Titel overzichtspagina

Zoek een boek met Bookflix (groep 5/6)

Zoek een boek met Bookflix (groep 5/6)

Bookflix is een interactieve PowerPoint waarmee leerlingen uit groep 5 en 6 op zoek gaan naar een nieuw boek. Geïnspireerd door het welbekende Netflix. De Bookflix bevat zeven genres en in totaal 49 titels. Voor ieder wat wils dus!

We hebben ook een Bookflix voor groep 7 en 8, die vind je hier: Vind een passend boek met Bookflix.

Waarom Bookflix?

 • Bookflix is niet alleen handig voor kinderen, ook ouders en leerkrachten kunnen er gebruik van maken in hun zoektocht naar een geschikt boek

 • Gebruik Bookflix in de (online)les en laat leerlingen aan de hand van de presentatie met elkaar in gesprek gaan over de boeken: ‘Welke spreekt jou aan en waarom?’ ‘Waarom wil je dit boek lezen, door de kaft, het tekstje of de boektrailer?’ ‘Waarom past dit boek in dit onderwerp?’ ‘Kan een boek ook bij meerdere onderwerpen passen?'

 • Bookflix kan leerlingen inspireren om zelf een boektrailer te maken. Enthousiast? Stuur jullie eigen boektrailer naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., dan nemen wij deze op in de nieuwe versie van Bookflix!

Hoe werkt het?

Belangrijk voor je begint: schakel bij het openen van de presentie de inhoud in, geef de presentatie even de tijd om alles te laden en zet het geluid aan voor een optimale Bookflix ervaring.qq

 • Download de Bookflix-PowerPoint via deze link

 • Kies een onderwerp

 • Klik op een boekcover

 • Kijk, luister en lees over het boek

 • Reserveer het boek bij de bibliotheek

 • Lezen maar!

 • Bookflix Vierkant

 • Thuispagina

Wil je meteen aan de slag, download dan de PowerPoint en je kunt meteen beginnen! Wil je de handleiding en een overzicht van de titels? Vraag deze dan aan bij je leesconsulent of via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Veel Bookflix-plezier!

Lees verder

De Nationale Voorleeskampioen 2021 is Mohammed Oulad Chaib (12) uit Delft

Mohammed Oulad Chaib Nationale Voorleeskampioen 2021

Gepubliceerd op 29 mei 2021

De achtentwintigste landelijke finale van De Nationale Voorleeswedstrijd is gewonnen door Mohammed Oulad Chaib (12) uit Delft van basisschool De Schatkaart. Mohammed mag zich nu een jaar lang De Nationale Voorleeskampioen 2021 noemen. Mohammed las met veel emotie voor, en wist deze over te brengen op het publiek. In TivoliVredenburg (Utrecht) las hij voor uit Blauwe Plekken van Anke de Vries.

Naast Mohammed wisten ook Nora Jonkers (11) uit Deventer en Charley Atsma (11) uit Utrecht een podiumplaats te veroveren. Zij werden respectievelijk tweede en derde. Over alle deelnemers had de jury lovende woorden. "De finalisten hadden heel leuke, gevarieerde boeken gekozen. De kwaliteit van alle twaalf finalisten was heel goed, wat onze keuze er niet makkelijker op maakte. Opvallend was, dat er geen zenuwen te zien waren bij de finalisten," aldus juryvoorzitter Manon Sikkel.

De winnaar, Mohammed, maakte bij de jury veel indruk: "Ik was vooral onder de indruk van de emotie die hij wist over te brengen. Hij had ook goed contact met het publiek, heel knap!", zo sprak Manon Sikkel lovend over de Zuid-Hollandse kampioen. Naast De Nationale Voorleeskampioen, is Mohammed het komende jaar de speciale kinderdirecteur van het Kinderboekenmuseum in Den Haag. Hier krijgt hij een belangrijke rol bij het organiseren van exposities en evenementen gericht op kinderen.

In totaal deden er dit jaar 2837 schoolkampioenen uit heel Nederland mee aan De Nationale Voorleeswedstrijd. Via lokale finales in bibliotheken werden hieruit de beste voorlezers geselecteerd voor de provinciale finales. De winnaars van de provinciale finales streden vandaag om de titel De Nationale Voorleeskampioen 2021. Favoriete schrijvers waren dit jaar Roald Dahl en Tosca Menten. Het meest voorgelezen boek van 2020-2021 was net als vorig jaar Dagboek van een Muts van de Amerikaanse schrijfster Rachel Renee Russell.

Coronavirus
In verband met de maatregelen rondom het Coronavirus vond de finale dit jaar plaats in Tivoli, via een livestream. Klasgenootjes van de finalisten konden via een livestream van zich laten horen, waardoor er geen gebrek aan aanmoediging was. De livestream werd van 10:30 uur tot 13:00 uur uitgezonden via YouTube.

Over De Nationale Voorleeswedstrijd
De Nationale Voorleeswedstrijd is een jaarlijkse wedstrijd voor de groepen zeven en acht van de basisschool en vond dit jaar voor de achtentwintigste keer plaats. In die jaren deden ongeveer anderhalf miljoen kinderen mee als voorlezer of als luisteraar. Duizenden scholen hebben De Nationale Voorleeswedstrijd omarmd als leesbevorderend project voor groep zeven en acht. De wedstrijd is een initiatief van Stichting Lezen, in samenwerking met de Bibliotheken. De provinciale finales worden georganiseerd door de Openbare Bibliotheken en de Provinciale Ondersteunende Instellingen. De betrokken organisaties willen met deze wedstrijd een breed publiek laten zien dat (voor)lezen niet alleen belangrijk, maar ook leuk is.

Lees verder

De Bibliotheek op school en COVID-19

De Bibliotheek op school en COVID-19: wat nu?

Update: 3-6-2021

Het coronavirus vraagt om een andere aanpak voor de Bibliotheek op school. Om zoveel mogelijk duidelijkheid te bieden in deze onzekerheid, hebben we een lijst met veelgestelde vragen samengesteld.

Klik hieronder op een vraag om het antwoord te kunnen lezen.

Contact bibliotheek en de school

 • Worden er dit schooljaar door de leesconsulent nog activiteiten uitgevoerd?

  Onze leesconsulenten voeren dit schooljaar geen groepsactiviteiten meer uit.

  Gezien de ernstige situatie waarin wij ons begeven, zeker in Rotterdam, nemen wij hierin nog altijd onze verantwoordelijkheid. Het niet bezoeken van scholen door onze leesconsulenten beperkt in ieder geval het aantal reisbewegingen, zoals door de overheid verzocht is. Daarnaast betekent deze maatregel dat er geen fysiek contact zal zijn tussen onze medewerkers en uw professionals en kinderen. Dit draagt voor alle betrokkenen bij aan het reduceren van de besmettingskans.

