Over Bibliotheek Rotterdam

Bibliotheek Rotterdam is een van de drukstbezochte plekken van de stad. Als hét kenniscentrum en cultureel podium van Rotterdam werken we elke dag hard aan een bibliotheek waar de Rotterdammer blij van wordt! 

Missie

Bibliotheek Rotterdam biedt alle Rotterdammers toegang tot informatie, kennis, taal en cultuur via diverse media. Het is een uitnodigende ontmoetingsplek, zowel fysiek als online, waar Rotterdammers graag vertoeven. In Bibliotheek Rotterdam verkrijgen zij kennis, ontwikkelen zij vaardigheden en beleven zij plezier. Hiermee kunnen zij bewust, kritisch en actief deelnemen aan de Rotterdamse samenleving. 

Meer informatie over de missie van Bibliotheek Rotterdam? Bekijk de plannen voor de korte termijn in het Jaarplan 2019 en de plannen voor de lange termijn in het Beleidsplan 2017 - 2020. 

Meer weten over onze directie en de Raad van Toezicht? Kijk dan op de pagina Directie en Raad van Toezicht.

Jaarverslagen

2019

In 2019 heeft Bibliotheek Rotterdam verder gebouwd aan haar profiel als laagrempelige, openbare, welkome en neutrale public space. Er zijn vestigingen geopend in Afrikaanderwijk, Kralingen-Crooswijk en er vestiging Nesselande is verhuisd. De hal en eerste verdieping van de Centrale Bibliotheek zijn verbouwd. Dit alles heeft geleid tot meer dan 2,6 miljoen bezoekers. Je leest meer over de bibliotheek in 2019 in het jaarverslag.

2018

2018 was het jaar waarin we nieuwe servicepunten openden in Hillegersberg-Noord en Kralingen-West en waarin de Centrale voor één nacht werd omgetoverd tot Campingbieb. Ook intoduceerden we 'Hip Hop in je Bieb' en de Boekstartcoach. Je leest erover in het Jaarverslag 2018

2017

2017 was het jaar dat 3.700 Rotterdammers door de Centrale renden tijdens de Urban Trail, de 100ste schoolklas de Erasmus Experience bezocht en de opening van de bibliotheek op Rotterdam Centraal het achtuurjournaal haalde. Lees het volledige Jaarverslag 2017.

2016

In 2016 bezocht de koning de feestelijke opening van de Erasmus Experience, maakten 28,953 leerlingen gebruik van De Bibliotheek op school, organiseerden we een aantal succesvolle nieuwe evenementen voor jongeren en bezocht een op de drie Rotterdammers een vestiging van de bibliotheek. En dat was niet alles, voor meer informatie lees je het volledige Jaarverslag 2016.

Geschiedenis

In 1604 wordt door Rotterdam de eerste 'publycke bibliotheke' ofwel 'Bibliotheca Laurentiana' in de Laurenskerk ingericht. Toch duurt het nog tot 1869 tot archivaris J.H. Scheffer de grondslag legt voor de huidige bibliotheek. Eind negentiende eeuw zit de bibliotheek in het pand van Museum Boymans. Hier kunnen bezoekers twee keer per week boeken inzien. Al snel wordt deze locatie te klein en vestigt de bibliotheek zich in 1907 aan het Van Hogendorpsplein. Als in 1923 ook dit pand te klein is, wordt een pand betrokken aan de Nieuwe Markt.

In 1940 raakt het gebouw tijdens het bombardement op Rotterdam beschadigd. De meeste gebouwen in de omgeving brandden volledig af. Hierdoor komt ruimte vrij voor de bouw van een oostelijke vleugel. Het pand met in gouden letters 'Gemeente bibliotheek' staat er anno 2014 nog steeds. In 1983 betrekt Bibliotheek Rotterdam haar huidige pand aan de Hoogstraat. Na 409 jaar gemeentebibliotheek te zijn geweest, verzelfstandigt de bibliotheek op 1 januari 2013. Stichting de Bibliotheek Rotterdam is een feit. Vandaag de dag is de bibliotheek met 2,4 miljoen bezoekers, 830.000 materialen, 2,9 miljoen uitleningen, honderden culturele activiteiten en 100.000 leden, de drukstbezochte culturele instelling van Rotterdam.

 

© 2019 - Bibliotheek Rotterdam

Voer uw gebruikersnaam / pasnummer en wachtwoord in.