Titel overzichtspagina

De Nationale Voorleeswedstrijd 2021

De Nationale Voorleeswedstrijd 2021

Gepubliceerd op 23 april 2021

De beste voorlezer van Zuid-Holland

Na een spannende voorleesfinale heeft Mohammed Oulad Chaib van Basisschool De Schatkaart uit Delft de provinciale finale van De Nationale Voorleeswedstrijd 2021 gewonnen. De bekendmaking is vastgelegd op video, bekijk 'm hier!

De 51 kandidaten werden beoordeeld op de door hen ingestuurde voorleesvideo’s. Iedere kandidaat las hierin een fragment voor uit een zelf gekozen boek. Een flinke klus voor de jury die onder andere lette op uitspraak, verstaanbaarheid en tempo. De jury bestond uit Linda Jonker, Willem Bakker (Uitgeverij Bontekoe), Lucienne Haas en Dia Wesseling (Probiblio).

Mohammed las een fragment voor uit het boek Blauwe plekken van Anke de Vries.

Meer dan 375 deelnemers in Zuid-Holland

Het is een bijzonder knappe prestatie om provinciaal voorleeskampioen te worden. Hiervoor heeft Mohammed Oulad Chaib het moeten opnemen tegen maar liefst meer dan 375 schoolkampioenen uit de provincie. Eerst in de lokale voorronde, daarna tijdens de provinciale finale. De provinciale finale werd georganiseerd door Probiblio. In heel Nederland hebben meer dan 2.830 scholen hun schoolkampioen opgegeven voor de vervolgrondes in hun provincie.

Landelijke finale

Op woensdag 26 mei aanstaande zal Mohammed de provincie Zuid-Holland vertegenwoordigen tijdens de landelijke finale van De Nationale Voorleeswedstrijd. Hij neemt het dan op tegen de andere elf provinciale finalisten. De uiteindelijke winnaar mag zich een jaar lang ‘De Nationale Voorleeskampioen 2021’ noemen. Daarnaast wordt De Nationale Voorleeskampioen 2021 voor een jaar kinderdirecteur van het Kinderboekenmuseum. Hij of zij krijgt een belangrijke rol bij de start van tentoonstellingen en evenementen en zal erop toezien dat het museum leuke dingen organiseert voor kinderen van 3 tot en met 13 jaar.
De finale is een feestelijke ochtend in TivoliVredenburg in Utrecht. Er is een deskundige jury, leuke en actieve presentatie en er wordt natuurlijk veel voorgelezen. Omdat er door corona geen bussen vol klasgenoten naar TivoliVredenburg kunnen komen, wordt er een livestream opgezet. Zo kunnen klasgenootjes, de leerkracht en de familie hun finalist toch aanmoedigen.

De Nationale Voorleeswedstrijd

De Nationale Voorleeswedstrijd wordt dit jaar voor de achtentwintigste keer gehouden en is een initiatief van Stichting Lezen in samenwerking met de bibliotheken. De betrokken organisaties willen met de wedstrijd een breed publiek laten zien dat voorlezen niet alleen belangrijk, maar vooral ook erg leuk is. De Nationale Voorleeswedstrijd wordt mede mogelijk gemaakt door de Nederlandse Boekenbon.
Meer informatie: www.denationalevoorleeswedstrijd.nl

 

Lees verder

Nationale Buitenleesdag

13 april 2021: Nationale Buitenle(e)sdag!

Door Amanda Ouwens, specialist leesconsulent

Frisse buitenlucht, beweging en een natuurlijke omgeving zijn goed voor de fysieke en mentale gezondheid van kinderen. Daarom roepen Jantje Beton en IVN Natuureducatie alle leerkrachten op om naar buiten te gaan tijdens de Nationale Buitenlesdag op 13 april 2021. Op de website van de Nationale Buitenlesdag vind je lesinspiratie voor zowel de basisschool als het voortgezet onderwijs.

Buitenles én buiten lezen is gezond! Doe jij ook mee?

Drie grote voordelen

Ervaring leert dat onderwijs buiten de klas veel oplevert. De betrokkenheid is groot en de opbrengsten zijn verrassend. Leerlingen zijn in de midden-  en bovenbouw voornamelijk gewend dat zij zittend aan een tafel leren, terwijl het lichaam hier niet naar vraagt; leerlingen hebben grote behoefte aan sensorische indrukken. Buitenspel is bij uitstek een voorbeeld van een verrijkte omgeving. Leren in een realistische context en rijke leeromgeving is zinvol en motiverend. De leerlingen zijn dan spelenderwijs aan het ontdekken en aan het leren door te doen. De leerlingen leren dan, soms onbewust, veel.

De echte wereld is best ingewikkeld en anders dan de wereld van het internet of een boek. Geschiedenis is er niet of nauwelijks meer zichtbaar en hoe kom je in vredesnaam aan insecten als deze zich massaal verstoppen? Het naar buiten gaan op zich is niet een doel, maar het wordt anders als je het inzet als middel om je doel(en) te halen. Uit ervaring blijkt dat er drie grote voordelen zijn voor les geven in die ‘echte wereld’:

 • In het klaslokaal praat je over de wereld, buiten gids je leerlingen door de wereld. Leren hoe het leven buiten de klas werkt, ‘levend leren’;

 • De echte wereld roept vragen op. Vragen en onderzoek ontstaan door verwondering;

 • Zonder de muren van het klaslokaal is de leercontext dynamisch en onvoorspelbaar. Het is nodig om leerlingen te leren hiermee om te gaan. Omgaan met onverwachte situaties en creativiteit gebruiken is belangrijk.

Meer informatie over het belang van buitenles vind je hier.

Buitenle(e)sdag!

Op de Nationale Buitenlesdag mag lezen natuurlijk niet ontbreken! Gewoon omdat het heel leuk is om te lezen! Maar ook omdat wie vaak leest, steeds vaardiger wordt in lezen en als gevolg daarvan nog vaker gaat lezen. Daarom zet Bibliotheek Rotterdam zich in voor de Nationale Buitenle(e)sdag! Hieronder vind je een aantal activiteiten om in te zetten op deze dag.

 • Laat de leerlingen buiten vrij lezen;

 • Laat de leerlingen buiten samen lezen;

 • Lees buiten zelf een verhaal voor;

 • Laat de leerlingen bewegen aan de hand van een sport- en spelletjes boek;

 • Laat de leerlingen buiten levend leren, door ze te laten lezen over wat ze om hen heen zien.