 • Hoe verloopt het contact met de leesconsulent?

  De leesconsulenten zijn uiteraard wel op afstand beschikbaar en staan in nauw contact met de leescoördinator(en). Zij zijn bereikbaar via de e-mailadressen en telefoonnummers die bij de leescoördinatoren aanwezig zijn. Je kunt bij hen terecht voor inhoudelijke vragen over het programma de Bibliotheek op School of het Halfjaarprogramma van De Schoolschrijver.
  Wanneer er algemene vragen zijn kun je terecht op het afdelingsnummer
  010-2816240 of een e-mail sturen aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 • Is een start-, voortgangs- en/of eindgesprek zinvol nu leesconsulenten niet naar scholen mogen?

  De bibliotheek en de leesconsulenten kunnen scholen op diverse manieren ondersteunen. Het is daarom zeer raadzaam het startgesprek of een voortgangsgesprek te voeren. In het gesprek bespreken we hoe en waarbij de leesconsulent de school kan ondersteunen. Een gesprek kan ook telefonisch of digitaal plaatsvinden. Bespreek de mogelijkheden met je leesconsulent.

 • Kunnen we bibliotheekabonnementen blijven aanvragen?

  Ja, vraag via de leescoördinator de leesconsulent om het digitale inschrijfformulier. De leesconsulent zorgt ervoor dat de lidmaatschapspassen met een begeleidende brief (eventueel per post) op school worden bezorgd.

Collecties en boekenleveringen

 • Worden webcollecties en wisselcollecties wel geleverd?

  Ja, de webcollecties en wisselcollecties worden geleverd volgens de jaarplanning.

  Als er vragen zijn over de planning neem dan contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

 • Kunnen kinderen boeken voor de webcollectie vanuit huis bestellen?

  Ja, leerlingen kunnen ook thuis boeken bestellen voor de webcollectie!

  Iedere school heeft hiervoor een unieke weblink ontvangen van onze accountmanagers. Leerlingen kunnen met deze link, hun gebruikersnaam en wachtwoord inloggen en vanuit huis boeken bestellen.

  De leerkracht kan via het docentenmenu > reserveringen per groep bijhouden welke leerlingen boeken hebben besteld.

  Als er vragen zijn over het bestellen van boeken neem dan contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

 • Doordat leerlingen de boeken thuis hebben liggen, kunnen wij niet alle boeken meegeven met de collectiewissel. Is dit een probleem?

  Wij vragen alle boeken tijdens het laatste inlevermoment voor de zomervakantie mee terug te geven, om volgend schooljaar weer complete collecties te kunnen leveren.

Activiteiten en groepsbezoeken

 • Kunnen groepsbezoeken aan de bibliotheek wel doorgaan?

  Gedurende het schooljaar 2020-2021 zullen er geen groepsbezoeken meer plaats vinden in de bibliotheek. We hopen jullie in het nieuwe schooljaar weer te kunnen ontvangen in onze vestigingen.

 • Welke andere activiteiten kunnen wel doorgaan en hoe dan?

  Diverse gesprekken zijn online te voeren via bijvoorbeeld Zoom of Teams. Overleg met de leesconsulent wat de mogelijkheden zijn.

Inspiratie, tips en advies

 • Wat kunnen wij in de klas aan ‘de Bibliotheek op school’ doen zo lang de leesconsulent niet op school mag komen?

  Door 15 minuten vrij lezen per dag, leert een kind 1000 nieuwe woorden per jaar! Wij adviseren alle kinderen minimaal 15 minuten per dag vrij te laten lezen in de klas.

  Doe je al langer mee met de Bibliotheek op school en heb je de afgelopen jaren de kunst kunnen afkijken van onze leesconsulenten? Houd dan ook eens zelf een boekenkring of boekpromotie. Hier vind je 25 korte werkvormen voor de onderbouw en hier 25 korte werkvormen voor de bovenbouw.

  Heb je behoefte aan meer maatwerk? Neem dan contact op met de leesconsulent.

 • Waar vind ik informatie en inspiratie?

  Op de onderwijspagina op onze website vind je informatie en inspiratie. Deze content vullen wij regelmatig aan, de leesconsulenten seinen de leescoördinatoren hierover in. Daarnaast sturen wij regelmatig een nieuwsbrief om alle scholen van tips en adviezen te voorzien.

 • Welke online bronnen voor taal- en leesplezier zijn er?

  Klik hier voor een overzicht van handige websites. Wil je specifieke tips? Neem dan contact op met de leesconsulent.

Lees verder

Zomer en vakantie... tips om te lezen, kijken, luisteren en doen

Zomer, vakantie... zomervakantie
Tips om te lezen, kijken, luisteren en doen

Door Judith Pietersma specialist media

Het is zomer…

Tijd om vrij te zijn en vakantie te vieren… ver weg ergens in een buitenland of juist heel dicht bij op Balkonia.

Tijd om buiten naar buiten te gaan… naar het strand, met je voeten in het hete zand of de koele zee. Of verkoeling zoeken in een bos of on eentuin of park om de hoek.

Tijd om te doen waar je zin in hebt...  misschien kun je wel wat ideeën gebruiken? Ik heb er een paar voor jullie opgezocht.

Heb jij leuke ideeën of een gouden tip, stuur ze dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Wie weet lees je ze in deze blog terug.

Fijne zomer!

Vervelen

Zo overleef je de schoolvakanties van Verity Davidson

Best fijn… niks doen… lekker voor je uit staren. Je gewoon een beetje vervelen. Mocht je daar niet goed tegen kunnen dan is dit je redding. een boek vol activiteiten voor binnen en buiten voor kinderen van 5 tot 16. Je kunt het boek kopen bij je plaatselijke boekhandel of gewoon lenen in de bieb. Kijk in de catalogus waar je het kunt lenen. Is het uitgeleend of niet bij jou in de buurt aanwezig? Gewoon reserveren!

Vind je het wel fijn om heerlijk voor je uit te staren, zet dan eens een luisterboek op. Als je lid bent van de bieb kun je ze gratis lenen bij de online bibliotheek. Of stel een lijst samen met fijne muziek en droom lekker weg.


Sterrenkijken

Sterrenkijken van Gerard Janssen

Ben je op een plek met weinig lichtvervuiling, kijk dan eens, als het donker is, naar boven en verbaas je over de sterrenhemel. Ben je nieuwsgierig waar je naar kijkt, leen dan het boek Sterrenkijken van Gerard Janssen. In dit boek ontdek je van alles over de zon, de sterren en de maan, én over onze eigen aarde. Met handige sterrenkaarten, om zo je weg te vinden in de sterrenhemel. Sterrenkijken is een deel uit de serie Outdoor Kids, met nog meer leuke boeken. Kijk in de catalogus waar je het kunt lenen. Is het uitgeleend of  heeft de bieb bij jou in de buurt het boek niet? Gewoon reserveren!

