Nieuwe bibliotheek Zuidplein opgeleverd

Nieuwe bibliotheek Zuidplein opgeleverd

De nieuwe bibliotheek Zuidplein en het nieuwe Theater Zuidplein zijn opgeleverd. De bibliotheek, die aan het Annie M.G. Schmidtplein ligt, vormt samen met de twee theaterzalen en een café-restaurant een bruisende huiskamer op Zuid. Het is een plek om te verblijven, middenin het Hart van Zuid, waar het draait om verbindingen leggen en samenwerken.

Het nieuwe gebouw met theater en bibliotheek ligt pal naast het bus- en metrostation tegenover Zwemcentrum Rotterdam. Door de bijzondere opengewerkte gevel en de open entree met hoge ontvangsthal kunnen mensen van buitenaf goed zien wat er binnen gebeurt en voelen ze zich welkom. In de huiskamer in de ontvangsthal kan iedereen binnen wandelen om te proeven van het theater, de bibliotheek en activiteiten als voorstellingen, optredens van bands of een dj-sessie.

Hotspot voor iedereen

“Met de deze nieuwe vestiging van Bibliotheek Rotterdam willen we vooral verbindingen leggen en samenwerken, met het theater, de buurt, het onderwijs en partners” aldus Theo Kemperman, directeur-bestuurder van Bibliotheek Rotterdam. “Onze bibliotheek is er voor iedereen.” Jongeren zijn met nadruk welkom, om te werken aan hun toekomst, om zich te ontwikkelen en ontplooien. Zo wordt er bijvoorbeeld een pilot opgestart met leerwerkplekken voor studenten van het Albeda College. Emmelien Matthijsse, algemeen directeur Theater Zuidplein hoopt in het nieuwe theater snel weer voorstellingen te kunnen presenteren waar echt iedereen welkom is. “Ons publiek en de bewoners van Zuid verdienen dit prachtige theater.”

Opening

De komende maanden gaan Bibliotheek Rotterdam en Theater Zuidplein samen met BURO M2R verder aan de slag met de inrichting. De feestelijke opening staat vooralsnog gepland in september. John Dols, projectmanager van de gemeente Rotterdam: ”Het hart van Hart van Zuid staat nu, en vanaf september gaat het ook kloppen.”

Beeld: Scagliola Brakkee

Lees meer: Nieuwe bibliotheek Zuidplein opgeleverd

Stadsdichter en jeugdstadsdichter laten gedichten horen

Stadsdichter en jeugdstadsdichter laten gedichten voor 4, 5 en 14 mei horen

Stadsdichter Dean Bowen en jeugdstadsdichter Vienne Lisa Haagoort presenteren in de maand mei drie nieuwe stadsgedichten. Ze klommen in hun pen en schreven gedichten voor de herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en voor de viering van 75 jaar vrijheid. Door de maatregelen tegen het nieuwe coronavirus zijn deze evenementen geannuleerd, en daarom zijn de gedichten via YouTube te beluisteren.

De stadsgedichten worden dit jaar niet live voorgedragen tijdens de herdenkingen in de stad, maar luisteren naar de gedichten vanuit huis kan wel. Op 4, 5 en 14 mei zijn de video’s voor iedereen te zien. Stadsdichter Dean Bowen over herdenken in deze tijd: “Er is heel veel wat we niet weten, maar wat we wel weten is dat het belangrijk is om stil te blijven staan bij momenten die we belangrijk vinden”.

4 mei

Op 4 mei herdenken we in Nederland en in Rotterdam de oorlogsslachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en van alle oorlogssituaties en vredesmissie nadien. Op deze dag zou stadsdichter Dean Bowen traditiegetrouw zijn stadsgedicht voordragen tijdens de herdenking in de Laurenskerk en op Plein1940. Nu is zijn gedicht De details online te bekijken. Jeugdstadsdichter Vienne is deze dag wel te zien met haar gedicht tijdens de online editie van de Nationale Jongerenherdenking.