 • Kies één van de 25 korte werkvormen voor de boekenkring voor de onderbouw of de bovenbouw en voer deze buiten uit;

 • Kies een leesbingo waarin geen boekentips, maar verschillende leeshoudingen staan. Er zijn vele varianten te vinden op internet of maak er zelf een;

 • Maak een wandeling met de leerlingen na het lezen en laat ze met elkaar over boeken praten;

 • Buitenbiebs op avontuur met boeken is een kant-en-klaar programma dat kinderen naar buiten en op avontuur stuurt met opdrachten bij leuke boeken. Bekijk de lesbrief, de voorbeeldversie en de lege versie voor eigen gebruik;

Wil je nog meer inspiratie op doen? Kijk dan eens in de volgende boeken:

Boekentips:

Naast de boeken die de leerlingen zelf hebben, kun je ook met andere boek(soort)en aan de slag. In iedere boeksoort (kijk- en zoekboeken, prentenboeken, voorleesboeken, eerste leesboekjes, jeugdromans, informatieve boeken, strips en rijmpjes, versjes en gedichten) vind je diverse boeken binnen de thema’s buiten spelen, lente, voorjaar, groeien en bloeien, het weer etc.

Kies bijvoorbeeld voor een van de onderstaande boeken:

Meer lezen

Lees verder

Lekker buiten spelen moet. Het doet je ogen goed!

Lekker buiten spelen moet. Het doet je ogen goed!

Door Judith Pietersma, specialist media & onderwijs

In de eerste lockdown schreef ik een blog over de invloed van corona op onze ogen, in het bijzonder die van onze (jonge) kinderen. Het schermgebruik van kinderen nam enorm toe zowel door de online lessen, als door de soepelheid van ouders. Kinderen mochten langer met een scherm spelen dan voor de coronapandemie. Er zat wel een keerzijde aan deze toename van beeldschermgebruik. De vrees bestond dat het veelvuldig gebruik van schermen de kans op bijziendheid bij kinderen, ook bekend als myopie, zou verhogen.

En nu, bijna een jaar later, blijkt deze vrees helaas waarheid te zijn geworden. Onderzoekers van het Erasmus MC plaatsten een oproep in het wetenschappelijk tijdschrift JAMA Ophthalmology om ‘quarantaine bijziendheid’ bij kinderen te voorkomen door hen extra vaak buiten te laten spelen tijdens de lockdown.

Blijf thuis en werk thuis

Door de pandemie en de daarbij behorende maatregelen zijn we meer en vaker thuis. Op de website Amazingerasmusmc.nl vertelt oogarts prof. Caroline Klaver, verbonden aan het Erasmus MC, dat ze nu al ziet dat bepaalde coronamaatregelen invloed hebben op de ogen van kinderen. Voor Klaver is het op zich geen verrassing. Uit het uitgebreide Generation R onderzoek onder kinderen blijkt dat kinderen die weinig buiten spelen en veel spelen met beeldschermen een verhoogde kans hebben op bijziendheid.
Uit Chinese onderzoeken blijkt dat de groei van bijziendheid na de lockdown van januari tot mei 2020 enorm was toegenomen.

Bril

Een bril met min-sterke lijkt de oplossing en is dat ook. Maar bijziendheid kan op latere leeftijd voor problemen zorgen die met een bril niet meer op te lossen zijn zoals slechtziendheid of glaucoom. En in sommige gevallen leidt bijziendheid tot netvliesproblemen met blindheid tot gevolg.

Buiten spelen

Uiteraard zijn de Covid-19 maatregelen nog steeds erg belangrijk om verspreiding van het virus te voorkomen. Toch roept oogarts Caroline Klaver ouders op op hun scherm turen en dat ze lekker blijven buiten spelen.’ Klaver roept ook leerkrachten, overheden en zorgprofessionals op erop toe te zien dat kinderen worden aangemoedigd om meer buiten te spelen. ‘Dagelijks twee uren buiten spelen moet gangbaar zijn en laat kinderen, zodra het weer kan, ook buiten sporten!’ Dit zal helpen om een nieuwe golf van ‘quarantaine bijziendheid’ te voorkomen, is haar overtuiging.

Meer lezen over dit onderwerp?

Kijk eens op de website van het Oogfonds. Of lees meer over 20-20-2 regel |  Na 20 minuten op schermen kijken, 20 seconden ver weg kijken en 2 uur per dag buiten spelen in het buitenlicht.

Meer lezen

Lees verder

De Bibliotheek op school en COVID-19

De Bibliotheek op school en COVID-19: wat nu?

Update: 21-04-2021

Het coronavirus vraagt om een andere aanpak voor de Bibliotheek op school. Om zoveel mogelijk duidelijkheid te bieden in deze onzekerheid, hebben we een lijst met veelgestelde vragen samengesteld.

Klik hieronder op een vraag om het antwoord te kunnen lezen.

Contact bibliotheek en de school

 • Mag de leesconsulent op mijn school komen?

  Onze leesconsulenten komen tot nader order niet naar de scholen toe.

  Gezien de ernstige situatie waarin wij ons begeven, zeker in Rotterdam, nemen wij hierin nog altijd onze verantwoordelijkheid. Het niet bezoeken van scholen door onze leesconsulenten beperkt in ieder geval het aantal reisbewegingen, zoals door de overheid verzocht is. Daarnaast betekent deze maatregel dat er geen fysiek contact zal zijn tussen onze medewerkers en uw professionals en kinderen. Dit draagt voor alle betrokkenen bij aan het reduceren van de besmettingskans.

 • Hoe verloopt het contact met de leesconsulent?

  De leesconsulenten zijn uiteraard wel op afstand beschikbaar en staan in nauw contact met de leescoördinator(en). Zij zijn bereikbaar via de e-mailadressen en telefoonnummers die bij de leescoördinatoren aanwezig zijn. Je kunt bij hen terecht voor inhoudelijke vragen over het programma de Bibliotheek op School of het Halfjaarprogramma van De Schoolschrijver.
  Wanneer er algemene vragen zijn kun je terecht op het afdelingsnummer
  010-2816240 of een e-mail sturen aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 • Is een voortgangsgesprek zinvol nu leesconsulenten niet naar scholen mogen?

  De bibliotheek en de leesconsulenten kunnen scholen op diverse manieren ondersteunen. Het is daarom zeer raadzaam het startgesprek of een voortgangsgesprek te voeren. In het gesprek bespreken we hoe en waarbij de leesconsulent de school kan ondersteunen. Een gesprek kan ook telefonisch of digitaal plaatsvinden. Bespreek de mogelijkheden met je leesconsulent.

