• Home
 • Coronamaatregelen

Coronamaatregelen Bibliotheek Rotterdam

Om te zorgen dat de bibliotheek open kan blíj́ven, moeten we ons samen aan de regels houden. Daarbij hebben we jouw medewerking nodig. Bekijk voor je bezoek deze pagina om te zien welke maatregelen gelden in de bibliotheek.

Rustige tijden voor risicogroepen

Behoor je volgens het RIVM tot een risicogroep en bezoek je de bibliotheek liever op een rustig tijdstip? Wij hebben deze tijdstippen voor jou in kaart gebracht. Kijk voor de rustige tijden op de locatiepagina van de bibliotheek bij jou in de buurt.


Huisregels

 • Iedereen houd 1,5 meter afstand; zowel in als buiten de bibliotheek. Dit geldt voor iedereen, ook als je uit één huishouden komt - ouders met jongere kinderen uitgezonderd.

 • In de bibliotheek is het dragen van een mondkapje verplicht vanaf 13 jaar. Een spatscherm (faceshield) bedekt de neus en mond niet volledig, en mag daarom niet worden gebruikt als alternatief voor een mondkapje. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld een sjaal of bandana.

 • Blijf thuis bij verkoudheidsklachten, koorts en/of benauwdheid. Dit controleren we bij de ingang met een gezondheidscheck.

 • Heeft iemand bij je thuis klachten zoals koorts en/of benauwdheid? Blijf ook dan thuis.

 • Gebruik een mandje of tasje als toegangsitem. Zijn deze op, dan is het maximum aantal toegestane personen in de bibliotheek bereikt. We vragen je te wachten tot er weer een mandje of tasje beschikbaar is.

 • Volg altijd de aanwijzingen van personeel op.

 • Kom je studeren of werken? Dan vragen we je om je ter plekke te registreren in verband met bron- en contactonderzoek van de GGD en een token te halen, dat geldig is voor een specifiek tijdsblok. Als je niet komt studeren of werken is het niet verplicht om je te registreren of in te schrijven voor een tijdsblok.

Houd anderhalve meter afstand
Draag een mondkapje
Blijf thuis bij klachten

Werken en studeren in de bibliotheek

Werken en studeren in de bibliotheek is nog steeds mogelijk. We vragen je wel om je ter plekke te registreren wanneer je gebruik wilt maken van een werk- of studieplek. Dit in verband met eventueel bron- en contactonderzoek van de GGD. Onze medewerkers in de bibliotheek helpen je hierbij. 

Centrale Bibliotheek

Vanwege de coronamaatregelen zijn er minder studie- en werkplekken beschikbaar in de Centrale Bibliotheek. Zo kun je alleen nog werken of studeren op de eerste, vijfde en zesde verdieping. Om zoveel mogelijk bezoekers de kans te geven om te komen werken of studeren in de bibliotheek, maken we gebruik van tijdsblokken. 

Hoe werkt het?

 • Op de eerste, vijfde of zesde verdieping ontvang je een token, die geldig is voor een specifiek tijdsblok;

 • Gedurende dat tijdsblok kun je werken of studeren in de bibliotheek. Is het tijdsblok afgelopen, dan vragen we je om je werk- of studieplek te verlaten;

 • Naast het inschrijven voor een tijdsblok, is het voor studie- en werkplekken verplicht om je te registreren in verband met bron- en contactonderzoek van de GGD.


Tijdsblokken

Maandag
 • 13:00 - 16:30 uur

 • 17:00 - 20:00 uur

Dinsdag t/m vrijdag
 • 10:00 - 13:00 uur

 • 13:30 - 16:30 uur

 • 17:00 - 20:00 uur

Zaterdag
 • 10:00 - 13:00 uur

 • 13:30 - 16:30 uur

Zondag

13:00 - 16:30 uur

Heb je vragen over de registratie of de tijdsblokken? Kijk dan bij de veelgestelde vragen onderaan deze pagina.

Waar moet je rekening mee houden?

 • In de bibliotheek is het dragen van een mondkapje (geen spatscherm, sjaal of bandana) verplicht vanaf 13 jaar. Neem je langere tijd plaats achter een tafel om te lezen, studeren of werken? Dan mag je je mondkapje afdoen. Sta je op van je studie-/werkplek? Draag dan weer je mondkapje.

 • Neem plaats op de aangegeven plekken en houd 1,5 meter afstand. Dit geldt voor iedereen. Ook als je uit één huishouden komt.

 • Er zijn minder werk-, studie-, lees- en computerplekken beschikbaar. Neem alleen plaats op de aangegeven plekken.

