek tot stand kwam, maar ook zal zij met de kinderen gaan lezen, voorlezen, zet zij de leerlingen aan het denken over hoe een verhaal is opgebouwd en leert zij de leerlingen zelf verhalen schrijven.

Wie doet er mee?

Dit schooljaar doen de volgende Rotterdamse scholen en schrijvers mee aan het Halfjaarprogramma:

 • OBS De Barkentijn (Marcel van Driel)
 • Heldringschool (Marlies Verhelst)
 • SBO Hoogvliet (Annejan Mieras)
 • OBS De Plataan (Marlies Slegers)
 • IBS Ibn-i-Sina (Chinouk Thijssen)

Vanaf april kunnen scholen zich aanmelden voor deelname aan het Halfjaarprogramma in het nieuwe schooljaar. Interesse? Neem contact op met je accountmanager of leesconsulent.

Over de Bibliotheek op school

De Bibliotheek op school is een landelijk programma waarvoor bibliotheken en het onderwijs nauw met elkaar samenwerken. Het doel: zorgen dat leerlingen meer leesplezier krijgen, digitaal vaardiger worden en hun taalontwikkeling verbeteren. Zo geven leesconsulenten workshops over interactief voorlezen en over het creëren van een prettige leessfeer in de klas. Ook zorgen ze voor een wisselende boekencollectie op school, waarin ieder kind een boek vindt dat bij hem of haar past. Zo krijgen kinderen meer plezier in lezen, pakken ze eerder zelf een boek en maken ze elkaar enthousiast om te lezen.

Over De Schoolschrijver

Stichting De Schoolschrijver biedt sinds 2010 programma’s rond lezen en schrijven voor alle basisscholen die hun leerlingen willen helpen betere lezers en sterkere schrijvers te worden. ‘Ieder kind taalsterk’ is daarbij het motto. Het is bewezen dat kinderen die met plezier lezen, hun woordenschat en taalvaardigheid vergroten. Kinderen krijgen met het Halfjaarprogramma meer zelfvertrouwen in taal en scoren hoger op de Cito-toets. Dat geeft ze meer kansen op school en later in de samenleving.

Lees meer: Chinouk Thijssen opent elfde editie De Schoolschrijver in Charlois

Nationale Buitenleesdag

13 april 2021: Nationale Buitenle(e)sdag!

Door Amanda Ouwens, specialist leesconsulent

Frisse buitenlucht, beweging en een natuurlijke omgeving zijn goed voor de fysieke en mentale gezondheid van kinderen. Daarom roepen Jantje Beton en IVN Natuureducatie alle leerkrachten op om naar buiten te gaan tijdens de Nationale Buitenlesdag op 13 april 2021. Op de website van de Nationale Buitenlesdag vind je lesinspiratie voor zowel de basisschool als het voortgezet onderwijs.

Buitenles én buiten lezen is gezond! Doe jij ook mee?

Drie grote voordelen

Ervaring leert dat onderwijs buiten de klas veel oplevert. De betrokkenheid is groot en de opbrengsten zijn verrassend. Leerlingen zijn in de midden-  en bovenbouw voornamelijk gewend dat zij zittend aan een tafel leren, terwijl het lichaam hier niet naar vraagt; leerlingen hebben grote behoefte aan sensorische indrukken. Buitenspel is bij uitstek een voorbeeld van een verrijkte omgeving. Leren in een realistische context en rijke leeromgeving is zinvol en motiverend. De leerlingen zijn dan spelenderwijs aan het ontdekken en aan het leren door te doen. De leerlingen leren dan, soms onbewust, veel.

De echte wereld is best ingewikkeld en anders dan de wereld van het internet of een boek. Geschiedenis is er niet of nauwelijks meer zichtbaar en hoe kom je in vredesnaam aan insecten als deze zich massaal verstoppen? Het naar buiten gaan op zich is niet een doel, maar het wordt anders als je het inzet als middel om je doel(en) te halen. Uit ervaring blijkt dat er drie grote voordelen zijn voor les geven in die ‘echte wereld’:

 • In het klaslokaal praat je over de wereld, buiten gids je leerlingen door de wereld. Leren hoe het leven buiten de klas werkt, ‘levend leren’;

 • De echte wereld roept vragen op. Vragen en onderzoek ontstaan door verwondering;

 • Zonder de muren van het klaslokaal is de leercontext dynamisch en onvoorspelbaar. Het is nodig om leerlingen te leren hiermee om te gaan. Omgaan met onverwachte situaties en creativiteit gebruiken is belangrijk.

