• Home
 • Hulp bij het lenen van e-books

Hulp bij het lenen van e-books

Heb je een vraag over het lenen, downloaden of gebruiken van e-books? Op deze pagina beantwoorden we veelgestelde vragen. Is jouw vraag niet beantwoord? Kijk dan ook eens op de website van de online bibliotheek. 

Algemene vragen

Hoe log ik in bij de online bibliotheek?

Om e-books te lenen bij de bibliotheek ga je naar de website van de online bibliotheek. Klik op 'Inloggen' rechts bovenin het scherm en log in met het pasnummer en wachtwoord dat je ook gebruikt voor Mijn Menu*. Als je voor het eerst e-books leent, wordt gevraagd je eenmalig te registreren met je e-mailadres. Ben je ingelogd? Dan kan de zoektocht naar het ideale boek beginnen! 

* Heb je als lid van Bibliotheek Rotterdam nog geen gebruik gemaakt van Mijn Menu? Kies dan voor 'Wachtwoord vergeten?' en je ontvangt een e-mail waarmee je een wachtwoord kunt aanmaken.

Hoeveel e-books kan ik lenen?

Met een Basis- of Plusabonnement van Bibliotheek Rotterdam leen je tot 10 titels tegelijkertijd.

Met een jeugdabonnement leen je:

Hoelang kan ik e-books lenen?

E-books blijven 21 dagen op je Boekenplank staan. Je hoeft ze niet in te leveren: na de leentermijn verdwijnen ze vanzelf van je plank. Heb je je e-book nog niet uit? Dan kun je het opnieuw lenen via de online bibliotheek. Dit telt wel als een nieuwe uitlening.

Hoe verleng ik mijn e-book?

Je kunt een e-book niet verlengen. Om verder te lezen in het boek, kun je het nogmaals lenen via de online bibliotheek. Dit geldt als een nieuwe uitlening.

E-books op je e-reader

Hoe download ik een e-book voor mijn e-reader?

Is het de eerste keer dat je een e-book leent bij de online bibliotheek? Dan moet je eerst een paar stappen nemen om te kunnen beginnen met lezen. Dit is nodig vanwege de kopieerbeveiliging op de e-books. Bekijk onderstaande video voor meer informatie.

 • Stap 1: Maak op de website van Adobe een Adobe-ID aan. Installeer daarna het gratis programma Adobe Digital Editions. Hiermee haal je de beveiliging van het e-book;

 • Stap 2: Autoriseer je pc en tablet in Adbe Digital Editions;

 • Stap 3: Leen e-books en kopieer ze naar je e-reader.

Is mijn e-reader geschikt?

De meeste e-readers zijn geschikt voor het lenen van e-books van de online bibliotheek. Je kunt geen geleende e-books lezen op een Kindle.

Er zijn twee voorwaarden:

1.  Adobe Digital Rights Management
Om de e-books van de online Bibliotheek te lezen, moet je e-reader worden ondersteund door Digital Rights Management (dit is de kopieerbeveiliging van Adobe). Of jouw e-reader aan deze eis voldoet, check je op de website van Adobe. Of bekijk de handleiding van je e-reader.

De meeste e-readers van Sony worden niet ondersteund door Adobe Digital Editions. Wel kun je met een e-reader van Sony gebruikmaken van het programma Sony Reader. Lees meer over Sony e-readers.  

2. Formaat e-books
De e-books van de online Bibliotheek worden aangeboden in twee formaten: ePub en pdf. Daarom moet je e-reader deze gangbare formaten ondersteunen.

Hoe installeer ik Adobe Digital Editions?

Wil je e-books van de online Bibliotheek op je e-reader zetten? Dan heb je de gratis software Adobe Digital Editions nodig. Ook moet je eenmalig een Adobe-ID aanmaken en je computer en e-reader autoriseren. Adobe Digital Editions werkt alleen op Windows en Mac. Met een Google Chromebook is het helaas niet mogelijk om e-books op je e-reader te zetten.

Stap 1: Adobe-ID aanmaken

 1. Ga naar de website van Adobe;
 2. Klik op 'Nog geen lid? Maak een Adobe-ID aan';
 3. Je e-mailadres staat nu geregistreerd als je Adobe-ID.