 • Kunnen we bibliotheekabonnementen blijven aanvragen?

  Doordat de bibliotheek tot nader order gesloten is, kunnen op het moment geen plusabonnementen worden aangemaakt. Aanvragen voor plusabonnementen kunnen wel bij de leesconsulent worden ingeleverd, maar deze worden pas verwerkt nadat de bibliotheek weer open is.

  Vraag via de leescoördinator de leesconsulent om het digitale inschrijfformulier. Zodra de bibliotheek weer open is zorgt de leesconsulent ervoor dat de lidmaatschapspassen met een begeleidende brief (eventueel per post) op school worden bezorgd.

Collecties en boekenleveringen

 • Worden webcollecties en wisselcollecties wel geleverd?

  Ja, de webcollecties en wisselcollecties worden geleverd volgens de jaarplanning.

  De accountmanagers hebben de betreffende scholen een mail gestuurd om ze tijdig te informeren over de nieuwe data.
  Als er vragen zijn over de planning neem dan contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

 • Kunnen kinderen boeken voor de webcollectie vanuit huis bestellen?

  Ja, leerlingen kunnen ook thuis boeken bestellen voor de webcollectie!

  Iedere school heeft hiervoor een unieke weblink ontvangen van onze accountmanagers. Leerlingen kunnen met deze link, hun gebruikersnaam en wachtwoord inloggen en vanuit huis boeken bestellen.

  De leerkracht kan via het docentenmenu > reserveringen per groep bijhouden welke leerlingen boeken hebben besteld.

  Als er vragen zijn over het bestellen van boeken neem dan contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

 • Mogen we de bibliotheekboeken van dBos aan leerlingen mee naar huis geven?

  De bibliotheek wil graag dat kinderen thuis lezen en daarom vragen wij scholen de bibliotheekboeken mee te geven naar huis en de mogelijkheid te bieden dat leerlingen tijdens de lockdown hun boeken kunnen omruilen. Wij zullen in deze uitzonderlijke tijd coulant zijn bij eventuele beschadigingen of kwijtgeraakte boeken.

 • Doordat leerlingen de boeken thuis hebben liggen, kunnen wij niet alle boeken meegeven met de collectiewissel. Is dit een probleem?

  Nee, dit is geen probleem. Wel vragen wij om alles wat wel mogelijk is om mee te geven ook mee te geven. Leerlingen kunnen in dit geval gewoon nieuwe boeken bestellen.
  Let op, wanneer leerlingen 2x achter elkaar het maximum aantal boeken hebben besteld zonder in te leveren, dan kunnen ze de 3e keer niet bestellen.

 • Kunnen wij het webbestellen een keer overslaan en de huidige bestelling langer houden?

  Ja, dit is geen probleem.

Activiteiten en groepsbezoeken

 • Kunnen groepsbezoeken aan de bibliotheek wel doorgaan?

  Helaas hebben wij in de strijd tegen het COVID-19 virus wederom noodgedwongen onze deuren moeten sluiten. Tot nader order zijn alle vestigingen van de Bibliotheek Rotterdam gesloten. Groepsbezoeken kunnen tot die tijd dan ook geen doorgang vinden.

  Zodra de bibliotheekvestigingen weer open zijn, kunnen groepsbezoeken weer doorgang vinden. Bespreek de mogelijkheden hiertoe met je leesconsulent. Hij/zij weet wat de (on)mogelijkheden per vestiging zijn.

 • Welke andere activiteiten kunnen wel doorgaan en hoe dan?

  Diverse lessen en gesprekken zijn online te voeren via bijvoorbeeld Zoom of Teams. Overleg met de leesconsulent wat de mogelijkheden zijn.

Inspiratie, tips en advies

 • Wat kunnen wij in de klas aan ‘de Bibliotheek op school’ doen zo lang de leesconsulent niet op school mag komen?

  Door 15 minuten vrij lezen per dag, leert een kind 1000 nieuwe woorden per jaar! Wij adviseren alle kinderen minimaal 15 minuten per dag vrij te laten lezen in de klas.

  Doe je al langer mee met de Bibliotheek op school en heb je de afgelopen jaren de kunst kunnen afkijken van onze leesconsulenten? Houd dan ook eens zelf een boekenkring of boekpromotie. Hier vind je 25 korte werkvormen voor de onderbouw en hier 25 korte werkvormen voor de bovenbouw.

  Heb je behoefte aan meer maatwerk? Neem dan contact op met de leesconsulent.

 • Waar vind ik informatie en inspiratie?

  Op de onderwijspagina op onze website vind je informatie en inspiratie. Deze content vullen wij regelmatig aan, de leesconsulenten seinen de leescoördinatoren hierover in. Daarnaast sturen wij regelmatig een nieuwsbrief om alle scholen van tips en adviezen te voorzien.

 • Welke online bronnen voor taal- en leesplezier zijn er?

  Klik hier voor een overzicht van handige websites. Wil je specifieke tips? Neem dan contact op met de leesconsulent.

Lees verder

Chinouk Thijssen opent elfde editie De Schoolschrijver in Charlois

Chinouk Thijssen opent elfde editie De Schoolschrijver in Charlois

Dinsdag 4 maart gaf kinderboekenschrijfster Chinouk Thijssen het startsein in de regio Rotterdam voor de elfde editie van het Halfjaarprogramma van De Schoolschrijver. Op de Ibn-I-Sina school in Charlois presenteerde ze haar nieuwste boek. In heel Rotterdam doen dit schooljaar vijf scholen mee met het Halfjaarprogramma dat, in samenwerking met de Bibliotheek op school, is ontwikkeld voor basisschoolleerlingen die betere lezers en sterkere schrijvers willen worden.

Een professionele kinderboekenschrijver mét training en leservaring verbindt zich een half schooljaar lang aan een basisschool. Deze Schoolschrijver gaat in het lesprogramma aan het werk met de leerlingen, ouders en leerkrachten. De start van de elfde editie verliep dit jaar anders dan gebruikelijk. In plaats van een nationale aftrap en de regionale startfeesten, onthaalden scholen zelf hun Schoolschrijver op feestelijke wijze in kleine kring.

