De Bibliotheek op school en COVID-19: wat nu?

Update: 21-04-2021

Het coronavirus vraagt om een andere aanpak voor de Bibliotheek op school. Om zoveel mogelijk duidelijkheid te bieden in deze onzekerheid, hebben we een lijst met veelgestelde vragen samengesteld.

Klik hieronder op een vraag om het antwoord te kunnen lezen.

Contact bibliotheek en de school

Mag de leesconsulent op mijn school komen?

Onze leesconsulenten komen tot nader order niet naar de scholen toe.

Gezien de ernstige situatie waarin wij ons begeven, zeker in Rotterdam, nemen wij hierin nog altijd onze verantwoordelijkheid. Het niet bezoeken van scholen door onze leesconsulenten beperkt in ieder geval het aantal reisbewegingen, zoals door de overheid verzocht is. Daarnaast betekent deze maatregel dat er geen fysiek contact zal zijn tussen onze medewerkers en uw professionals en kinderen. Dit draagt voor alle betrokkenen bij aan het reduceren van de besmettingskans.

Hoe verloopt het contact met de leesconsulent?

De leesconsulenten zijn uiteraard wel op afstand beschikbaar en staan in nauw contact met de leescoördinator(en). Zij zijn bereikbaar via de e-mailadressen en telefoonnummers die bij de leescoördinatoren aanwezig zijn. Je kunt bij hen terecht voor inhoudelijke vragen over het programma de Bibliotheek op School of het Halfjaarprogramma van De Schoolschrijver.
Wanneer er algemene vragen zijn kun je terecht op het afdelingsnummer
010-2816240 of een e-mail sturen aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Is een voortgangsgesprek zinvol nu leesconsulenten niet naar scholen mogen?

De bibliotheek en de leesconsulenten kunnen scholen op diverse manieren ondersteunen. Het is daarom zeer raadzaam het startgesprek of een voortgangsgesprek te voeren. In het gesprek bespreken we hoe en waarbij de leesconsulent de school kan ondersteunen. Een gesprek kan ook telefonisch of digitaal plaatsvinden. Bespreek de mogelijkheden met je leesconsulent.

Kunnen we bibliotheekabonnementen blijven aanvragen?

Doordat de bibliotheek tot nader order gesloten is, kunnen op het moment geen plusabonnementen worden aangemaakt. Aanvragen voor plusabonnementen kunnen wel bij de leesconsulent worden ingeleverd, maar deze worden pas verwerkt nadat de bibliotheek weer open is.

Vraag via de leescoördinator de leesconsulent om het digitale inschrijfformulier. Zodra de bibliotheek weer open is zorgt de leesconsulent ervoor dat de lidmaatschapspassen met een begeleidende brief (eventueel per post) op school worden bezorgd.

Collecties en boekenleveringen

Worden webcollecties en wisselcollecties wel geleverd?

Ja, de webcollecties en wisselcollecties worden geleverd volgens de jaarplanning.

De accountmanagers hebben de betreffende scholen een mail gestuurd om ze tijdig te informeren over de nieuwe data.
Als er vragen zijn over de planning neem dan contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

Kunnen kinderen boeken voor de webcollectie vanuit huis bestellen?

Ja, leerlingen kunnen ook thuis boeken bestellen voor de webcollectie!

Iedere school heeft hiervoor een unieke weblink ontvangen van onze accountmanagers. Leerlingen kunnen met deze link, hun gebruikersnaam en wachtwoord inloggen en vanuit huis boeken bestellen.

De leerkracht kan via het docentenmenu > reserveringen per groep bijhouden welke leerlingen boeken hebben besteld.

Als er vragen zijn over het bestellen van boeken neem dan contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

Mogen we de bibliotheekboeken van dBos aan leerlingen mee naar huis geven?

De bibliotheek wil graag dat kinderen thuis lezen en daarom vragen wij scholen de bibliotheekboeken mee te geven naar huis en de mogelijkheid te bieden dat leerlingen tijdens de lockdown hun boeken kunnen omruilen. Wij zullen in deze uitzonderlijke tijd coulant zijn bij eventuele beschadigingen of kwijtgeraakte boeken.

Doordat leerlingen de boeken thuis hebben liggen, kunnen wij niet alle boeken meegeven met de collectiewissel. Is dit een probleem?

Nee, dit is geen probleem. Wel vragen wij om alles wat wel mogelijk is om mee te geven ook mee te geven. Leerlingen kunnen in dit geval gewoon nieuwe boeken bestellen.
Let op, wanneer leerlingen 2x achter elkaar het maximum aantal boeken hebben besteld zonder in te leveren, dan kunnen ze de 3e keer niet bestellen.

Activiteiten en groepsbezoeken

Kunnen groepsbezoeken aan de bibliotheek wel doorgaan?

Helaas hebben wij in de strijd tegen het COVID-19 virus wederom noodgedwongen onze deuren moeten sluiten. Tot nader order zijn alle vestigingen van de Bibliotheek Rotterdam gesloten. Groepsbezoeken kunnen tot die tijd dan ook geen doorgang vinden.

Zodra de bibliotheekvestigingen weer open zijn, kunnen groepsbezoeken weer doorgang vinden. Bespreek de mogelijkheden hiertoe met je leesconsulent. Hij/zij weet wat de (on)mogelijkheden per vestiging zijn.

Welke andere activiteiten kunnen wel doorgaan en hoe dan?

Diverse lessen en gesprekken zijn online te voeren via bijvoorbeeld Zoom of Teams. Overleg met de leesconsulent wat de mogelijkheden zijn.

Inspiratie, tips en advies

Wat kunnen wij in de klas aan ‘de Bibliotheek op school’ doen zo lang de leesconsulent niet op school mag komen?

Door 15 minuten vrij lezen per dag, leert een kind 1000 nieuwe woorden per jaar! Wij adviseren alle kinderen minimaal 15 minuten per dag vrij te laten lezen in de klas.

Doe je al langer mee met de Bibliotheek op school en heb je de afgelopen jaren de kunst kunnen afkijken van onze leesconsulenten? Houd dan ook eens zelf een boekenkring of boekpromotie. Hier vind je 25 korte werkvormen voor de onderbouw en hier 25 korte werkvormen voor de bovenbouw.

Heb je behoefte aan meer maatwerk? Neem dan contact op met de leesconsulent.

Waar vind ik informatie en inspiratie?

Op de onderwijspagina op onze website vind je informatie en inspiratie. Deze content vullen wij regelmatig aan, de leesconsulenten seinen de leescoördinatoren hierover in. Daarnaast sturen wij regelmatig een nieuwsbrief om alle scholen van tips en adviezen te voorzien.

Welke online bronnen voor taal- en leesplezier zijn er?

Klik hier voor een overzicht van handige websites. Wil je specifieke tips? Neem dan contact op met de leesconsulent.

© 2019 - Bibliotheek Rotterdam

Voer uw gebruikersnaam / pasnummer en wachtwoord in.