Stap 2: Adobe Digital Editions installeren

Nu je een Adobe-ID hebt, ben je klaar om de software van Adobe Digital Editions op je computer te installeren. Er zijn twee versies beschikbaar: voor Windows en Mac. 

 1. Download de meest recente versie van Adobe Digital Editions op je computer;
 2. Volg de instructies op je scherm om Adobe Digital Editions te installeren.

Sony e-reader

Als je een Sony e-reader hebt, heb je wel een Adobe ID nodig, maar geen Adobe Digital Editions. In plaats daarvan gebruik je de software van Sony zelf: Sony Reader.  

Stap 3: Computer en e-reader autoriseren

Nu je Adobe Digital Editions hebt geïnstalleerd, moet je je computer en e-reader autoriseren met Adobe Digital Editions.  

 1. Open Adobe Digital Editions op je computer;
 2. Als je Adobe Digital Editions voor de eerste keer gebruikt, dan vraagt het programma automatisch of je je computer wilt autoriseren. Je kunt ook klikken op ‘Computer autoriseren’ onder de menuknop ‘Help’;
 3. Voer je Adobe ID en wachtwoord in;
 4. Je computer wordt nu geautoriseerd;
 5. Sluit je e-reader aan op je computer. Kies op je e-reader voor 'Verbinden met pc';
 6. Ga in Adobe Digital Editions naar 'Apparaten' en selecteer je e-reader;
 7. Kies in het menu voor de optie ‘Apparaat autoriseren’. 

Je computer en e-reader zijn nu geautoriseerd.

Hoe zet ik een e-book op mijn e-reader?

Je hebt een geschikte e-reader en je hebt Adobe Digital Editions geïnstalleerd. Om de e-books van de online Bibliotheek op je e-reader te zetten, moet je nog een aantal stappen doorlopen. Welke dat zijn, leggen we je hier uit.

Volg de instructies of download de uitgebreide handleiding onderaan deze pagina.

Stap 1: Kies de juiste leesvorm

Selecteer een e-book op onze website. Geef aan dat je het e-book wilt gaan lezen op de e-reader.

Stap 2: Leen het e-book

Klik op de oranje button 'Leen e-book'.

Stap 3: Download het e-book

Nu opent automatisch 'Mijn Boekenplank'. Hier zie je het door jou geleende e-book terug. Klik nu op 'Download e-book'.  

Stap 4: Open het e-book met Adobe Digital Editions

Er verschijnt een pop-up venster met de vraag hoe het bestand geopend moet worden. Kies voor Adobe Digital Editions. Het e-book wordt meteen geopend in dit programma.

Heb je Adobe Digital Editions nog niet geïnstalleerd? Kijk dan bij de vraag 'Hoe installeer ik Adobe Digital Editions?'. 
Heb je een Sony e-reader? Dan open je het e-book met de software van Sony in plaats van Adobe Digital Editions. 

Stap 5: Koppel je e-reader aan je computer

Sluit je e-reader aan op je computer.

Stap 6: Kopieer je e-book naar je e-reader

Klik op de button 'Bibliotheek' in Adobe Digital Editions. Je ziet nu een overzicht van gedownloade e-books. Klik op het e-book dat je naar je e-reader wilt kopiëren. Sleep dit e-book naar je e-reader. Of druk op de rechtermuisknop, selecteer 'Kopieer naar computer/apparaat', en klik op jouw e-reader. Je e-book wordt nu gekopieerd naar je e-reader.

Stap 7: Koppel je e-reader los

Om je e-reader los te koppelen verbreek je de verbinding met je computer en trek je de USB-kabel los. Het e-book wordt nu geladen op je e-reader.

Heb je meer vragen over het lezen van e-books op je e-reader?  Kijk dan bij de veelgestelde vragen van de online bibliotheek.

E-books voor je tablet of telefoon 

Hoe download ik een e-book voor mijn tablet of telefoon?

Om e-books te lezen op je tablet of smartphone gebruik je onze e-booksapp. Eerst kies je een e-book op de website van de online Bibliotheek. Leen het e-book in het juiste formaat: voor tablet of smartphone (app).

Open dan de app op je tablet of smartphone. Je e-book staat hier voor je klaar na verversen van de app. Staat er nog een wolkje bij het e-book? Dan is het nog niet helemaal gedownload. Klik op het wolkje om verder te downloaden.