Chinouk Thijssen (1983) is auteur van diverse bekende Young Adult boeken, zoals de Truth of Dance-trilogie en Fataal Spel. Binnenkort verschijnt het eerste kinderboek van haar hand. De leerlingen van Ibn-I-Sina kregen de primeur: Chinouk heeft hen tijdens de aftrap van het halfjaarprogramma voorgelezen uit eigen werk. Vanaf haar telefoon, want het boek is nog niet gedrukt. De komende maanden zal de schrijfster een inkijkje geven in hoe het boek tot stand kwam, maar ook zal zij met de kinderen gaan lezen, voorlezen, zet zij de leerlingen aan het denken over hoe een verhaal is opgebouwd en leert zij de leerlingen zelf verhalen schrijven.

Wie doet er mee?

Dit schooljaar doen de volgende Rotterdamse scholen en schrijvers mee aan het Halfjaarprogramma:

 • OBS De Barkentijn (Marcel van Driel)
 • Heldringschool (Marlies Verhelst)
 • SBO Hoogvliet (Annejan Mieras)
 • OBS De Plataan (Marlies Slegers)
 • IBS Ibn-i-Sina (Chinouk Thijssen)

Vanaf april kunnen scholen zich aanmelden voor deelname aan het Halfjaarprogramma in het nieuwe schooljaar. Interesse? Neem contact op met je accountmanager of leesconsulent.

Over de Bibliotheek op school

De Bibliotheek op school is een landelijk programma waarvoor bibliotheken en het onderwijs nauw met elkaar samenwerken. Het doel: zorgen dat leerlingen meer leesplezier krijgen, digitaal vaardiger worden en hun taalontwikkeling verbeteren. Zo geven leesconsulenten workshops over interactief voorlezen en over het creëren van een prettige leessfeer in de klas. Ook zorgen ze voor een wisselende boekencollectie op school, waarin ieder kind een boek vindt dat bij hem of haar past. Zo krijgen kinderen meer plezier in lezen, pakken ze eerder zelf een boek en maken ze elkaar enthousiast om te lezen.

Over De Schoolschrijver

Stichting De Schoolschrijver biedt sinds 2010 programma’s rond lezen en schrijven voor alle basisscholen die hun leerlingen willen helpen betere lezers en sterkere schrijvers te worden. ‘Ieder kind taalsterk’ is daarbij het motto. Het is bewezen dat kinderen die met plezier lezen, hun woordenschat en taalvaardigheid vergroten. Kinderen krijgen met het Halfjaarprogramma meer zelfvertrouwen in taal en scoren hoger op de Cito-toets. Dat geeft ze meer kansen op school en later in de samenleving.

Lees verder

Leestips van leesconsulenten voor groep 3 en 4, deel 3

Leestips van leesconsulenten: voor groep 3 en 4 (deel 3)

Door Esther van der Linden-Wemmers

In deze rare tijden kunnen wij onze boekenliefde niet ín de scholen op leerlingen en leerkrachten overbrengen, daarom hopen wij op vele andere manieren te inspireren. In deze post zetten wij – team Educatie van Bibliotheek Rotterdam - onze tips voor groep 3 en 4 voor jullie op een rijtje. Ben je nog opzoek naar een mooi (voorlees)boek? Lees dan gauw verder. 

 • Leestip van leesconsulent Marieke:

  Een ontroerend verhaal over twee uilenjongen die zonder ouders moeten leren uitvliegen. Appelaar de appelboom zorgt voor de uiltjes. Niet alleen door hun nest te huisvesten, maar… nee, dit moet je echt zelf lezen! Het is te mooi! Geschikt om voor te lezen, maar ook om in tweetallen te gebruiken voor theaterlezen in groep 5/6 of voor de betere lezers in groep 4. En bijzonder geschikt om met je groep te praten over thema’s als: angst, loslaten, rouw, zorgen voor iemand, jezelf opofferen, vrienden en vijanden. Prachtige illustraties van Sabien Clement die je tijdens het voorlezen vooral op het digibord zou moeten delen met de kinderen. Alleen al over de illustraties kun je met de kinderen praten!

  Uilskuiken en Takkeling van Raf Walschaerts en Ariane Sonck, voorlezen vanaf ca. 5 jaar, zelf lezen vanaf ca. 7 jaar.

 • Leestip van Jacky én Els:

  Dit boek wordt door twee collega’s aangeraden, dus dan moet het wel echt een leuk boek zijn ;) De mama van kalf Eefje leest elke avond een sprookje voor. Maar nu wil Eefje een sprookje over een koe. Waarom bestaat dat niet? Er zijn sprookjes over alle dieren maar niet over een koe. Eefje gaat op zoek. 

  Els: 'Er was eens een koe' van Pim Lammers is een nieuw deel uit de serie Tijgerlezen. Ik ben fan!

  Jacky: 'Er was eens een koe' is een heerlijk, grappig en spannend (voorlees)verhaal vol geestige verwijzingen - met een twist - naar bekende sprookjes.
  Een sprookje over jezelf, wie wil dat nou niet? Waar zou jouw sprookje over gaan? Ben je een gewoon meisje of jongen of een prins of prinses? Waar en wanneer speelt het sprookje zich af, komt er een boze heks in voor of een draak? Gebeurt er iets ergs? En wat doe je dan? Leef je nog lang en gelukkig? Daar kun je samen eindeloos over fantaseren. Marije Tolman maakte er lieve, grappige en kleurrijke tekeningen bij.

  Er was eens een koe van Pim Lammers, vanaf 6,5 jaar.

 • Leestip van leesconsulenten Mattie en Esther:

  In het Heerlijke Hartenwoud wordt een kleine poezelige eenhoorn geboren. Hoewel iedereen hem ontzettend li-la-lief vindt en hem gesuikerd geluksgras voert, gedraagt hij zich helemaal niet als een eenhoorn. Hij zegt constant op alles NEE, dus noemt zijn familie hem de NEEhoorn.

  Op een dag ontsnapt de NEEhoorn uit het Hartenwoud en ontmoet hij een wasbeer die niet wil luisteren, een hond die echt nergens van houdt en een prinses die het met niks eens is. Samen trekken ze eropuit. Want samen chagrijnig zijn, is veel leuker!

  Esther: Dit is een boek met heerlijke humor én ook nog eens op rijm. Het is wel een gevalletje: je vindt hem geweldig óf vreselijk… En alleen al vanwege het omslag wilde ik dit boek lezen: een heerlijke chagrijnige eenhoorn, wat wil je nog meer?  

  De NEEhoorn van Marc-Uwe Kling, vanaf 6 jaar.