 • Houd rekening met hygiëne-eisen: desinfecteer je handen bij binnenkomst en maak je studie- en computerplek schoon. Maak zoveel mogelijk gebruik van een en dezelfde plek gedurende je verblijf.

 • Faciliteiten als printers en kopieerapparaten, drankenautomaat, lockers en toiletten zijn beschikbaar voor gebruik.

 • De afgesloten studieruimtes zijn nog niet beschikbaar.

Maatregelen Bibliotheektheater

Om de gezondheid van bezoekers, medewerkers en artiesten te waarborgen, vragen we je om rekening te houden met een aantal maatregelen wanneer je het bibliotheektheater bezoekt. Bekijk deze pagina voor je het Bibliotheektheater bezoekt.

Contact en veelgestelde vragen

Heb je een vraag? Bijvoorbeeld over de maatregelen, handhaving van de veiligheidsmaatregelen of de mogelijkheden? Bekijk dan hieronder de veelgestelde vragen.

Is je vraag niet beantwoord? Neem dan contact op met onze klantenservice.

Algemene vragen

Ik ben niet in de gelegenheid naar de bibliotheek te komen, maar ik wil wel graag boeken lenen. Kan dit?

Neem hiervoor contact op met de klantenservice. Zij weten wat de mogelijkheden zijn en kunnen je verder helpen.

Ik ben slecht ter been, kan ik naar de bibliotheek komen?

Alle liften (max 1 volwassenen) en roltrappen zijn weer in gebruik.

Moet ik een tijdsblok reserveren voor het lenen of terugbrengen van boeken?

Nee, dat hoeft niet. Alleen als je langer in de bibliotheek verblijft, bijvoorbeeld als je komt studeren of werken, werken we met tijdsblokken.

Blijft alle online content beschikbaar als de vestigingen weer open zijn?

De online dienstverlening is en blijft onderdeel van onze totale dienstverlening. De e-books en luisterboeken blijven dus beschikbaar voor alle leden - met uitzondering van leden met een Startabonnement.

Wil jij gebruik kunnen maken van e-books en luisterboeken? Kijk dan eens naar ons Basis- of Plusabonnement. 

 

Zijn Bistrobar Binnenrotte en Starbucks weer geopend?

De horeca is vanaf 15 oktober gesloten.

Ik heb corona gehad. Kan ik mijn boeken inleveren?

 Heb je corona gehad en wil je je geleende boeken terugbrengen? Dat kan, maar wel met een aantal maatregelen:

 • Boeken moeten worden ingeleverd in een plastic tas bij de balie in plaats van bij de het innameloket;
 • Geef bij onze klantenservice aan wanneer je de boeken komt terugbrengen;
 • Je boeken gaan daarna 72 uur in quarantaine.

Werken of studeren

Moet ik mijn contactgegevens registreren als ik ga studeren of werken?

Kom je werken of studeren in de bibliotheek, dan vragen we je om je ter plekke te registeren in verband met eventueel bron- en contactonderzoek van de GGD. Bij het stukje Werken en studeren in de bibliotheek vind je hier meer informatie over.

Kan ik me na een tijdsblok opnieuw registreren voor een volgend tijdsblok?

Ja, dit kan als er voor het volgende tijdsblok nog voldoende ruimte is. Je kunt je dan opnieuw melden bij de bibliotheekmedewerker.

Wat als er geen werk- of studieplekken meer beschikbaar zijn?

Dan is het helaas niet mogelijk om in de bibliotheek te verblijven. Je kunt voor een nieuw tijdsblok terugkomen om het nogmaals te proberen.

Moet ik per se het hele tijdsblok aanwezig zijn?

Nee, dat hoeft niet. Je kunt gedurende het tijdsblok nog binnenkomen of weggaan.

Wel geldt vol=vol. Als de werk-/studieplekken al vol zijn, kun je geen plaats nemen. Je kunt je dan wel alvast inschrijven voor een ander tijdsblok.

Waarom moet er een gezondheidscheck plaatsvinden?

Een van onze huisregels is: “Kom niet naar de bibliotheek als je een van de klachten hebt: neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, lichte hoest, verhoging (vanaf 38 graden) of als iemand in jouw huishouden koorts heeft.” Dat controleren wij met de gezondheidscheck.

Wat is een gezondheidscheck?

Tijdens een gezondheidscheck vraagt een medewerker jou als bezoeker of je verkouden bent of koorts hebt. Wij doen dit volgens het protocol van de RIVM.

© 2019 - Bibliotheek Rotterdam

Voer uw gebruikersnaam / pasnummer en wachtwoord in.