Pabo Voorleeskampioen is Yvanne de Jong!

Pabo Voorleeskampioen is Yvanne de Jong!

Gepubliceerd op 4 juni 2021

Yvanne de Jong uit Zuid-Holland heeft gisteravond in Theater Kikker in Utrecht de landelijke finale van De Pabo Voorleeswedstrijd gewonnen. Hiermee mag Pabo Hogeschool Rotterdam zich de Nationale Pabo Voorleeskampioen van 2021 noemen.

De jury prees Yvanne om haar krachtige en overtuigende manier van voorlezen. “Yvanne overrompelde ons en we zagen in haar direct een ideale leerkracht”, aldus de jury. De finale was in verband met corona thuis via een livestream te volgen. De finalisten lazen in estafettevorm voor uit één boek; Smokkkelkinderen van Jacques Vriens.

Noël Kanter uit Gelderland werd tweede en Nathalie Nauta uit Friesland eindigde als derde op het podium. Zij studeren respectievelijk aan NHL Stenden en Hogeschool Iselinge. Ook voor deze studenten had de jury lovende woorden over. Noël ving de jury met haar manier van voorlezen die maakt dat je wilt dat ze niet ophoudt met het verhaal en Nathalie werd gecomplimenteerd vanwege haar ingetogen en rustige manier van voorlezen.

De finalisten werden beoordeeld door een vakkundige jury waarin kinder- en jeugdboekenschrijver Jacques Vriens, vicevoorzitter van de PO-Raad Anko van Hoepen en Hubert Slings, directeur van Stichting entoen.nu zitting hadden. De presentatie was in handen van Luc van Kuppenveld, onder meer bekend van regionale televisie. De intermezzo’s werden verzorgd door cabaretière en singer-songwriter Dorine Wiersma. Tijdens het juryberaad luisterden de kijkers naar een lezing van Bas Maliepaard.

Over de Pabo Voorleeswedstrijd

De Pabo Voorleeswedstrijd is een initiatief van Stichting Lezen in samenwerking met de Koninklijke Bibliotheek en Stichting entoen.nu. Voor pabostudenten is het belangrijk om tijd en aandacht te besteden aan jeugdliteratuur en voorleesvaardigheden. De Pabo Voorleeswedstrijd wordt door Cubiss georganiseerd in opdracht van Stichting Lezen en wordt financieel mogelijk gemaakt vanuit het leesbevorderingsprogramma de Bibliotheek op school pabo (Stichting Lezen/Koninklijke Bibliotheek).

Lees meer: Pabo Voorleeskampioen is Yvanne de Jong!

Wie is de baas van internet?

Op zoek naar De Baas Op Internet

Door Judith Pietersma

Heb jij je wel eens afgevraagd wie de baas is op internet?

Denk jij dat het de grote techbedrijven zijn, die veel geld verdienen zoals Google of Microsoft?
Of vind jij dat we het zelf zijn? We delen namelijk zonder problemen informatie via blogs, vlogs, websites en social media. Het kan ook dat je van mening bent dat de overheid bepaalt en controleert wat we kunnen vinden en plaatsen en wat niet?

Het antwoord op de vraag wie de baas is van het Wold Wide Web is best lastig en de waarheid ligt waarschijnlijk ergens in het midden.

In de klas

Als deze vraag voor ons al lastig te beantwoorden is, dan is dat voor kinderen nog ingewikkelder. Daarom vinden Waag | technology & society, Bits of Freedom en Netwerk Democratie dat het voor kinderen belangrijk is om over deze vraag en andere ingewikkelde vraagstukken na te denken. Samen ontwikkelende zij De Baas Op Internet zodat leerlingen van groep 7 en 8 samen met hun leerkracht kunnen ontdekken wat data zijn, hoe SnapChat werkt en wat een cookie is. De leerlingen ontwerpen een escape room, bouwen het internet na en ontwerpen een zelfrijdende auto. Spelenderwijs vergroten ze met de opdrachten hun digitale geletterdheid.

Praktisch

De Baas Op Internet bestaat uit zes lesmodules die je gratis kunt downloaden. Iedere module kost je ongeveer 1,5 uur. De lessen hebben een technische insteek en er wordt bijna geen gebruik van computers gemaakt. De lessen kunnen in willekeurige volgorde worden gebruikt of je maakt een keuze. Iedere module bestaat uit een uitgebreide leerkrachtinstructie en werkbladen voor de leerlingen. Uiteraard vraagt het voorbereiding, maar de instructies zijn helder en uitgebreid. Je kunt er zo mee aan de slag.

Meer achtergrondinformatie nodig? Waag biedt trainingen aan voor leerkrachten die dit onderwerp graag samen voorbereiden.

De modules

 • 1. Encryptie

  Op elk slot past een sleutel! Hoe veilig is het internet? Je leert wat cryptografie vandaag de dag is: hoe bescherm je jezelf?