 • Leestip van leesconsulent Ida:

  Ik ben net begonnen in dit derde deeltje over Sammie maar heb al zo vreselijk moeten lachen! Sammie is een meisje met erg veel fantasie. Af en toe gaat ze daar zo in op dat veel mensen haar niet meer kunnen volgen. Zoals de juf het heel treffend zegt: Sammie, niet nu! In dit deeltje gaat ze leren lezen en dat vindt ze super moeilijk! Haar beste vriendin Rosabelle leest al dikke boeken maar Sammie lukt het zelfs niet met de boekjes uit de makkelijk lezen mand. Natuurlijk gaat ze daar met al haar fantasie wel iets op verzinnen. Zoals alle boeken uit de serie Tijgerlezen staat het vol met grappige tekeningetjes en is de opmaak overzichtelijk. Zelf lezen voor goede lezers vanaf 7 jaar en heel geschikt om voor te lezen.

  Sammie en het zwarte lammetje van Abby Hanlon, vanaf 7 jaar.

 • Leestip van leesconsulent Kim:

  Kim tipt: 'Die kleine is Don, de lange is Sjon'. 

  Don en Sjon wonen samen in een huisje aan het meer. Don, de kleine, komt thuis met gekke vriendjes of een enorme hond. Sjon denkt er het zijne van. Toch blijven ze de allerbeste vrienden. 

  Een boek met zes korte stripachtige verhaaltjes voor beginnende lezers over Don en Sjon. 

  Die kleine is Don, die lange is Sjon van Catharina Valckx, vanaf 6,5 jaar.

 • Leestip van leesbevorderaar Marleen:

  Ken je de Supermeiden-serie van Zwijsen al? Speciaal voor meisjes van 7-9 jaar is er de serie Supermeiden! Avontuurlijke, grappige én gezellige boeken geschreven door populaire kinderboekenschrijvers als Jolanda Horsten, Mariken Jongman en Janneke Schotveld.  

  Theater Popcorn is een stoer meidentheater, waar de meiden zelf alles regelen: decors, kostuums, licht en geluid. Maar tijdens een belangrijke voorstelling gaat het mis.

  Theater Popcorn – Toi toi toi van Monique van der Zanden, vanaf 7 jaar.

Meer lezen

Lees verder

Woutertje Pieterse Prijs

Woutertje Pieterse Prijs

Ida van der Linden

Elk jaar worden er prijzen uitgereikt aan kinderboekenboekenschrijvers en –illustratoren. De bekendste zijn natuurlijk de griffels en penselen en de kinderjuryprijzen. Maar dan heb je ook altijd de Woutertje Pieterse Prijs. Wat is dat eigenlijk voor prijs en waar komt de naam vandaan? En welke boeken waren dit jaar genomineerd? In deze blog lees je daar meer over.

Wat is de Woutertje Pieterse Prijs?

De Woutertje Pieterse Prijs is een prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige kinder- of jeugdboek. De jury bekroont sinds 1988 kinderboeken die uitzonderlijk zijn voor wat betreft taal, genre, thema, illustratie, vorm en/of vormgeving. Het doel van de prijs is dan ook om de kwaliteit van het Nederlandstalig kinder- en jeugdboeken te vergroten.

Woutertje Pieterse is een personage uit de Ideeën van Multatuli. Het verhaal van Woutertje Pieterse gaat over een dromerige Amsterdamse jongen met een levendige fantasie. Deze eigenschappen en zijn nieuwsgierigheid zorgen ervoor dat Wouter vaak botst met de mensen in zijn omgeving. De Woutertje Pieterse Prijs is dan ook niet een prijs voor boeken die zich keurig houden aan hoe het hoort maar die uitzonderlijk zijn wat betreft taal, inhoud en vormgeving.

Winnaar en genomineerden 2021

Hieronder vind je de winnaar en genomineerden van 2021. Bij al de genomineerde boeken, ook bij die van vorige jaren, zijn er lessuggesties te vinden op de website. In dit filmpje worden de genomineerde boeken even kort voorgesteld.

 • Hele verhalen voor een halve soldaat van Benny Lindelauf

  Winnaar dit jaar is dit bijzondere boek over zes broers in een verschrikkelijke oorlog. Net als in duizend-en-één-nacht helpen verhalen hen om te overleven. Met illustraties van Ludwig Volwerda.
  12+ lessuggesties

  Read more

 • De fantastische vliegwedstrijd van Tjibbe Veldkamp

  De vogels houden een vliegwedstrijd. Alsof er een reporter live verslag doet leef je mee met deze spannende wedstrijd. De tekeningen zijn van Sebastiaan van Doninck.
  4+ lessuggesties

  Read more

 • Alfabet van Charlotte Dematons

  Tekstloos prentenboek waar je eindeloos over kunt praten. Elke bladzijde laat op een prachtige tekening heel veel woorden zien die beginnen met elke letter uit het alfabet. Ook heel leuk voor in de middenbouw.
  4+ lessuggesties

  Read more

 • Wat is kunst? van Ted van Lieshout

  Met veel beelden wordt je meegenomen in de wereld van kunst in al zijn vormen. Een boek om te lezen, bekijken, over te filosoferen, verder onderzoek te doen en door geïnspireerd te raken.
  10+ lessuggesties

  Read more

 • Koningskind van Selma Noort

  Sprookjesachtig verhaal dat 3000 jaar geleden speelt, in de tijd van koning Salomo. Een bekend verhaal maar dan vanuit de ogen van Zissel, een 14 jarig meisje dat niet kan praten. Heftig maar prachtig.
  12+ lessuggesties

  Read more

 • De naam van mijn vader van Rindert Kromhout

  Laatste deel uit de trilogie over het leven van Klaus Mann, de zoon van de bekende Duitse schrijver Thomas Mann. In dit deel reist hij als journalist door Europa vlak na de Tweede Wereldoorlog.
  15+ lessuggesties

  Read more

Meer lezen

Lees verder

Over een boekenkist: Hugo de Groots spectaculaire ontsnapping

Hugo de Groot ontsnapt 400 jaar geleden uit Slot Loevestein

Tips om te lezen, luisteren, kijken en doen

Door Judith Pietersma, specialist media en onderwijs

HdG schilderij

Op 22 maart 2021 is het precies 400 jaar geleden dat Hugo de Groot ontsnapt uit Slot Loevestein.

