Het belang van voorlezen

Voorlezen ontwikkelt taalgevoel, vergroot de woordenschat, prikkelt de fantasie en is vooral erg leuk. Tijdens het voorlezen zet je de kinderen aan tot nadenken, je legt dingen uit en je laat kinderen op elkaar reageren. Met voorlezen creëer je een rustmoment. Door het interactief aan te pakken en digitale boeken of apps te gebruiken kun je van lezen een klein feestje maken. Bibliotheek Rotterdam helpt professionals die met jonge kinderen werken graag op weg.

Onderzoek bewijst: baby’s houden van boeken

Hoe eerder kinderen met boeken en voorlezen in aanraking komen, hoe beter. Baby’s kunnen meer dan je denkt. Al vanaf de eerste dag luistert je baby naar je stem. In het eerste jaar ontwikkelt een kind zich snel en leert het veel nieuwe dingen. Met je baby op schoot een boekje ontdekken is heel leerzaam. Het stimuleert de taal- en spraakontwikkeling van je kind, zo blijkt uit onderzoek. En het verhoogt de concentratie. Allemaal zaken waar je baby een leven lang plezier van heeft.

Voordelen aan voorlezen vanaf jonge leeftijd

Ook in de jaren die volgen heeft voorlezen een positief effect op de woordenschat. Kinderen die als baby werden voorgelezen scoren beter in taalvaardigheid. Maar er zitten meer voordelen aan voorlezen vanaf jonge leeftijd:

  • het zorgt voor een warm moment samen;
  • het geeft kinderen informatie over de wereld om hen heen;
  • het oefent de luistervaardigheid en het concentratievermogen;
  • het prikkelt de fantasie en sociaal-emotionele vaardigheden;
  • het stimuleert de taal- en spraakontwikkeling;
  • het is een echte belevenis door digitale prentenboeken en apps. 

Complete leesbeleving

Hier nog even in een notendop hoe je dat lezen dan verweeft in je dag op de groep of peuterklas: voorlezen kan op elk moment van de dag, maar een vaste voorleesroutine (herhaling, regelmaat en intimiteit) biedt veiligheid. Dit geborgen gevoel is rustgevend voor kinderen en geeft leesplezier. En plezier in lezen is de basis voor leesmotivatie.

Kies een verhaal dat aansluit bij de leeftijd en de dagelijkse wereld van de kinderen. Combineer het papieren boek met een digitaal prentenboek of een voorleesfilmpje. De bewegende illustraties ondersteunen het begrip en de woordenschat. Met een bijpassend liedje en spelletje maak je de leesbeleving compleet. Een overzicht van digitale prentenboeken en voorleesfilmpjes vind je hier.

Meer lezen?

In de brochure Meer voorlezen, beter in taal lees je meer over hoe voorlezen de taalontwikkeling van jonge kinderen beïnvloedt.

© 2019 - Bibliotheek Rotterdam

Voer uw gebruikersnaam / pasnummer en wachtwoord in.