Wat ook leuk is? Een app voor je tablet of telefoon downloaden. Er zijn in
de appstore verschillende apps te stervinden, maar de gratis app SkyView® heeft
een extraatje. Hij gebruikt de camera van de tablet of smartphone Als je naar de hemel kijkt krijg je ook de informatie van de app. . Zo zie je waar de Grote Beer is. Of het ruimtestation ISS.
Google Play of de App store.

Read more


Koken

Wereldeters - leesboek, kijkboek en kookboek in één door Marjolein de Vlaam

Maak een wereldreis in de keuken en kom op plekken waar je nog nooit geweest bent.  Lees de verhalen en ontdek dingen over landen. Maar met verhalen en weetjes alléén kom je er niet. Je moet ook het eten uit de landen proeven. Nasi goreng uit Indonesië, risotto uit Italië en couscous uit Marokko. In het receptenschrift staan 30 recepten met ingrediënten die makkelijk verkrijgbaar zijn.  Het boek is voor kinderen van 4 -12 jaar en hun ouders. Kijk in de catalogus waar je het kunt lenen. Is het uitgeleend of  heeft de bieb bij jou in de buurt het boek niet? Gewoon reserveren! Bij het boek horen naast het receptenschrift twee paspoorten en landenstickers. Wil je die zelf hebben, koop dan het boek bij je plaatselijke boekhandel.

24Volgend chef Hugo Kennis horen ook kinderen in de keuken! Op het televisiekanaal 24Kitchen neemt hij in elke aflevering een pupil mee op stap en geeft handige tips bij het koken van hun zelfbenoemde lievelingsgerechten. Van inkopen doen tot handige technieken en van heerlijke bereidingen tot spannende experimenten: in Smaakpupillen komt het allemaal voorbij!


Hutten bouwen

Huttenbouwen van Gerard Janssen

Een geheime plek in het bos, park of in je achtertuin. Een zelfgemaakt huis waar jij - en niemand anders - de baas bent. In het boek Huttenbouwen vind je alles het om je eigen perfecte hut te bouwen. Van een slaaptent en een tipi tot een boomhut en een A-frame. Met uitleg van sjorringen , knopen en over zagen en timmeren en het gereedschap dat je nodig hebt. Vanaf ca. 9 t/m 13 jaar. Huttenbouwen is een deel uit de serie Outdoor Kids, met nog meer leuke boeken. Kijk in de catalogus waar je het kunt lenen. Is het uitgeleend of  heeft de bieb bij jou in de buurt het boek niet? Gewoon reserveren!

waanzinnige boomhutEn als je eigen hut dan klaar is, lees dan alle delen van De waanzinnige boomhut...Op avontuur

Expeditie natuur van Sarah Devos

en je gek op buiten zijn of kom je moeilijk uit je stoel? In allebei de gevallen is Expeditie Natuur echt een boek voor jou! Een boek met 52 (nu ja 51, want eentje moet je zelf verzinnen) speurtochten om buiten zijn nog leuker te maken. Bijvoorbeeld; de Jakkiebakkietocht, noteer alle vieze dingen die je ziet op straat en daar niet horen of ga op Kriebeldiertjessafarie.Vind je niet alles  terug in de natuur? Geen probleem, zolang je maar even buiten bent geweest. Er zijn wel een paar dingen die je niet mag doen: zeuren, punten of cijfers geven en de natuur beschadigen. Zo blijft het voor iedereen leuk. Vanaf ca. 8 t/m 12 jaar. Het boek is gloednieuw en alleen te leen in de Centrale Bibliotheek. Gewoon reserveren dus. Kun je niet zo lang wachten, koop het boek dan bij je plaatselijke boekhandel.


In de bibliotheek

Vakantiepaspoort en Vakantielezen

Kijk eens in de agenda van de bibliotheek. In veel vestigingen wordt voorgelezen. Er is wekelijks iets te doen in Maakplaats010.

Heb je een vakantiepaspoort? Kom naar de bibliotheek bij jou in de buurt, los het letterraadsel op en verdien een stempel voor in je Jeugdvakantie Paspoort! Meer weten? Kijk op onze website.

Doe mee met Vakantielezen en reis mee door Rotterdam. Al lezend kom je langs de Erasmusbrug, de Markthal, Rotterdam The Hague Airport, Diergaarde Blijdorp en natuurlijk de Bibliotheek. Welke sportieve, griezelige en sprookjes avonturen maak jij allemaal mee? Meer weten? Kijk op onze website.


Nog zestig dingen om te doen

Als je alles hebt gedaan, of je wilt toch iets anders? Download en print dan de lijst met 60 (!) activiteiten voor jong en oud uit, samengesteld door Manon en Denise van Mediasmarties.

 


Wij wensen jullie een fijne vakantie vol sterren, hutten, recepten, avonturen en andere leuke dingen!

Meer lezen

Lees verder

Wie is de baas van internet?

Op zoek naar De Baas Op Internet

Door Judith Pietersma

Heb jij je wel eens afgevraagd wie de baas is op internet?

Denk jij dat het de grote techbedrijven zijn, die veel geld verdienen zoals Google of Microsoft?
Of vind jij dat we het zelf zijn? We delen namelijk zonder problemen informatie via blogs, vlogs, websites en social media. Het kan ook dat je van mening bent dat de overheid bepaalt en controleert wat we kunnen vinden en plaatsen en wat niet?

Het antwoord op de vraag wie de baas is van het Wold Wide Web is best lastig en de waarheid ligt waarschijnlijk ergens in het midden.

In de klas

Als deze vraag voor ons al lastig te beantwoorden is, dan is dat voor kinderen nog ingewikkelder. Daarom vinden Waag | technology & society, Bits of Freedom en Netwerk Democratie dat het voor kinderen belangrijk is om over deze vraag en andere ingewikkelde vraagstukken na te denken. Samen ontwikkelende zij De Baas Op Internet zodat leerlingen van groep 7 en 8 samen met hun leerkracht kunnen ontdekken wat data zijn, hoe SnapChat werkt en wat een cookie is. De leerlingen ontwerpen een escape room, bouwen het internet na en ontwerpen een zelfrijdende auto. Spelenderwijs vergroten ze met de opdrachten hun digitale geletterdheid.

Praktisch

De Baas Op Internet bestaat uit zes lesmodules die je gratis kunt downloaden. Iedere module kost je ongeveer 1,5 uur. De lessen hebben een technische insteek en er wordt bijna geen gebruik van computers gemaakt. De lessen kunnen in willekeurige volgorde worden gebruikt of je maakt een keuze. Iedere module bestaat uit een uitgebreide leerkrachtinstructie en werkbladen voor de leerlingen. Uiteraard vraagt het voorbereiding, maar de instructies zijn helder en uitgebreid. Je kunt er zo mee aan de slag.