Hij zit in Loevestein een levenslange gevangenisstraf uit omdat hij  een meningsverschil heeft met Prins Maurits. Hij woont in één kamer met kleine ramen met tralies ervoor. Samen met zijn vrouw Maria, hun dochter en hun dienstmeisje Elsje. Om de tijd te doden mag hij lezen, schrijven en studeren. Hiervoor krijgt hij regelmatig een kist vol boeken. 

Het is niet echt prettig in de kleine kamer, maar hoe ontsnap je uit zo'n goed bewaakt slot. Zijn vrouw Maria verzint een plan. Als de boeken terug moeten, zitten er geen boeken in de kist, maar Hugo. Hugo oefent en oefent en uiteindelijk lukt het Hugo om zich in de kist op te vouwen. De soldaten brengen de kist met een schip  naar Gorinchem. Hugo komt uit de kist en vertrekt, verkleed als metselaar de stad.

Bron schilderij: uit de collectie van het Rijksmuseum geschilderd door Michiel Jansz. van Mierevelt, 1631

Gezien op de website van TV Rijnmond

Bron foto: RTV Rijnmond

Het jasje van Hugo de Groot

Als Hugo de Groot ontsnapt, wordt hij in de boekenkist naar Gorinchem gevaren. Daar stapt hij uit de kist en kleedt zich om. Het jasje dat hij aantrekt, is te vinden in de collectie van Museum Rotterdam. Best bijzonder.

“Een vierhonderd jaar oud jasje is sowieso bijzonder”, zegt directeur Ingrid de Jager van Museum Rotterdam. “Maar het ontsnappingsverhaal erbij maakt het helemaal uniek.”

Lees alles over het jasje in het artikel op de website van RTV Rijnmond en bekijk de video die verslaggever Marcia Tap maakte.
Bron foto: RTV Rijnmond

Lezen tot 9 jaar

 • Ontsnapt! | Serie Hollandse helden | Peter Smit

  Hugo zit gevangen. Hij heeft ruzie gemaakt met prins Maurits. ‘Ga jij maar fijn boeken zitten lezen, de rest van je leven!’ En daar zit Hugo dan, opgesloten in Slot Loevestein. Zijn vrouw Marie mag gelukkig wel bij hem komen wonen en hij mag kisten met boeken bestellen. Op een dag bedenkt Marie een heel slim plan om Hugo te laten ontsnappen. Maar of het gaat lukken met al die bewaking? Voorlezen vanaf circa 6 jaar, zelf lezen vanaf circa 8 jaar.

  Read more

 • Ontsnapt! | Serie Applaus voor jou - Theaterlezen van toen | Ineke Kraijo en Helen van Vliet

  In dit boek staan twintig korte verhalen en moppen uit de geschiedenis van Nederland. Een van de verhalen gaat over de ontsnapping van Hugo de Groot in een boekenkist. De verhalen zijn soms grappig, soms spannend en soms ontroerend. Onder elk verhaal is in een informatief blokje over de gebeurtenis. Om samen met twee tot vier personen voor te dragen, waarbij ieder zijn eigen tekst of rol heeft. Met tijdbalk en tips voor theaterlezen. Vanaf ca. 8 jaar. 

 • Lang geleden... | Arend van Dam en Alex de Wolf

  De Nederlandse geschiedenis bevat veel mooie en spannende verhalen, maar vaak zijn ze te moeilijk voor jonge kinderen. Het boek Lang geleden… biedt vijftig verhalen over de Nederlandse geschiedenis, waaronder het verhaal Ontsnapping in een boekenkist over Hugo de Groot. Voorlezen vanaf ca. 7 jaar, zelf lezen vanaf ca. 9 jaar. Ook uitgeven als luisterboek.


Lezen vanaf 9 jaar

 • Het complot | Serie Terugblikken deel 16 | Jan Ploeger

  Nederland, 17e eeuw. Lambert is verhuisd van Waalwijk naar Gorcum. Zijn vader hoopt daar meer werk te vinden als metselaar, maar dat valt niet mee. Op een dag krijgen ze een klus op slot Loevestein, waar de geleerde Hugo de Groot gevangen zit. Lambert wordt gevraagd om brieven voor de geleerde mee te nemen. Zo raakt hij betrokken bij een gevaarlijk plan... Want Hugo de Groot zint op ontsnapping uit zijn gevangenschap. Leesboek met informatie over Hugo de Groot. AVI-E5. Vanaf ca. 9 jaar.

 • Hugo | Lizzy van Pelt

  Hugo de Groot wordt in de 17e eeuw door prins Maurits gevangen gezet in slot Loevenstein. Vaak ontvangt hij een grote kist boeken. Zou deze iets voor hem kunnen betekenen? In de 17e eeuw wordt Hugo de Groot gevangengezet in Slot Loevestein. Lees hoe dat kwam en hoe hij uiteindelijk ontsnapt. En boek sluit het aan bij het venster 'Hugo de Groot' van de canon. Vanaf ca. 9 t/m 12 jaar.

 • Van tijd tot tijd | Nederlandse geschiedenis in 50 verhalen

  Van tijd tot tijd is een verhalenbundel met 50 spannende verhalen. Een van de verhalen gaat over Hugo de Groot. Elk verhaal sluit aan bij een van de 50 vensters van de (oude) canon van de Nederlandse geschiedenis. De verhalen worden ingeleid door een pagina met informatie over de tijd waarin het verhaal zich afspeelt, met daarbij een kaartje en een tijdbalk. Zo is precies duidelijk waar en wanneer het verhaal plaatsvindt. Om zelf te lezen vanaf 9 jaar.


Luisteren

Canonlied over Hugo de Groot | Majel Lustenhouwer

Canonliedjes zijn leuke, aanstekelijke en leerzame liedjes over de geschiedenis van Nederland gemaakt door Majel Lustenhouwer. Majel was 25 jaar lang dirigent, componist en drijvende kracht achter Kinderen voor Kinderen. Een van de liedjes gaat over Hugo de Groot.

Levenslang gevangen
Maar hij verzon een list
Zodat hij kon ontsnappen
In een boekenkist
Zodat hij kon ontsnappen
Ja, in een boekenkist

 


Kijken

 • Een slimme list | Beeldkraken

  Beeldkraken is een onderwijsproject van Atlas van Stolk. Met meer dan 250.000 prenten, kaarten, foto’s en affiches in haar bezit heeft het Rotterdamse Atlas Van Stolk de grootste beeldcollecties van Nederland.  