5 mei

Dit jaar vieren we in Nederland 75 jaar vrijheid. Vienne zou haar stadsgedicht voor de viering hiervan voordragen op verschillende evenementen zoals het Vertelfestival in de bibliotheek en het Bevrijdingsfestival Zuid-Holland. Haar tweede officiële stadsdgedicht, Verandering, is in plaats daarvan op 5 mei wel online te bekijken. Ondanks de vrijheid die is ingeperkt door de maatregelen tegen het nieuwe coronavirus zegt Vienne: “Dit is een dag waar we allemaal een beetje meer stilstaan bij wat we allemaal hebben en wat we allemaal mogen en waar we allemaal mogen gaan”.

14 mei

Voor de herdenking van het bombardement op Rotterdam van 14 mei 1940 schreef de stadsdichter Advies voor bij het vallen. Midden op de dag vielen de bommen op meer dan 30.000 woningen en panden in Rotterdam-Centrum, Kralingen en  Rotterdam-Noord. Normaal gesproken draagt de stadsdichter het gedicht voor tijdens de herdenking op Plein1940, maar dit jaar zal Dean zijn gedicht voordragen tijdens een online herdenking vanuit de Laurenskerk. Daarnaast is de video van het gedicht online te bekijken.

Lees meer: Stadsdichter en jeugdstadsdichter laten gedichten horen

Wat kun je thuis allemaal met je abonnement?

Snel naar

Wat kun je thuis met de bibliotheek?

De meeste vestigingen zijn gesloten, maar dat betekent niet dat je geen gebruik kunt maken van onze diensten en producten. Met (en ook zonder) een Start-, Basis- of Plusabonnement van de bibliotheek blijf je lezen met de e-books van de online bibliotheek, luister je naar je favoriete app via de LuisterBieb en blijven kinderen oefenen voor hun basisschoolvakken.

Op deze pagina vind je een overzicht van alle online producten en diensten waar je nu gebruik van kunt maken. Daarnaast vind je onderaan ook een aantal leuke online activiteiten. Kinderboekenschrijver Arend van Dam beantwoordt bijvoorbeeld vragen over schrijven en collega Chrisje geeft leuke tekenworkshops.

We zijn dan nog wel grotendeels gesloten, maar proberen deze periode voor jou zo aangenaam mogelijk te maken.

Informatiepunt Digitale Overheid

Vanwege de maatregelen van het kabinet worden veel (overheids)zaken nu online afgehandeld. Heb je hier moeite mee en kun je wel wat hulp gebruiken? Je kunt in deze periode bellen naar het Informatiepunt Digitale Overheid. Zij helpen je met vragen over websites van de overheid. Je kunt onder andere bellen met vragen over het verlengen van je rijbewijs, het betalen van verkeersboetes, het aanvragen van huurtoeslag of het regelen van langdurige zorg. Maar ook met vragen over DigiD of het uitstellen van je belastingaangifte kun je bellen.

Het Informatiepunt is voor iedereen, dus ook als je geen lid bent van de bibliotheek. Dus loop je ergens tegenaan op een website van de overheid? Bel dan met (010) 281 61 03
(bereikbaar op dinsdag en woensdag van 12:00 uur tot 16:00 uur).

Nog geen lid?

Sommige online diensten van de bibliotheek kun je ook gebruiken zonder lidmaatschap, maar met een Basis- of Plusabonnement heb je veel meer keuze en voordelen. Wil je hier gebruik van maken en toch lid worden? Dat kan, ook tijdens deze corona-periode, gewoon online. Ga naar onze pagina Word lid voor meer informatie.

Online bibliotheek voor volwassenen

 • ThuisBieb

  Gratis e-books voor iedereen

 • E-books

 • Luisterboeken

 • Databanken

 • JobOn-Air

  Workshops sollicteren en ondernemerschap

Online bibliotheek voor 0-12 jaar

 • E-books voor kinderen

 • Luisterboeken voor kinderen

 • De jeugdbibliotheek

 • 0-5 jaar: Bereslim

 • 0-5 jaar: de Voorleeshoek

 • 6 - 12 jaar: Yoleo

 • 6-12 jaar: Diploma Veilig Internet

 • 6 - 12 jaar: Junior Einstein

 • 6 - 12 jaar: De waanzinnige podcast

  beeld: Thomas van Schaik

Online bibliotheek voor 12 -18 jaar

 • Lezen voor je lijst

 • Luisterboeken voor je lijst

 • E-books op je telefoon

 • Samenvattingen

 • Boekrecensies

Oefenen met digitale vaardigheden

 • Oefenen met de computer

 • Omgaan met de digitale overheid

 • Online contact houden

 • Informatiepunt Digitale Overheid

De Nederlandse taal oefenen

 • Taalcafé Online - les 5

  Maria en Annelies maken deze video's. Bekijk ze allemaal!