Meer informatie over het belang van buitenles vind je hier.

Buitenle(e)sdag!

Op de Nationale Buitenlesdag mag lezen natuurlijk niet ontbreken! Gewoon omdat het heel leuk is om te lezen! Maar ook omdat wie vaak leest, steeds vaardiger wordt in lezen en als gevolg daarvan nog vaker gaat lezen. Daarom zet Bibliotheek Rotterdam zich in voor de Nationale Buitenle(e)sdag! Hieronder vind je een aantal activiteiten om in te zetten op deze dag.

 • Laat de leerlingen buiten vrij lezen;

 • Laat de leerlingen buiten samen lezen;

 • Lees buiten zelf een verhaal voor;

 • Laat de leerlingen bewegen aan de hand van een sport- en spelletjes boek;

 • Laat de leerlingen buiten levend leren, door ze te laten lezen over wat ze om hen heen zien.

 • Kies één van de 25 korte werkvormen voor de boekenkring voor de onderbouw of de bovenbouw en voer deze buiten uit;

 • Kies een leesbingo waarin geen boekentips, maar verschillende leeshoudingen staan. Er zijn vele varianten te vinden op internet of maak er zelf een;

 • Maak een wandeling met de leerlingen na het lezen en laat ze met elkaar over boeken praten;

 • Buitenbiebs op avontuur met boeken is een kant-en-klaar programma dat kinderen naar buiten en op avontuur stuurt met opdrachten bij leuke boeken. Bekijk de lesbrief, de voorbeeldversie en de lege versie voor eigen gebruik;

Wil je nog meer inspiratie op doen? Kijk dan eens in de volgende boeken:

Boekentips:

Naast de boeken die de leerlingen zelf hebben, kun je ook met andere boek(soort)en aan de slag. In iedere boeksoort (kijk- en zoekboeken, prentenboeken, voorleesboeken, eerste leesboekjes, jeugdromans, informatieve boeken, strips en rijmpjes, versjes en gedichten) vind je diverse boeken binnen de thema’s buiten spelen, lente, voorjaar, groeien en bloeien, het weer etc.

Kies bijvoorbeeld voor een van de onderstaande boeken:

Meer lezen

Lees meer: Nationale Buitenleesdag

Over een boekenkist: Hugo de Groots spectaculaire ontsnapping

Hugo de Groot ontsnapt 400 jaar geleden uit Slot Loevestein

Tips om te lezen, luisteren, kijken en doen

Door Judith Pietersma, specialist media en onderwijs

HdG schilderij

Op 22 maart 2021 is het precies 400 jaar geleden dat Hugo de Groot ontsnapt uit Slot Loevestein.

Hij zit in Loevestein een levenslange gevangenisstraf uit omdat hij  een meningsverschil heeft met Prins Maurits. Hij woont in één kamer met kleine ramen met tralies ervoor. Samen met zijn vrouw Maria, hun dochter en hun dienstmeisje Elsje. Om de tijd te doden mag hij lezen, schrijven en studeren. Hiervoor krijgt hij regelmatig een kist vol boeken. 

Het is niet echt prettig in de kleine kamer, maar hoe ontsnap je uit zo'n goed bewaakt slot. Zijn vrouw Maria verzint een plan. Als de boeken terug moeten, zitten er geen boeken in de kist, maar Hugo. Hugo oefent en oefent en uiteindelijk lukt het Hugo om zich in de kist op te vouwen. De soldaten brengen de kist met een schip  naar Gorinchem. Hugo komt uit de kist en vertrekt, verkleed als metselaar de stad.

Bron schilderij: uit de collectie van het Rijksmuseum geschilderd door Michiel Jansz. van Mierevelt, 1631

Gezien op de website van TV Rijnmond

Bron foto: RTV Rijnmond

Het jasje van Hugo de Groot

Als Hugo de Groot ontsnapt, wordt hij in de boekenkist naar Gorinchem gevaren. Daar stapt hij uit de kist en kleedt zich om. Het jasje dat hij aantrekt, is te vinden in de collectie van Museum Rotterdam. Best bijzonder.

“Een vierhonderd jaar oud jasje is sowieso bijzonder”, zegt directeur Ingrid de Jager van Museum Rotterdam. “Maar het ontsnappingsverhaal erbij maakt het helemaal uniek.”