  Het doel van Beeldkraken is leerlingen beter te leren omgaan met de beeldcultuur waarin ze opgroeien. Beelden die je ziet worden direct en onbewust omgezet in een bepaalde boodschap. Beeldkraken wil kinderen kritisch leren kijken naar beelden en bewust maken dat een maker een bepaalde betekenis kan geven aan een beeld. Ze kraken de code die in ieder beeld opgesloten zit.

  Beeldkraken is geen methode en kan bijvoorbeeld bij  lessen geschiedenis worden gebruikt.

 • De ontsnapping van Hugo de Groot in een boekenkist

  De schout en zijn rakkers, zeg maar de politie van Loevestein, vragen uw aandacht voor het volgende. Afgelopen maandag rond elf uur is de gevangene H. de Groot, ook wel bekend als Hugo, ontsnapt aan zijn bewakers. Via deze boekenkist heeft H. zijn cel verlaten geholpen door zijn vrouw Maria en dienstmeisje Elseline. We hebben een signalement van H. de Groot. Hij is 1,67 meter lang. Zeer geleerde blik in de ogen. Meestal verdiept in een boek. Hier zien wij de verdachte nogmaals op een bewakingsschilderij. Hij is ongevaarlijk en zeer vriendelijk. Herkent u een van de personen of de boekenkist in kwestie, stuur ons dan zo snel mogelijk een postduif. De beloning voor de gouden tip is 10.000 guldens. Dit was een mededeling van de schout en z'n rakkers, zeg maar de politie. Een briljante man. Leuke vent. Ontzettend!

 • Wie is Hugo de Groot | Welkom in de Gouden Eeuw

  Deel uit de serie Welkom in de Geschiedenis van het Klokhuis. In deze historische comedy ontvangt Dorine Goudsmit Hugo de Groot.


Doen

Onderstaande musea en kerken kunnen vanwege corona gesloten zijn. Check voor je bezoek de websites van Slot Loevestein, Museum Prinsenhof Delft of De Nieuwe Kerk in Delft.

 • Ontdek lot Loevestein

  De rijke geschiedenis van Slot Loevestein beslaat zo’n 650 jaar en is in te delen in drie periodes: middeleeuwen, staatsgevangenis en Hollandse Waterlinie. De meest markante periode in de geschiedenis van het slot is ongetwijfeld de staatsgevangenis. Door de gevangenschap en ontsnapping van de internationaal beroemde rechtsgeleerde Hugo de Groot is Loevestein (inter)nationaal bekend geworden en opgenomen in de Canon van Nederland. Er is een aanbod voor het onderwijs.

  • Meer informatie op de website van Slot Loevestein

  Read more

 • Museum Prinsenhof Delft

  Museum Prinsenhof Delft laat zien hoe Delft en Delftenaren met creativiteit en vernuft hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van Nederland. Het museum schenkt ruim aandacht aan drie iconische thema’s waaraan Delft zijn nationale betekenis en zijn internationale bekendheid te danken heeft: Willem van Oranje, Delfts Blauw en Delftse Meesters.
  Een van de topstukken is een boekenkist, volgens televisieprogramma Historisch Bewijs waarschijnlijk de echte waarmee Hugo de Groot uit Loevestein ontsnapte.

  • Meer informatie op de website van Museum Prinsenhof Delft
 • Nieuwe Kerk Delft

  In de Nieuwe Kerk in Delft liggen vele historische landgenoten, waaronder Hugo de Groot. Hugo de Groot, de man die in een boekenkist wist te ontsnappen uit het streng bewaakte slot Loevestein, ligt ook in de Nieuwe Kerk. Vlakbij Prins Maurits, die hem gevangen liet zetten. Het zwart- en witmarmeren praalgraf doet respectvol herinneren aan deze intelligente rechtsgeleerde.


Voor leerkrachten

Canon van Nederland

Hugo is onderdeel van de Canon van Nederland.
Hugo de Groot was een beroemde geleerde. Hij legde de basis voor het volkenrecht. Zijn politieke vijand prins Maurits zette hem in 1619 gevangen op Slot Loevestein. Met de hulp van zijn vrouw wist hij te ontsnappen in een boekenkist. Met informatie geschikt voor groep 5 - 6 en groep 7 -8.

Meer informatie op de website van Canon van Nederland.

Meer lezen

Lees verder

Leestips van leesconsulenten voor groep 5 en 6, deel 3

Leestips van leesconsulenten: voor groep 5 en 6 (deel 3)

In deze blogposts zetten wij – team Educatie van Bibliotheek Rotterdam - onze favoriete boeken voor groep 5 en 6 op een rijtje. Onze favorieten van dit moment welteverstaan, want vraag je het ons over een paar maanden weer, dan kan het zomaar weer een hele andere lijst worden. Hieronder lees je de favorieten van leesconsulent Marieke. Zij vertelt welk boek je kan aanraden aan de leerlingen die het liefst alleen strips of moppenboeken lezen én ze vertelt over een detective die zich helemaal afspeelt in de bibliotheek. Lees gauw verder... 

 • Grapman

  Mijn zoon Casper, groep 4, leest thuis het liefst strips of moppenboeken. Grapman heeft van allebei wat en hij heeft het dan ook in één ruk uitgelezen en vroeg al naar het vervolg! En ik snap wel waarom, want het boek is geweldig vormgegeven met direct aan de binnenkant van de kaft allemaal gekleurde smileys met diverse gezichtsuitdrukkingen. De illustraties bij het verhaal zijn van Kees de Boer en als Tjibbe Veldkamp je leerlingen nog niet doet grijnzen met zijn beschrijving van het avontuur van Grapman, dan doen de tekeningen dat wel.

  Nik is een doodgewone jongen die school niet zo belangrijk vindt. Hij is echter wel helemaal vol van zijn zelfverzonnen moppen en noemt zichzelf daarom Grapman. Hij heeft zelfs een speciaal Grapman t-shirt! Met zijn klasgenootje Noor en zijn verschrikkelijk chagrijnige meester komt Grapman in een bijzonder avontuur terecht waar hij Noor en zichzelf uit probeert te redden met zijn grappen. Maar of dat werkt…?

  Grapman - Held met humor van Tjibbe Veldkamp, vanaf 8 jaar.