 • Online Taalcafé via video-chat

  Meld je aan voor een Online Taalcafé event via onze Meetup

 • Online taal oefenen

 • NT2TaalMenu

  Taal oefenen voor verschillende niveau's

 • Nederlands leren voor anderstaligen

Online activiteiten

 • Online Tekenworkshop #2

 • Ontmoet Schrijvers Online

 • Arend van Dam beantwoordt vragen

 • Chinouk Thijssen beantwoordt vragen

 • Podcast #Girlboss

 • Oud Geleerd Jong Gedaan

 • Filosoferen met Jan de Bas: Zingeving en Poëzie

Lees meer: Wat kun je thuis allemaal met je abonnement?

ThuisBieb

ThuisBieb: gratis e-books voor iedereen

De gebouwen zijn gesloten, maar de bibliotheken zijn online gewoon open. Via de ThuisBieb-app zijn 100 e-books voor iedereen beschikbaar – ook voor mensen die géén lid zijn van de bibliotheek. De brede selectie bevat voor elk wat wils: van spanning tot chicklit en van literatuur tot informatief. Met de ThuisBieb willen de bibliotheken iedereen die thuiszit een hart onder de riem steken in deze onzekere tijd.

Populaire én minder bekende boeken

Tot de selectie aangeboden boeken behoren populaire titels als Rinkeldekink van Martine Bijl, maar bijvoorbeeld ook de nieuwste editie van het voetbalmagazine Hard Gras en minder bekende boeken als Post voor Rus Ordelman van Bette Adriaanse, De mentor van Tessa Kollen, Mindgym work-outs van Wouter de Jong, De kat en de generaal van Nino Haratischwili en Strovuur van Gerwin van der Werf.

Ook voor de jeugd

De jongere lezer vindt in de app naast bekende titels als Stuntvlogger Sam van Jelmer Jespen, ook bijzondere boeken als Toverhanden van Chris Winsemius, Alaska van Anna Woltz, Trinkets van Kirsten Smith en Dit is hoe het ging van Astrid Boonstoppel.

Download de ThuisBieb-app

Hoe het werkt

De e-books staan in de speciale ThuisBieb-app. Deze app is beschikbaar in de App Store en Google Play.  Wanneer de app is geïnstalleerd kan men het aanbod bekijken en titels selecteren. De app is beschikbaar tot en met 1 juni.

Heb je de app gedownload en heb je een vraag? Kijk dan op de pagina met veelgestelde vragen of kijk onderstaande instructievideo:

Lees meer: ThuisBieb

Bibliotheek gesloten

Bibliotheek Rotterdam tot nader order gesloten

Het kabinet heeft naar aanleiding van de verspreiding van het coronavirus een aantal extra maatregelen genomen. Bibliotheek Rotterdam heeft als gevolg van deze maatregelen moeten besluiten om tot nader order alle vestigingen – inclusief de Centrale Bibliotheek en de servicepunten - voor publiek te sluiten.

Wat betekent dit voor onze leden en bezoekers?

 • Boeken en andere materialen kunnen alleen via de inleverbus van de Centrale Bibliotheek worden ingeleverd. Je kunt de materialen ook thuis houden, er wordt geen boete over berekend;

 • Het is niet langer mogelijk om boeken te reserveren;

 • Alle activiteiten zijn geannuleerd. Heb je een kaartje gekocht voor een van onze geannuleerde activiteiten? Dan kun je je geld terugvragen;

 • Je kunt zoals altijd gebruik maken van de online bibliotheek.

Veelgestelde vragen over de sluiting

Abonnementen en lidmaatschap

 • Kan ik nog lid worden van de bibliotheek?

  Ja, het is mogelijk om online lid te worden. Ga hiervoor naar de pagina Word lid.

  Als je de inschrijving hebt afgerond, ontvang je een tijdelijk pasnummer waarmee je gebruik kunt maken van alle online diensten van de bibliotheek. Je kunt je bibliotheekpas ophalen bij een van onze vestigingen zodra we weer open zijn. Het tijdelijke pasnummer blijft actief tot dat moment.