Lees alles over het jasje in het artikel op de website van RTV Rijnmond en bekijk de video die verslaggever Marcia Tap maakte.
Bron foto: RTV Rijnmond

Lezen tot 9 jaar

 • Ontsnapt! | Serie Hollandse helden | Peter Smit

  Hugo zit gevangen. Hij heeft ruzie gemaakt met prins Maurits. ‘Ga jij maar fijn boeken zitten lezen, de rest van je leven!’ En daar zit Hugo dan, opgesloten in Slot Loevestein. Zijn vrouw Marie mag gelukkig wel bij hem komen wonen en hij mag kisten met boeken bestellen. Op een dag bedenkt Marie een heel slim plan om Hugo te laten ontsnappen. Maar of het gaat lukken met al die bewaking? Voorlezen vanaf circa 6 jaar, zelf lezen vanaf circa 8 jaar.

  Read more

 • Ontsnapt! | Serie Applaus voor jou - Theaterlezen van toen | Ineke Kraijo en Helen van Vliet

  In dit boek staan twintig korte verhalen en moppen uit de geschiedenis van Nederland. Een van de verhalen gaat over de ontsnapping van Hugo de Groot in een boekenkist. De verhalen zijn soms grappig, soms spannend en soms ontroerend. Onder elk verhaal is in een informatief blokje over de gebeurtenis. Om samen met twee tot vier personen voor te dragen, waarbij ieder zijn eigen tekst of rol heeft. Met tijdbalk en tips voor theaterlezen. Vanaf ca. 8 jaar. 

 • Lang geleden... | Arend van Dam en Alex de Wolf

  De Nederlandse geschiedenis bevat veel mooie en spannende verhalen, maar vaak zijn ze te moeilijk voor jonge kinderen. Het boek Lang geleden… biedt vijftig verhalen over de Nederlandse geschiedenis, waaronder het verhaal Ontsnapping in een boekenkist over Hugo de Groot. Voorlezen vanaf ca. 7 jaar, zelf lezen vanaf ca. 9 jaar. Ook uitgeven als luisterboek.


Lezen vanaf 9 jaar

 • Het complot | Serie Terugblikken deel 16 | Jan Ploeger

  Nederland, 17e eeuw. Lambert is verhuisd van Waalwijk naar Gorcum. Zijn vader hoopt daar meer werk te vinden als metselaar, maar dat valt niet mee. Op een dag krijgen ze een klus op slot Loevestein, waar de geleerde Hugo de Groot gevangen zit. Lambert wordt gevraagd om brieven voor de geleerde mee te nemen. Zo raakt hij betrokken bij een gevaarlijk plan... Want Hugo de Groot zint op ontsnapping uit zijn gevangenschap. Leesboek met informatie over Hugo de Groot. AVI-E5. Vanaf ca. 9 jaar.

 • Hugo | Lizzy van Pelt

  Hugo de Groot wordt in de 17e eeuw door prins Maurits gevangen gezet in slot Loevenstein. Vaak ontvangt hij een grote kist boeken. Zou deze iets voor hem kunnen betekenen? In de 17e eeuw wordt Hugo de Groot gevangengezet in Slot Loevestein. Lees hoe dat kwam en hoe hij uiteindelijk ontsnapt. En boek sluit het aan bij het venster 'Hugo de Groot' van de canon. Vanaf ca. 9 t/m 12 jaar.

 • Van tijd tot tijd | Nederlandse geschiedenis in 50 verhalen

  Van tijd tot tijd is een verhalenbundel met 50 spannende verhalen. Een van de verhalen gaat over Hugo de Groot. Elk verhaal sluit aan bij een van de 50 vensters van de (oude) canon van de Nederlandse geschiedenis. De verhalen worden ingeleid door een pagina met informatie over de tijd waarin het verhaal zich afspeelt, met daarbij een kaartje en een tijdbalk. Zo is precies duidelijk waar en wanneer het verhaal plaatsvindt. Om zelf te lezen vanaf 9 jaar.


Luisteren

Canonlied over Hugo de Groot | Majel Lustenhouwer

Canonliedjes zijn leuke, aanstekelijke en leerzame liedjes over de geschiedenis van Nederland gemaakt door Majel Lustenhouwer. Majel was 25 jaar lang dirigent, componist en drijvende kracht achter Kinderen voor Kinderen. Een van de liedjes gaat over Hugo de Groot.

Levenslang gevangen
Maar hij verzon een list
Zodat hij kon ontsnappen
In een boekenkist
Zodat hij kon ontsnappen
Ja, in een boekenkist

 


Kijken

 • Een slimme list | Beeldkraken

  Beeldkraken is een onderwijsproject van Atlas van Stolk. Met meer dan 250.000 prenten, kaarten, foto’s en affiches in haar bezit heeft het Rotterdamse Atlas Van Stolk de grootste beeldcollecties van Nederland.  