Meer achtergrondinformatie nodig? Waag biedt trainingen aan voor leerkrachten die dit onderwerp graag samen voorbereiden.

De modules

 • 1. Encryptie

  Op elk slot past een sleutel! Hoe veilig is het internet? Je leert wat cryptografie vandaag de dag is: hoe bescherm je jezelf?

 • 2. Geheimtaal

  De code is altijd te kraken! Hoe bewaar je een geheim? Bouw een escaperoom.

 • 3. Wie mag alles van me weten?

  Via het internet staan we in contact met de hele wereld. Mag iedereen alles van je weten? Wat deel je met wie?

 • 4. Internet

  Is het internet overal? Het internet is vrij onzichtbaar: We hebben bijna overal een internetverbinding en merken niet wanneer we online zijn. Zijn we altijd online? Waar begint het internet? En waar eindigt het? Bouw met de groep het internet na.

 • 5. Datasporen

  Baas boven baas? Welke informatie laat je achter? Wat mag er van jou bewaard worden? Je leert dat heel veel opgeslagen wordt, met een nader te bepalen doel.

 • 6. Algoritmes

  Internet weet het beter! Waar mag het internet over beslissen?

Nieuwsgierig geworden? Ga dan naar de website De Baas Op Internet . Vragen stellen of ervaringen delen … Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Meer lezen

Lees verder

Woutertje Pieterse Prijs

Woutertje Pieterse Prijs

Ida van der Linden

Elk jaar worden er prijzen uitgereikt aan kinderboekenboekenschrijvers en –illustratoren. De bekendste zijn natuurlijk de griffels en penselen en de kinderjuryprijzen. Maar dan heb je ook altijd de Woutertje Pieterse Prijs. Wat is dat eigenlijk voor prijs en waar komt de naam vandaan? En welke boeken waren dit jaar genomineerd? In deze blog lees je daar meer over.

Wat is de Woutertje Pieterse Prijs?

De Woutertje Pieterse Prijs is een prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige kinder- of jeugdboek. De jury bekroont sinds 1988 kinderboeken die uitzonderlijk zijn voor wat betreft taal, genre, thema, illustratie, vorm en/of vormgeving. Het doel van de prijs is dan ook om de kwaliteit van het Nederlandstalig kinder- en jeugdboeken te vergroten.

Woutertje Pieterse is een personage uit de Ideeën van Multatuli. Het verhaal van Woutertje Pieterse gaat over een dromerige Amsterdamse jongen met een levendige fantasie. Deze eigenschappen en zijn nieuwsgierigheid zorgen ervoor dat Wouter vaak botst met de mensen in zijn omgeving. De Woutertje Pieterse Prijs is dan ook niet een prijs voor boeken die zich keurig houden aan hoe het hoort maar die uitzonderlijk zijn wat betreft taal, inhoud en vormgeving.

Winnaar en genomineerden 2021

Hieronder vind je de winnaar en genomineerden van 2021. Bij al de genomineerde boeken, ook bij die van vorige jaren, zijn er lessuggesties te vinden op de website. In dit filmpje worden de genomineerde boeken even kort voorgesteld.

 • Hele verhalen voor een halve soldaat van Benny Lindelauf

  Winnaar dit jaar is dit bijzondere boek over zes broers in een verschrikkelijke oorlog. Net als in duizend-en-één-nacht helpen verhalen hen om te overleven. Met illustraties van Ludwig Volwerda.
  12+ lessuggesties

  Read more

 • De fantastische vliegwedstrijd van Tjibbe Veldkamp

  De vogels houden een vliegwedstrijd. Alsof er een reporter live verslag doet leef je mee met deze spannende wedstrijd. De tekeningen zijn van Sebastiaan van Doninck.
  4+ lessuggesties

  Read more

 • Alfabet van Charlotte Dematons

  Tekstloos prentenboek waar je eindeloos over kunt praten. Elke bladzijde laat op een prachtige tekening heel veel woorden zien die beginnen met elke letter uit het alfabet. Ook heel leuk voor in de middenbouw.
  4+ lessuggesties

  Read more

 • Wat is kunst? van Ted van Lieshout

  Met veel beelden wordt je meegenomen in de wereld van kunst in al zijn vormen. Een boek om te lezen, bekijken, over te filosoferen, verder onderzoek te doen en door geïnspireerd te raken.
  10+ lessuggesties

  Read more

 • Koningskind van Selma Noort

  Sprookjesachtig verhaal dat 3000 jaar geleden speelt, in de tijd van koning Salomo. Een bekend verhaal maar dan vanuit de ogen van Zissel, een 14 jarig meisje dat niet kan praten. Heftig maar prachtig.
  12+ lessuggesties

  Read more

 • De naam van mijn vader van Rindert Kromhout

  Laatste deel uit de trilogie over het leven van Klaus Mann, de zoon van de bekende Duitse schrijver Thomas Mann. In dit deel reist hij als journalist door Europa vlak na de Tweede Wereldoorlog.
  15+ lessuggesties

  Read more

Meer lezen

Lees verder

Schrijver in de spotlight: Mike Lowery

Schrijver in de spotlight: Mike Lowery

Geschreven door Esther van der Linden

In deze blogpostreeks zetten we steeds een andere schrijver in de spotlight. Deze keer is dat Mike Lowery, auteur én illustrator. In 2021 kwam zijn nieuwste boek Alles wat cool is aan haaien en andere onderwaterwezens uit bij uitgeverij de Fontein. Dit boek is een voorbeeld van hoe informatieve boeken anno 2021 (volgens mij) horen te zijn. Bomvol met informatie, grapjes én natuurlijk de tofste illustraties.

 • Alles wat cool is aan dino's en andere prehistorische dieren

  Alles wat cool is aan dino's en andere prehistorische dieren is het eerste deel in de “Alles wat cool is”-serie. Alles wat je altijd al wilde weten over je favoriete uitgestorven reptiel en de wereld waarin hij leefde in één boek. Dit boek barst uit zijn voegen van de handige overzichtjes, foute dinograppen en rare feiten.

  Alles wat cool is aan dino's en andere prehistorische dieren, vanaf 8 jaar.

  Read more

 • Alles wat cool is aan haaien en andere onderwaterwezens

  Een simpele werkvorm is de boekenquiz, ideaal om te doen met zo’n leuk informatieboek. Want hoe groot is de grote hamerhaai? (p. 114) Slapen haaien eigenlijk? (p. 35) Waarom heet een kathaai een kathaai? (p. 41) Welke vis is de giftigste vis op aarde? (p. 80)

  Achterin het boek staan ook nog stap voor stap tekenlessen. Dus zo leer je makkelijk een witte haai, octopus of narwal teken. Belangrijk om nog even te vermelden: volgens de auteur lukt het tekenen stukken beter als je tijdens het tekenen haaiengeluiden maakt en er woest bij kijkt. Zeker als je in een stille omgeving met veel mensen zit! (p.104)

  Bekijk hier de boektrailer.