 • 2. Geheimtaal

  De code is altijd te kraken! Hoe bewaar je een geheim? Bouw een escaperoom.

 • 3. Wie mag alles van me weten?

  Via het internet staan we in contact met de hele wereld. Mag iedereen alles van je weten? Wat deel je met wie?

 • 4. Internet

  Is het internet overal? Het internet is vrij onzichtbaar: We hebben bijna overal een internetverbinding en merken niet wanneer we online zijn. Zijn we altijd online? Waar begint het internet? En waar eindigt het? Bouw met de groep het internet na.

 • 5. Datasporen

  Baas boven baas? Welke informatie laat je achter? Wat mag er van jou bewaard worden? Je leert dat heel veel opgeslagen wordt, met een nader te bepalen doel.

 • 6. Algoritmes

  Internet weet het beter! Waar mag het internet over beslissen?

Nieuwsgierig geworden? Ga dan naar de website De Baas Op Internet . Vragen stellen of ervaringen delen … Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Meer lezen

Lees meer: Wie is de baas van internet?

De Nationale Voorleeskampioen 2021 is Mohammed Oulad Chaib (12) uit Delft

Mohammed Oulad Chaib Nationale Voorleeskampioen 2021

Gepubliceerd op 29 mei 2021

De achtentwintigste landelijke finale van De Nationale Voorleeswedstrijd is gewonnen door Mohammed Oulad Chaib (12) uit Delft van basisschool De Schatkaart. Mohammed mag zich nu een jaar lang De Nationale Voorleeskampioen 2021 noemen. Mohammed las met veel emotie voor, en wist deze over te brengen op het publiek. In TivoliVredenburg (Utrecht) las hij voor uit Blauwe Plekken van Anke de Vries.

Naast Mohammed wisten ook Nora Jonkers (11) uit Deventer en Charley Atsma (11) uit Utrecht een podiumplaats te veroveren. Zij werden respectievelijk tweede en derde. Over alle deelnemers had de jury lovende woorden. "De finalisten hadden heel leuke, gevarieerde boeken gekozen. De kwaliteit van alle twaalf finalisten was heel goed, wat onze keuze er niet makkelijker op maakte. Opvallend was, dat er geen zenuwen te zien waren bij de finalisten," aldus juryvoorzitter Manon Sikkel.

De winnaar, Mohammed, maakte bij de jury veel indruk: "Ik was vooral onder de indruk van de emotie die hij wist over te brengen. Hij had ook goed contact met het publiek, heel knap!", zo sprak Manon Sikkel lovend over de Zuid-Hollandse kampioen. Naast De Nationale Voorleeskampioen, is Mohammed het komende jaar de speciale kinderdirecteur van het Kinderboekenmuseum in Den Haag. Hier krijgt hij een belangrijke rol bij het organiseren van exposities en evenementen gericht op kinderen.

In totaal deden er dit jaar 2837 schoolkampioenen uit heel Nederland mee aan De Nationale Voorleeswedstrijd. Via lokale finales in bibliotheken werden hieruit de beste voorlezers geselecteerd voor de provinciale finales. De winnaars van de provinciale finales streden vandaag om de titel De Nationale Voorleeskampioen 2021. Favoriete schrijvers waren dit jaar Roald Dahl en Tosca Menten. Het meest voorgelezen boek van 2020-2021 was net als vorig jaar Dagboek van een Muts van de Amerikaanse schrijfster Rachel Renee Russell.

Coronavirus
In verband met de maatregelen rondom het Coronavirus vond de finale dit jaar plaats in Tivoli, via een livestream. Klasgenootjes van de finalisten konden via een livestream van zich laten horen, waardoor er geen gebrek aan aanmoediging was. De livestream werd van 10:30 uur tot 13:00 uur uitgezonden via YouTube.

Over De Nationale Voorleeswedstrijd
De Nationale Voorleeswedstrijd is een jaarlijkse wedstrijd voor de groepen zeven en acht van de basisschool en vond dit jaar voor de achtentwintigste keer plaats. In die jaren deden ongeveer anderhalf miljoen kinderen mee als voorlezer of als luisteraar. Duizenden scholen hebben De Nationale Voorleeswedstrijd omarmd als leesbevorderend project voor groep zeven en acht. De wedstrijd is een initiatief van Stichting Lezen, in samenwerking met de Bibliotheken. De provinciale finales worden georganiseerd door de Openbare Bibliotheken en de Provinciale Ondersteunende Instellingen. De betrokken organisaties willen met deze wedstrijd een breed publiek laten zien dat (voor)lezen niet alleen belangrijk, maar ook leuk is.