  Het doel van Beeldkraken is leerlingen beter te leren omgaan met de beeldcultuur waarin ze opgroeien. Beelden die je ziet worden direct en onbewust omgezet in een bepaalde boodschap. Beeldkraken wil kinderen kritisch leren kijken naar beelden en bewust maken dat een maker een bepaalde betekenis kan geven aan een beeld. Ze kraken de code die in ieder beeld opgesloten zit.

  Beeldkraken is geen methode en kan bijvoorbeeld bij  lessen geschiedenis worden gebruikt.

 • De ontsnapping van Hugo de Groot in een boekenkist

  De schout en zijn rakkers, zeg maar de politie van Loevestein, vragen uw aandacht voor het volgende. Afgelopen maandag rond elf uur is de gevangene H. de Groot, ook wel bekend als Hugo, ontsnapt aan zijn bewakers. Via deze boekenkist heeft H. zijn cel verlaten geholpen door zijn vrouw Maria en dienstmeisje Elseline. We hebben een signalement van H. de Groot. Hij is 1,67 meter lang. Zeer geleerde blik in de ogen. Meestal verdiept in een boek. Hier zien wij de verdachte nogmaals op een bewakingsschilderij. Hij is ongevaarlijk en zeer vriendelijk. Herkent u een van de personen of de boekenkist in kwestie, stuur ons dan zo snel mogelijk een postduif. De beloning voor de gouden tip is 10.000 guldens. Dit was een mededeling van de schout en z'n rakkers, zeg maar de politie. Een briljante man. Leuke vent. Ontzettend!

 • Wie is Hugo de Groot | Welkom in de Gouden Eeuw

  Deel uit de serie Welkom in de Geschiedenis van het Klokhuis. In deze historische comedy ontvangt Dorine Goudsmit Hugo de Groot.


Doen

Onderstaande musea en kerken kunnen vanwege corona gesloten zijn. Check voor je bezoek de websites van Slot Loevestein, Museum Prinsenhof Delft of De Nieuwe Kerk in Delft.

 • Ontdek lot Loevestein

  De rijke geschiedenis van Slot Loevestein beslaat zo’n 650 jaar en is in te delen in drie periodes: middeleeuwen, staatsgevangenis en Hollandse Waterlinie. De meest markante periode in de geschiedenis van het slot is ongetwijfeld de staatsgevangenis. Door de gevangenschap en ontsnapping van de internationaal beroemde rechtsgeleerde Hugo de Groot is Loevestein (inter)nationaal bekend geworden en opgenomen in de Canon van Nederland. Er is een aanbod voor het onderwijs.

  • Meer informatie op de website van Slot Loevestein

  Read more

 • Museum Prinsenhof Delft

  Museum Prinsenhof Delft laat zien hoe Delft en Delftenaren met creativiteit en vernuft hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van Nederland. Het museum schenkt ruim aandacht aan drie iconische thema’s waaraan Delft zijn nationale betekenis en zijn internationale bekendheid te danken heeft: Willem van Oranje, Delfts Blauw en Delftse Meesters.
  Een van de topstukken is een boekenkist, volgens televisieprogramma Historisch Bewijs waarschijnlijk de echte waarmee Hugo de Groot uit Loevestein ontsnapte.

  • Meer informatie op de website van Museum Prinsenhof Delft
 • Nieuwe Kerk Delft

  In de Nieuwe Kerk in Delft liggen vele historische landgenoten, waaronder Hugo de Groot. Hugo de Groot, de man die in een boekenkist wist te ontsnappen uit het streng bewaakte slot Loevestein, ligt ook in de Nieuwe Kerk. Vlakbij Prins Maurits, die hem gevangen liet zetten. Het zwart- en witmarmeren praalgraf doet respectvol herinneren aan deze intelligente rechtsgeleerde.


Voor leerkrachten

Canon van Nederland

Hugo is onderdeel van de Canon van Nederland.
Hugo de Groot was een beroemde geleerde. Hij legde de basis voor het volkenrecht. Zijn politieke vijand prins Maurits zette hem in 1619 gevangen op Slot Loevestein. Met de hulp van zijn vrouw wist hij te ontsnappen in een boekenkist. Met informatie geschikt voor groep 5 - 6 en groep 7 -8.

Meer informatie op de website van Canon van Nederland.

Meer lezen

Lees meer: Over een boekenkist: Hugo de Groots spectaculaire ontsnapping

© 2019 - Bibliotheek Rotterdam

Voer uw gebruikersnaam / pasnummer en wachtwoord in.