  Alles wat cool is aan haaien en andere onderwaterwezens, vanaf 8 jaar.

 • De Goudvisjongen

  Lowery is zoals eerder gezegd niet alleen auteur, maar vooral ook illustrator. Zo maakte hij illustraties bij het boek ‘de Goudvisjongen’. Hierin wordt het verhaal verteld van de 12-jarige Matthew, hij lijdt aan OCD. Hij schrobt zijn handen keer op keer, is doodsbang voor bacteriën en is al weken niet naar school geweest. Zijn eigen kamer durft hij nauwelijks uit. Om de tijd te doden kijkt hij uit zijn slaapkamerraam en maakt hij aantekeningen over de dagelijkse beslommeringen van zijn buren. Niet veel bijzonders. Tot op een dag een peuter, Teddy, vermist wordt en Matthew de laatste blijkt te zijn die hem heeft gezien.

  De Goudvisjongen van Lisa Thompson, vanaf 10 jaar.

 • Mac B. Geheim agent

  Ook bij het boek ‘Mac B. Geheim agent’ maakte Lowery de illustraties. En deze zitten door het hele boek heen. Het hilarische verhaal wordt ondersteund en nog grappiger door de illustaties. Het verhaal gaat over de schrijver zelf. Hij is nu schrijver, maar voordat hij schrijver was, was hij kind. En als kind was hij een spion. Het ene moment ben je zomaar een kind en het volgende moment ga je op onderzoek uit voor de koning van Engeland.

  Mac B. Geheim agent van Mac Barnett, vanaf 7 jaar.

Meer lezen

Lees verder

Alfabetboeken

De magie van 26 letters

Ida van der Linden

De magie van het lezen begint allemaal bij het ontdekken van de 26 letters van ons alfabet. Al vanaf de 15e eeuw worden er boekjes gemaakt om kinderen het alfabet te leren. Uit vroeger jaren ken je misschien wel het boekje van Rie Cramer dat begint met A is een aapje, dat eet uit zijn poot. Onderstaande boeken geven aan dat ook nu nog veel interessante boeken uitkomen waarin de letters centraal staan. Sommige echt voor beginnende lezers, maar ook voor de bovenbouw valt aan het schrift nog veel te ontdekken.

 • ABZzz… een slaapverwekkend alfabet van Isabel Minhós Martins

  Ik doe weleens een alfabetje als ik niet kan slapen: meisjesnamen, beroepen of plaatsnamen. Het alfabet in dit boek gaat helemaal over slapen. Dus de G van gapen of de W van winterslaap. Het boek is kleurrijk en grappig vormgegeven. Kijken wie er bij de Z nog wakker is! Vanaf ca. 3 jaar

  Read more

 • Alfabet van Charlotte Dematons

  Inmiddels al best bekend maar mag toch niet ontbreken in dit lijstje. Elke dubbele pagina staat vol getekend met voorwerpen, dieren, planten en personen beginnend met een letter. Met de bijbehorende website kan je zien of je er geen gemist hebt. Bijvoorbeeld de broccoli in bikini op de bloemetjesbank. Als genomineerde van de Woutertje Pieterse Prijs zijn er lessuggesties bij gemaakt. De leeftijd is echt vanaf want zoals je op de website van leesbevordering in de klas kan zien kan je er in groep 7 en 8 ook veel mee. En wat dacht je van je collega’s in de lunchpauze? Vanaf ca. 4 jaar.

  Read more

 • V = de vos van Daan Remmerts de Vries

  Het leuke van dit alfabet is dat alle letters de basis vormen van een tekeningetje. Zo staat er d = dik en zie je een mannetje met een dikke buik gemaakt van de letter d. Een kort versje over dat dikke mannetje maakt dat kinderen het niet snel zullen vergeten. Behalve de letters van het alfabet zijn ook de tweeklanken opgenomen. Vanaf ca. 5 jaar.

  Read more

 • Aap leest een letter van Isabelle Gielen

  In de korte verhaaltjes in dit boek maakt de beginnende lezer kennis met alle letters van het alfabet en de tweeklanken. De letter waar het om gaat wordt steeds dikgedrukt. Kijk hier voor tips en spelletjes bij dit boek.
  Vanaf ca. 6 jaar.

  Read more

 • Mooi boek van Joke van Leeuwen

  Echt een superleuk boek met grappige verhaaltjes, tekeningen, versjes en stripjes. Een ontdek-, leer-, kijk-, lees- en zoekboek in één. Maar ook met wonderlijke alfabetten: bijvoorbeeld het toevallige ABC met foto’s van de dingen om je heen waar je opeens letters in ziet, een moderne versie van A is een aapje en hoe je met z’n tweeën alle letters kan vormen met je lijf. Samen bekijken, lezen, uitproberen en door fantaseren vanaf ca. 6 jaar.

  Read more

 • Alle kinderen: een ABC van gemene versjes van Anke Kuhl

  Zelden zo’n gemeen boek gelezen. Voor elke letter van het alfabet staat er een versje en een grappige maar ook gemene illustratie. Alle kinderen doen iets of vinden iets leuk behalve één pechvogel. Dorothee die ziek is van de zee, Steven die voor zijn leven rent en Vic die te dik is. Om van de ironische humor te kunnen genieten moet je wel ouder dan 6 jaar zijn.

  Read more

 • Het dikke alfabetboek van Frank Landsbergen

  Ook als je alle letters al lang geleerd hebt blijft het alfabet en het schrift interessant. Dit is echt een handboek vol leuke weetjes en grappige illustraties om door te bladeren en hier en daar iets uit te pikken om voor te lezen. Hoe schrift is ontstaan, hoe taal veranderd, wat voor andere alfabetten er zijn, over geheimschrift, emoji en computerschrift en nog veel meer. Laat de kinderen zelf er mee aan de slag gaan door bijvoorbeeld een geheimtaal te bedenken of hun naam in het Japans te schrijven. Door zo meer te ontdekken over taal krijgen ze er echt plezier in. Vanaf 9 jaar.

  Read more

Zoek je nog meer prentenboeken met het alfabet kijk dan op de site van alleswatikmooikanvinden.org.  Veel plezier met deze talige boeken!

Meer lezen

Lees verder

Week van de kinderfilosofie

Week van de Kinderfilosofie

Door Ida van der Linden

Dit jaar is er niet alleen een Maand van de filosofie maar ook een Week van de Kinderfilosofie. Deze week, van 9 t/m 17 april, heeft het thema natuur mee gekregen. Op de website vind je evenementen en materialen om te gaan filosoferen in de groep.