Is mijn tablet of telefoon geschikt?

De e-booksapp van de online Bibliotheek is geschikt voor zowel Apple- als Android-besturingssystemen. De app werkt dus op onder andere de iPhone en de iPad (versie 2 en hoger), maar ook op Samsung-, HTC- en Google Nexus-toestellen.

De systeemeisen voor de e-booksapp zijn:

 • Voor Apple:  iOS 10.0 of hoger
 • Voor Android: Android 5.0 of hoger

Kan ik ook e-books lezen op een oudere tablet of telefoon?

Ja, je kunt ervoor kiezen om de optie 'lezen via de browser' te gebruiken. Hiermee kun je e-books lezen in de browser van je tablet of telefoon.

Volg hiervoor de volgende stappen:

1. Log in op www.onlinebibliotheek.nl met je inloggegevens.
2. Kies een e-book uit.
3. Kies voor de optie 'Op pc of laptop (online)' bij 'Hoe wil je dit e-book lezen?'.
4. Klik op 'Leen e-book'.
5. Je komt nu op je boekenplank. Klik op 'Lees e-book online' en het e-book wordt geopend in de webbrowser.

Ongeschikte apparaten

De e-booksapp van de online Bibliotheek werkt niet op een Blackberry, een Windows Mobile en Windows-tablets.

Waar kan ik de app downloaden?

Je kunt de app downloaden in de App Store of Google Play.

Hoe lees ik een e-book via de app?

Heb je de e-booksapp geïnstalleerd op je tablet of smartphone én een e-book geselecteerd op de website? Dan kun je direct starten met lezen. Je leest hier hoe je dat doet.

Stap 1: Kies de juiste leesvorm

Selecteer een e-book op onze website. Kies voor de optie ' op tablet of smartphone (app)'.

Stap 2: Leen het e-book

Klik op de oranje button 'Leen e-book'. Nu opent automatisch 'Mijn Boekenplank'. Hier zie je het door jou geleende e-book terug.

Stap 3: Open de app

Open nu de e-booksapp op je tablet of smartphone. Let op: de eerste keer dat je de e-booksapp start, moet je inloggen met je account van de online Bibliotheek.

Stap 4: Klik op verversen

Klik op 'verversen' in het menu van de app of swipe naar beneden. Je ziet nu je zojuist geleende e-book. Staat er een wolkje bij het e-book? Dan is het nog niet helemaal gedownload. Klik op het wolkje om verder te downloaden.

Stap 5: Start met lezen

Om het e-book te lezen, tik je erop. Daardoor opent het e-book. Veeg met je vinger over het scherm om bladzijden om te slaan. Door nogmaals op het scherm te klikken, kun je de lettergrootte en helderheidinstellingen aanpassen. Ook vind je hier de inhoudsopgave, de zoekfunctie en de mogelijkheid om snel te bladeren.

Heb je meer vragen over het gebruik van de app?  Kijk dan bij de veelgestelde vragen van de online bibliotheek.

E-books voor je computer of laptop

Hoe lees ik een e-book op mijn computer of laptop?

Heb je geen tablet, smartphone of e-reader? Of lees jij gewoon graag op je computer of laptop? Je kan onze e-books ook lezen in je browser. Daarvoor heb je verbinding met internet nodig.

In je browser kan je eenvoudig bladeren in je e-book of een pagina zoeken. Ook kan je de lettergrootte aanpassen en kiezen voor enkele of dubbele paginaweergave.

Kies een e-book op de website van de online Bibliotheek. Leen het e-book in de juiste vorm: voor pc of laptop. Via je Boekenplank open je het je het e-book in je standaard browser. 

Welke browsers zijn geschikt?

Om onze e-books in je browser te lezen, heb je een computer of laptop met internetverbinding nodig. En je moet een van de volgende browsers gebruiken: Internet Explorer (10 of hoger), Safari (7 of hoger), Mozilla Firefox (26 of hoger) of Google Chrome (32 of hoger). Het e-book opent in de browser die jij als standaard hebt ingesteld.

© 2019 - Bibliotheek Rotterdam

Voer uw gebruikersnaam / pasnummer en wachtwoord in.