 • Kan ik nu een abonnement afsluiten/verlengen met de Rotterdampas-korting?

  Op dit moment kun je  alleen je abonnement verlengen met de Rotterrdampaskorting.

  Online lid worden met de Rotterdampaskorting kan vanwege de sluiting niet.

  Verlengen kan door een e-mail te sturen naar onze klantenservice (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) met daarin de volgende informatie:

  • Naam en pasnummer (rechts op de leenpas);
  • Rotterdampas-nummer (geldig voor 2020-2021).

  Er wordt dan gecontroleerd of de korting gegeven kan worden. Als dit het geval is, neemt onze klantenservice contact op en kun je het resterende bedrag overmaken via iDEAL of via een overboeking.

Geleende materialen, reserveren en boetes

 • Ik heb geleende boeken thuis. Krijg ik een boete als ik ze nu niet inlever?

  Nee, er wordt geen boete berekend over de periode dat we gesloten zijn.

  Je kunt boeken wel inleveren via de inleverbus van de Centrale Bibliotheek.

 • Ik heb een boek gereserveerd. Moet ik een boete betalen als ik het boek niet ophaal?

  Nee. Op dit moment is het niet mogelijk om de reserving op te halen. De boete voor het niet ophalen van materialen wordt daarom kwijtgescholden.

 • Kan ik boeken of andere materialen reserveren?

  Nee, omdat op dit moment alle vestigingen gesloten zijn, is het niet mogelijk om materialen te reserveren.

  Zodra dit verandert laten we dit via de website weten.

Online bibliotheek

 • Welke online opties biedt mijn abonnement?

  Met een Basis- of Plusabonnement kun je gebruik maken van veel online diensten. Je kunt bijvoorbeeld e-books en luisterboeken lenen of oefenen voor de Cito-toets. Kijk hier voor meer informatie.

 • Hoe log ik in bij Junior Einstein?

  Je kunt bij Junior Einstein inloggen met je gebruikersnaam en wachtwoord voor Mijn Menu.

  Heb je nog nooit ingelogd in Mijn Menu? Of log je in via de app? Vraag dan een nieuw wachtwoord aan door op wachtwoord vergeten te klikken.

 • Hoe leen ik e-books?

  Voor alle vragen over e-books kun je terecht op onze pagina Hulp bij het lenen van e-books of op de website van de online bibliotheek.

 • Hoe zet ik een e-book op mijn apparaat?

  Voor alle vragen over e-books kun je terecht op onze pagina Hulp bij het lenen van e-books of op de website van de online bibliotheek.

 • Hoe maak ik gebruik van de LuisterBieb?

  Voor alle vragen over luisterboeken kun je terecht op de website van de online bibliotheek.

Activiteiten

 • Ik heb een kaartje gekocht voor een geannuleerde activiteit. Kan ik mijn geld terugvragen?

  Ja, dat kan. Stuur hiervoor een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en vermeld daarin in ieder geval de volgende informatie:

  • Naam;
  • Naam van het evenement;
  • IBAN-nummer + tenaamstelling rekeninghouder;
  • De kosten van het ticket.
 • Ik heb een afspraak gemaakt voor hulp bij mijn belastingaangifte. Wat gebeurt er nu?

  De belastingafspraken gaan helaas niet door. Het is niet waarschijnlijk dat de afspraken op een andere datum worden ingehaald. Onze excuses voor het ongemak.

Wat kun je thuis met je abonnement?

De bibliotheek is dicht, maar dat betekent niet dat je geen toegang meer hebt tot mooie literatuur of handige sites voor kinderen.Denk aan e-books, luisterboeken en oefeningen voor de basisschool.

We zetten alle online diensten voor je op een rijtje.

#heldenmoed

Oud-stadsdichter Derek Otte schreef een gedicht om de hardwerkende zorgverleners te eren. Bibliotheek Rotterdam onderschrijft deze boodschap. Beluister het gedicht en bekijk de mooie beelden op YouTube.

Lees meer: Bibliotheek gesloten

© 2019 - Bibliotheek Rotterdam

Voer uw gebruikersnaam / pasnummer en wachtwoord in.