Kinderboeken vormen vaak een hele goede aanleiding om met kinderen te filosoferen. Wanneer je gebruik maakt van rijke teksten ontstaat een gesprek soms al vanzelf. Met een aantal goede vragen van de leerkracht gaan ook de kinderen verder nadenken die dat misschien niet uit zichzelf zullen doen. Lees verder voor tips en mooie filosofische boeken.

Als je op deze manier gaat praten over boeken sla je niet twee, maar tig vliegen in één klap: logisch denken, mondelinge vaardigheden, begrijpend luisteren, woordenschat, tolerantie, autonomie, kijk op de wereld, sfeer in je groep en niet te vergeten leesplezier!

Tips voor filosoferen met kinderen

 • In de inspiratieblogs van Fabien van der Ham op haar site Filosovaardig vind je veel praktische handvatten voor het filosoferen in de klas. Bijvoorbeeld hoe je filosofische thema’s ontdekt in de boeken die je voorleest. Ook heeft zij lesbrieven met het thema natuur.
 • De website Alles wat ik mooi kan vinden geeft een mooie selectie filosofische prentenboeken, ook voor oudere kinderen.
 • Zoek in de database van Filosoferen op school naar onderzoeksvragen en lessen.
 • Bij de site van jeugdbibliotheek vind je titels met het thema filosoferen.
 • Stine Jensen is een filosofe die speciaal voor kinderen schrijft.
 • Poëzie is vaak heel bruikbaar. Bij het boek Was de aarde vroeger plat van Bette Westera is bijvoorbeeld een uitgebreide lesbrief

Boekentips

 • De eik was hier van Bibi Dumon Tak

  Er is een speciaal voor deze week geschreven kinderboek te koop. Een verhaal over een 180 jaar oude eik die vroeger met allemaal andere bomen op een landgoed stond maar nu als enige overgeblevene in de middenberm van een snelweg staat. Op de site van Filosovaardig vind je mooie filosofische vragen bij dit boek.

  Read more

 • Het fortuin van Fausto van Oliver Jeffers

  Fausto gelooft dat alles in de wereld van hem is. Hij vertelt dat aan de bloem, de boom, het schaap en het meer. Het meer en ook de berg protesteren even maar buigen toch voor Fausto. Daarna gaat hij het aan de zee vertellen. Hoe zal die reageren op Fausto's hebzucht? Krachtig verhaal voor niet al te tere zieltjes (vanaf 6 jaar en zeker ook in de bovenbouw).

  Read more

 • De boom met het oor van Annet Schaap

  Een kleine jongen komt uit school, vol van een verhaal. Maar hij kan zijn verhaal nergens kwijt. Ook in het park is iedereen druk. Gelukkig is er de boom met het oor. Kunnen bomen luisteren? (vanaf 7 jaar).

  Read more

 • Toen de zee stil was van Annelies Beck

  De mensen in de stad worden wakker van de stilte. Ze verzamelen zich op het strand. Daar zien ze dat de zee stil is. Wat kunnen ze doen om de zee weer geluid te laten geven? Prentenboek voor wat oudere kinderen (vanaf 6 jaar).

  Read more

 • De beer die er niet was van Oren Lavie

  Een beer, ontstaan uit een kriebel, vindt in zijn zak een briefje waarop staat: ‘Ben jij mij?’ Hij gaat verder het bos in, op zoek naar het antwoord op deze vraag (vanaf 5 jaar).

  Read more

 • Die eland is van mij van Oliver Jeffers

  Als Wilfred een eland tegenkomt, besluit hij hem tot zijn huisdier te bombarderen. Maar de eland neemt Wilfreds gedragsregels niet erg serieus. Een belangrijk thema in het boek is ‘bezit’. Kun je alles in de wereld zomaar bezitten? Het boek kreeg een leespluim en er werden activiteiten bij bedacht die een startpunt kunnen zijn voor het filosoferen (vanaf 4 jaar).

  Read more

Meer lezen

Lees verder

Rotterdam door naar finale Pabo Voorleeswedstrijd

Provinciale voorleeskampioenen Pabo bekend

Gepubliceerd op

Pabo-student Yvanne de Jong is de beste voorlezer van Zuid-Holland! De studente van Hogeschool Rotterdam las een fragment voor uit het boek 'Van Tijd tot Tijd' van Anneriek van Heugten. De provinciale finales van de Pabo Voorleeswedstrijd vonden dit jaar online plaats. De winnaars gaan door naar de landelijke finale en maken kans op de titel Pabo Voorleeskampioen 2021.

Tijdens de provinciale finale op vrijdag 23 april streden vier Noord-Hollandse en drie Zuid-Hollandse pabo-studenten tegen elkaar. De boeken waaruit de studenten tijdens de voorleeswedstrijd mochten kiezen, passen bij één van de 50 vensters van de Canon van Nederland. Pabo-student Julia Dekker is de beste voorlezer van Noord-Holland.

Landelijke finale

Julia en Yvanne strijden tegen de andere provinciale voorleeskampioenen op woensdagavond 2 juni 2021 tijdens de landelijke finale van de Pabo Voorleeswedstrijd. Deze feestelijke finale wordt gehouden in Theater de Kikker in Utrecht. De finale bestaat uit twee rondes. Tijdens de eerste ronde leest de kandidaat voor uit een zelfgekozen canonboek. In de tweede ronde staat het ‘onvoorbereid’ voorlezen centraal en lezen alle kandidaten een gedeelte voor uit hetzelfde boek dat ze op de finaledag krijgen uitgereikt. Iedere provinciale voorleeskampioen kan een groep studiegenoten meenemen. Om organisatorische redenen worden er geen stageklassen uitgenodigd voor de landelijke finale

Lezen is ook geschiedenisles

De vijftig vensters van de cultuurhistorische canon staan centraal bij de Pabo Voorlees[1]wedstrijd. Van aankomende leerkrachten wordt verwacht dat zij kennis opdoen van kinder- en jeugdliteratuur en leren hoe ze moeten voorlezen. Een pabo-student die plezier heeft in voorlezen en het boekenaanbod kent, is later van onschatbare waarde voor zijn of haar leerlingen. En zo leren zij dat jeugdboeken hun waarde kunnen hebben bij andere vakken.

Pabo Voorleeswedstrijd voor de 10e keer

De Pabo Voorleeswedstrijd is een voorleeswedstrijd voor pabostudenten. De wedstrijd is een initiatief van Stichting Lezen, en de Bibliotheken en stichting entoen.nu. De betrokken organisaties willen met deze wedstrijd pabostudenten enthousiasmeren voor kinder- en jeugdboeken zodat zij dit op hun (stage)school kunnen overbrengen aan hun leerlingen. Dit jaar organiseren we deze wedstrijd in het schooljaar 2020 – 2021 voor de 10e keer. Het enthousiasme is onverminderd groot. De Pabo Voorleeswedstrijd  wordt financieel mogelijk gemaakt door Kunst van Lezen. De organisatie van de provinciale finale is in handen van Probiblio.