Lees meer: De Nationale Voorleeskampioen 2021 is Mohammed Oulad Chaib (12) uit Delft

Alfabetboeken

De magie van 26 letters

Ida van der Linden

De magie van het lezen begint allemaal bij het ontdekken van de 26 letters van ons alfabet. Al vanaf de 15e eeuw worden er boekjes gemaakt om kinderen het alfabet te leren. Uit vroeger jaren ken je misschien wel het boekje van Rie Cramer dat begint met A is een aapje, dat eet uit zijn poot. Onderstaande boeken geven aan dat ook nu nog veel interessante boeken uitkomen waarin de letters centraal staan. Sommige echt voor beginnende lezers, maar ook voor de bovenbouw valt aan het schrift nog veel te ontdekken.

 • ABZzz… een slaapverwekkend alfabet van Isabel Minhós Martins

  Ik doe weleens een alfabetje als ik niet kan slapen: meisjesnamen, beroepen of plaatsnamen. Het alfabet in dit boek gaat helemaal over slapen. Dus de G van gapen of de W van winterslaap. Het boek is kleurrijk en grappig vormgegeven. Kijken wie er bij de Z nog wakker is! Vanaf ca. 3 jaar

  Read more

 • Alfabet van Charlotte Dematons

  Inmiddels al best bekend maar mag toch niet ontbreken in dit lijstje. Elke dubbele pagina staat vol getekend met voorwerpen, dieren, planten en personen beginnend met een letter. Met de bijbehorende website kan je zien of je er geen gemist hebt. Bijvoorbeeld de broccoli in bikini op de bloemetjesbank. Als genomineerde van de Woutertje Pieterse Prijs zijn er lessuggesties bij gemaakt. De leeftijd is echt vanaf want zoals je op de website van leesbevordering in de klas kan zien kan je er in groep 7 en 8 ook veel mee. En wat dacht je van je collega’s in de lunchpauze? Vanaf ca. 4 jaar.

  Read more

 • V = de vos van Daan Remmerts de Vries

  Het leuke van dit alfabet is dat alle letters de basis vormen van een tekeningetje. Zo staat er d = dik en zie je een mannetje met een dikke buik gemaakt van de letter d. Een kort versje over dat dikke mannetje maakt dat kinderen het niet snel zullen vergeten. Behalve de letters van het alfabet zijn ook de tweeklanken opgenomen. Vanaf ca. 5 jaar.

  Read more

 • Aap leest een letter van Isabelle Gielen

  In de korte verhaaltjes in dit boek maakt de beginnende lezer kennis met alle letters van het alfabet en de tweeklanken. De letter waar het om gaat wordt steeds dikgedrukt. Kijk hier voor tips en spelletjes bij dit boek.
  Vanaf ca. 6 jaar.

  Read more

 • Mooi boek van Joke van Leeuwen

  Echt een superleuk boek met grappige verhaaltjes, tekeningen, versjes en stripjes. Een ontdek-, leer-, kijk-, lees- en zoekboek in één. Maar ook met wonderlijke alfabetten: bijvoorbeeld het toevallige ABC met foto’s van de dingen om je heen waar je opeens letters in ziet, een moderne versie van A is een aapje en hoe je met z’n tweeën alle letters kan vormen met je lijf. Samen bekijken, lezen, uitproberen en door fantaseren vanaf ca. 6 jaar.

  Read more

 • Alle kinderen: een ABC van gemene versjes van Anke Kuhl

  Zelden zo’n gemeen boek gelezen. Voor elke letter van het alfabet staat er een versje en een grappige maar ook gemene illustratie. Alle kinderen doen iets of vinden iets leuk behalve één pechvogel. Dorothee die ziek is van de zee, Steven die voor zijn leven rent en Vic die te dik is. Om van de ironische humor te kunnen genieten moet je wel ouder dan 6 jaar zijn.

  Read more

 • Het dikke alfabetboek van Frank Landsbergen

  Ook als je alle letters al lang geleerd hebt blijft het alfabet en het schrift interessant. Dit is echt een handboek vol leuke weetjes en grappige illustraties om door te bladeren en hier en daar iets uit te pikken om voor te lezen. Hoe schrift is ontstaan, hoe taal veranderd, wat voor andere alfabetten er zijn, over geheimschrift, emoji en computerschrift en nog veel meer. Laat de kinderen zelf er mee aan de slag gaan door bijvoorbeeld een geheimtaal te bedenken of hun naam in het Japans te schrijven. Door zo meer te ontdekken over taal krijgen ze er echt plezier in. Vanaf 9 jaar.

  Read more

Zoek je nog meer prentenboeken met het alfabet kijk dan op de site van alleswatikmooikanvinden.org.  Veel plezier met deze talige boeken!

Meer lezen

Lees meer: Alfabetboeken

© 2019 - Bibliotheek Rotterdam

Voer uw gebruikersnaam / pasnummer en wachtwoord in.