Lees verder

Schrijver in de spotlight: Tom Fletcher

Schijver in de spotlight: Tom Fletcher

Geschreven door: Esther van der Linden-Wemmers

In deze blogpostreeks zetten we steeds een andere schrijver in de spotlight. Deze keer is dat de Engelse schrijver Tom Fletcher. Fletcher is zanger van de band McFly, maar inmiddels is hij ook een hele populaire kinderboekenschrijver. Hij schreef diverse prentenboeken, maar ook boeken voor kinderen vanaf ongeveer 9 jaar. Wat maakt zijn boeken zo leuk? In elk boek gebeurt wel iets vreemds… Wat doen die groene bliksemflitsen? Hoe komt er nou weer een monster in je boek? En wat zijn Knerpers?  

 • De Braniebende

  Doe je met je klas mee aan de Kinderjury? Het boek ‘De Braniebende’ dingt mee naar de prijs, dus lees hem snel!

  In het plaatsje Bizar, waar Frenkie net naartoe is verhuisd, gebeuren vreemde dingen. Na een mysterieuze storm vol knalgroene bliksemflitsen blijken Frenkies klasgenoten ineens over bijzondere krachten te beschikken. Dat lijkt cool, maar Frenkie weet zeker dat er gevaar op de loer ligt.  

  De Braniebende - vanaf ca. 9 jaar.

  Read more

 • Er zit een monster in je boek

  Fletcher heeft onder andere drie prentenboeken geschreven. De eerste van de reeks is Er zit een monster in je boek. Je begrijpt het misschien al: er zit een monster in je boek en jij – de lezer – moet hem eruit krijgen! Maar hoe? Een ideaal boek om interactief voor te lezen en fijn over te praten: hebben de kinderen zelf ideeën om het monster uit het boek te krijgen?

  Na het monster komen er ook nog eens een draak en een alien langs! Er zit een draak in je boek en Er zit een alien in je boek. Alle drie voor kinderen vanaf 4 jaar.    

 • De Knerpers

  Op een ochtend ontdekt Lucy dat alle volwassenen zijn verdwenen. De kinderen maken een grote puinhoop van de stad. Lucy en haar vriend Kees zijn vastbesloten om de volwassenen terug te vinden. Maar ze hebben niet gerekend op de enge, stinkende Knerpers.

  De Knerpers - Voorlezen vanaf ca. 8 jaar, zelf lezen vanaf ca. 10 jaar.

 • De Kerstmisaurus

  Laatste tip: De Kerstmisaurus. Een prachtig boek over het hebben van een wens. Willem Tuffer (10) is gek op dino's. Hij zit in een rolstoel en wordt gepest door het nieuwe meisje in zijn klas. Willems grootste wens voor Kerstmis is een echte dino. Maar dat kan niet, toch? Niet helemaal de tijd van het jaar om een kerstboek te tippen, maar hij moest in dit overzicht toch even genoemd worden.

  De Kerstmisaurus - Voorlezen vanaf ca. 7 jaar, zelf lezen vanaf ca. 9 jaar.

Meer lezen

Lees verder

Pabo Voorleeskampioen is Yvanne de Jong!

Pabo Voorleeskampioen is Yvanne de Jong!

Gepubliceerd op 4 juni 2021

Yvanne de Jong uit Zuid-Holland heeft gisteravond in Theater Kikker in Utrecht de landelijke finale van De Pabo Voorleeswedstrijd gewonnen. Hiermee mag Pabo Hogeschool Rotterdam zich de Nationale Pabo Voorleeskampioen van 2021 noemen.

De jury prees Yvanne om haar krachtige en overtuigende manier van voorlezen. “Yvanne overrompelde ons en we zagen in haar direct een ideale leerkracht”, aldus de jury. De finale was in verband met corona thuis via een livestream te volgen. De finalisten lazen in estafettevorm voor uit één boek; Smokkkelkinderen van Jacques Vriens.

Noël Kanter uit Gelderland werd tweede en Nathalie Nauta uit Friesland eindigde als derde op het podium. Zij studeren respectievelijk aan NHL Stenden en Hogeschool Iselinge. Ook voor deze studenten had de jury lovende woorden over. Noël ving de jury met haar manier van voorlezen die maakt dat je wilt dat ze niet ophoudt met het verhaal en Nathalie werd gecomplimenteerd vanwege haar ingetogen en rustige manier van voorlezen.

De finalisten werden beoordeeld door een vakkundige jury waarin kinder- en jeugdboekenschrijver Jacques Vriens, vicevoorzitter van de PO-Raad Anko van Hoepen en Hubert Slings, directeur van Stichting entoen.nu zitting hadden. De presentatie was in handen van Luc van Kuppenveld, onder meer bekend van regionale televisie. De intermezzo’s werden verzorgd door cabaretière en singer-songwriter Dorine Wiersma. Tijdens het juryberaad luisterden de kijkers naar een lezing van Bas Maliepaard.

Over de Pabo Voorleeswedstrijd

De Pabo Voorleeswedstrijd is een initiatief van Stichting Lezen in samenwerking met de Koninklijke Bibliotheek en Stichting entoen.nu. Voor pabostudenten is het belangrijk om tijd en aandacht te besteden aan jeugdliteratuur en voorleesvaardigheden. De Pabo Voorleeswedstrijd wordt door Cubiss georganiseerd in opdracht van Stichting Lezen en wordt financieel mogelijk gemaakt vanuit het leesbevorderingsprogramma de Bibliotheek op school pabo (Stichting Lezen/Koninklijke Bibliotheek).

Lees verder

De Nationale Voorleeswedstrijd 2021

De Nationale Voorleeswedstrijd 2021

Gepubliceerd op 23 april 2021

De beste voorlezer van Zuid-Holland

Na een spannende voorleesfinale heeft Mohammed Oulad Chaib van Basisschool De Schatkaart uit Delft de provinciale finale van De Nationale Voorleeswedstrijd 2021 gewonnen. De bekendmaking is vastgelegd op video, bekijk 'm hier!

De 51 kandidaten werden beoordeeld op de door hen ingestuurde voorleesvideo’s. Iedere kandidaat las hierin een fragment voor uit een zelf gekozen boek. Een flinke klus voor de jury die onder andere lette op uitspraak, verstaanbaarheid en tempo. De jury bestond uit Linda Jonker, Willem Bakker (Uitgeverij Bontekoe), Lucienne Haas en Dia Wesseling (Probiblio).

Mohammed las een fragment voor uit het boek Blauwe plekken van Anke de Vries.

Meer dan 375 deelnemers in Zuid-Holland

Het is een bijzonder knappe prestatie om provinciaal voorleeskampioen te worden. Hiervoor heeft Mohammed Oulad Chaib het moeten opnemen tegen maar liefst meer dan 375 schoolkampioenen uit de provincie. Eerst in de lokale voorronde, daarna tijdens de provinciale finale. De provinciale finale werd georganiseerd door Probiblio. In heel Nederland hebben meer dan 2.830 scholen hun schoolkampioen opgegeven voor de vervolgrondes in hun provincie.

Landelijke finale

Op woensdag 26 mei aanstaande zal Mohammed de provincie Zuid-Holland vertegenwoordigen tijdens de landelijke finale van De Nationale Voorleeswedstrijd. Hij neemt het dan op tegen de andere elf provinciale finalisten. De uiteindelijke winnaar mag zich een jaar lang ‘De Nationale Voorleeskampioen 2021’ noemen. Daarnaast wordt De Nationale Voorleeskampioen 2021 voor een jaar kinderdirecteur van het Kinderboekenmuseum. Hij of zij krijgt een belangrijke rol bij de start van tentoonstellingen en evenementen en zal erop toezien dat het museum leuke dingen organiseert voor kinderen van 3 tot en met 13 jaar.
De finale is een feestelijke ochtend in TivoliVredenburg in Utrecht. Er is een deskundige jury, leuke en actieve presentatie en er wordt natuurlijk veel voorgelezen. Omdat er door corona geen bussen vol klasgenoten naar TivoliVredenburg kunnen komen, wordt er een livestream opgezet. Zo kunnen klasgenootjes, de leerkracht en de familie hun finalist toch aanmoedigen.

De Nationale Voorleeswedstrijd

De Nationale Voorleeswedstrijd wordt dit jaar voor de achtentwintigste keer gehouden en is een initiatief van Stichting Lezen in samenwerking met de bibliotheken. De betrokken organisaties willen met de wedstrijd een breed publiek laten zien dat voorlezen niet alleen belangrijk, maar vooral ook erg leuk is. De Nationale Voorleeswedstrijd wordt mede mogelijk gemaakt door de Nederlandse Boekenbon.
Meer informatie: www.denationalevoorleeswedstrijd.nl

 

Lees verder

Nationale Buitenleesdag

13 april 2021: Nationale Buitenle(e)sdag!

Door Amanda Ouwens, specialist leesconsulent

Frisse buitenlucht, beweging en een natuurlijke omgeving zijn goed voor de fysieke en mentale gezondheid van kinderen. Daarom roepen Jantje Beton en IVN Natuureducatie alle leerkrachten op om naar buiten te gaan tijdens de Nationale Buitenlesdag op 13 april 2021. Op de website van de Nationale Buitenlesdag vind je lesinspiratie voor zowel de basisschool als het voortgezet onderwijs.

Buitenles én buiten lezen is gezond! Doe jij ook mee?

Drie grote voordelen

Ervaring leert dat onderwijs buiten de klas veel oplevert. De betrokkenheid is groot en de opbrengsten zijn verrassend. Leerlingen zijn in de midden-  en bovenbouw voornamelijk gewend dat zij zittend aan een tafel leren, terwijl het lichaam hier niet naar vraagt; leerlingen hebben grote behoefte aan sensorische indrukken. Buitenspel is bij uitstek een voorbeeld van een verrijkte omgeving. Leren in een realistische context en rijke leeromgeving is zinvol en motiverend. De leerlingen zijn dan spelenderwijs aan het ontdekken en aan het leren door te doen. De leerlingen leren dan, soms onbewust, veel.

De echte wereld is best ingewikkeld en anders dan de wereld van het internet of een boek. Geschiedenis is er niet of nauwelijks meer zichtbaar en hoe kom je in vredesnaam aan insecten als deze zich massaal verstoppen? Het naar buiten gaan op zich is niet een doel, maar het wordt anders als je het inzet als middel om je doel(en) te halen. Uit ervaring blijkt dat er drie grote voordelen zijn voor les geven in die ‘echte wereld’:

 • In het klaslokaal praat je over de wereld, buiten gids je leerlingen door de wereld. Leren hoe het leven buiten de klas werkt, ‘levend leren’;

 • De echte wereld roept vragen op. Vragen en onderzoek ontstaan door verwondering;

 • Zonder de muren van het klaslokaal is de leercontext dynamisch en onvoorspelbaar. Het is nodig om leerlingen te leren hiermee om te gaan. Omgaan met onverwachte situaties en creativiteit gebruiken is belangrijk.

Meer informatie over het belang van buitenles vind je hier.

Buitenle(e)sdag!

Op de Nationale Buitenlesdag mag lezen natuurlijk niet ontbreken! Gewoon omdat het heel leuk is om te lezen! Maar ook omdat wie vaak leest, steeds vaardiger wordt in lezen en als gevolg daarvan nog vaker gaat lezen. Daarom zet Bibliotheek Rotterdam zich in voor de Nationale Buitenle(e)sdag! Hieronder vind je een aantal activiteiten om in te zetten op deze dag.

 • Laat de leerlingen buiten vrij lezen;

 • Laat de leerlingen buiten samen lezen;

 • Lees buiten zelf een verhaal voor;

 • Laat de leerlingen bewegen aan de hand van een sport- en spelletjes boek;

 • Laat de leerlingen buiten levend leren, door ze te laten lezen over wat ze om hen heen zien.

 • Kies één van de 25 korte werkvormen voor de boekenkring voor de onderbouw of de bovenbouw en voer deze buiten uit;

 • Kies een leesbingo waarin geen boekentips, maar verschillende leeshoudingen staan. Er zijn vele varianten te vinden op internet of maak er zelf een;

 • Maak een wandeling met de leerlingen na het lezen en laat ze met elkaar over boeken praten;

 • Buitenbiebs op avontuur met boeken is een kant-en-klaar programma dat kinderen naar buiten en op avontuur stuurt met opdrachten bij leuke boeken. Bekijk de lesbrief, de voorbeeldversie en de lege versie voor eigen gebruik;

Wil je nog meer inspiratie op doen? Kijk dan eens in de volgende boeken:

Boekentips:

Naast de boeken die de leerlingen zelf hebben, kun je ook met andere boek(soort)en aan de slag. In iedere boeksoort (kijk- en zoekboeken, prentenboeken, voorleesboeken, eerste leesboekjes, jeugdromans, informatieve boeken, strips en rijmpjes, versjes en gedichten) vind je diverse boeken binnen de thema’s buiten spelen, lente, voorjaar, groeien en bloeien, het weer etc.

Kies bijvoorbeeld voor een van de onderstaande boeken:

Meer lezen

Lees verder

© 2019 - Bibliotheek Rotterdam

Voer uw gebruikersnaam / pasnummer en wachtwoord in.