  Read more

 • Wonderbos

  Marieke tipt voor kinderen vanaf 9 jaar (dus ook voor de groepen 7 en 8) ‘Wonderbos’ van Jan Paul Schutten. Een sprookjesachtig informatief boek over het bos en al het moois dat je daar kunt vinden door het jaar heen. Mooie zwart-witte zoekplaten, heel gedetailleerd. Elke maand van het jaar heeft een eigen zoekplaat, een bijbehorend algemeen verhaaltje en twee bladzijdes met illustraties van vondsten uit het bos met beschrijving. Ik kon het bos bijna ruiken door de illustraties!

  Wonderbos van Jan Paul Schutten, vanaf 9 jaar.

 • Sleutels

  Een detective die zich helemaal afspeelt in de bibliotheek, wat wil je nog meer?! Er verdwijnen steeds meer spullen uit de bibliotheek. Twee vrienden gaan op zoek naar de dader. Leuk spannend, genieten voor iedereen die houdt van boeken om zich heen, maar door het hoge speurdersgehalte ook echt interessant voor kinderen die niet graag naar de bibliotheek gaan. Waarschijnlijk na dit boek wel ;-)!

  Mooie bijkomstigheid: de hoofdpersoon heeft twee moeders en dat wordt in het begin van het boek heel terloops genoemd. Ik heb nog niet vaak kinderboeken gelezen waar dit gewoon een gegeven is en niet een belangrijk thema in het verhaal.

  Sleutels van Annemarie Jongbloed, vanaf 9 jaar.

 • Chip & Bos

  De vader van Chip werkt in een robotfabriek. Als de vader van Chip verdwijnt en robots de stad over nemen, weten Chip en buurjongen Bos dat het goed mis is in Essenstad! Zou het ze lukken om het tij te keren? Dit boek is geen graphic novel, maar spreekt door de illustraties wel kinderen aan die daarvan houden. Stripachtige tekeningen zuigen je het verhaal in. En het is knap als dat bij mij lukt met een verhaal over robots… ;-)!

  Chip & Bos Roborangers van Tineke Honingh, voorlezen vanaf ca. 7 jaar, zelf lezen vanaf ca. 9 jaar.

Meer lezen

Lees verder

Week van de kinderfilosofie

Week van de Kinderfilosofie

Door Ida van der Linden

Dit jaar is er niet alleen een Maand van de filosofie maar ook een Week van de Kinderfilosofie. Deze week, van 9 t/m 17 april, heeft het thema natuur mee gekregen. Op de website vind je evenementen en materialen om te gaan filosoferen in de groep.

Kinderboeken vormen vaak een hele goede aanleiding om met kinderen te filosoferen. Wanneer je gebruik maakt van rijke teksten ontstaat een gesprek soms al vanzelf. Met een aantal goede vragen van de leerkracht gaan ook de kinderen verder nadenken die dat misschien niet uit zichzelf zullen doen. Lees verder voor tips en mooie filosofische boeken.

Als je op deze manier gaat praten over boeken sla je niet twee, maar tig vliegen in één klap: logisch denken, mondelinge vaardigheden, begrijpend luisteren, woordenschat, tolerantie, autonomie, kijk op de wereld, sfeer in je groep en niet te vergeten leesplezier!

Tips voor filosoferen met kinderen

 • In de inspiratieblogs van Fabien van der Ham op haar site Filosovaardig vind je veel praktische handvatten voor het filosoferen in de klas. Bijvoorbeeld hoe je filosofische thema’s ontdekt in de boeken die je voorleest. Ook heeft zij lesbrieven met het thema natuur.
 • De website Alles wat ik mooi kan vinden geeft een mooie selectie filosofische prentenboeken, ook voor oudere kinderen.
 • Zoek in de database van Filosoferen op school naar onderzoeksvragen en lessen.
 • Bij de site van jeugdbibliotheek vind je titels met het thema filosoferen.
 • Stine Jensen is een filosofe die speciaal voor kinderen schrijft.
 • Poëzie is vaak heel bruikbaar. Bij het boek Was de aarde vroeger plat van Bette Westera is bijvoorbeeld een uitgebreide lesbrief

Boekentips

 • De eik was hier van Bibi Dumon Tak

  Er is een speciaal voor deze week geschreven kinderboek te koop. Een verhaal over een 180 jaar oude eik die vroeger met allemaal andere bomen op een landgoed stond maar nu als enige overgeblevene in de middenberm van een snelweg staat. Op de site van Filosovaardig vind je mooie filosofische vragen bij dit boek.

  Read more

 • Het fortuin van Fausto van Oliver Jeffers

  Fausto gelooft dat alles in de wereld van hem is. Hij vertelt dat aan de bloem, de boom, het schaap en het meer. Het meer en ook de berg protesteren even maar buigen toch voor Fausto. Daarna gaat hij het aan de zee vertellen. Hoe zal die reageren op Fausto's hebzucht? Krachtig verhaal voor niet al te tere zieltjes (vanaf 6 jaar en zeker ook in de bovenbouw).

  Read more

 • De boom met het oor van Annet Schaap

  Een kleine jongen komt uit school, vol van een verhaal. Maar hij kan zijn verhaal nergens kwijt. Ook in het park is iedereen druk. Gelukkig is er de boom met het oor. Kunnen bomen luisteren? (vanaf 7 jaar).

  Read more

 • Toen de zee stil was van Annelies Beck

  De mensen in de stad worden wakker van de stilte. Ze verzamelen zich op het strand. Daar zien ze dat de zee stil is. Wat kunnen ze doen om de zee weer geluid te laten geven? Prentenboek voor wat oudere kinderen (vanaf 6 jaar).

  Read more

 • De beer die er niet was van Oren Lavie

  Een beer, ontstaan uit een kriebel, vindt in zijn zak een briefje waarop staat: ‘Ben jij mij?’ Hij gaat verder het bos in, op zoek naar het antwoord op deze vraag (vanaf 5 jaar).

  Read more

 • Die eland is van mij van Oliver Jeffers

  Als Wilfred een eland tegenkomt, besluit hij hem tot zijn huisdier te bombarderen. Maar de eland neemt Wilfreds gedragsregels niet erg serieus. Een belangrijk thema in het boek is ‘bezit’. Kun je alles in de wereld zomaar bezitten? Het boek kreeg een leespluim en er werden activiteiten bij bedacht die een startpunt kunnen zijn voor het filosoferen (vanaf 4 jaar).

  Read more

Meer lezen

Lees verder

Leestips van leesconsulenten voor groep 7 en 8, deel 3

Leestips van leesconsulenten: voor groep 7 en 8 (deel 3)

Door Esther van der Linden-Wemmers

Zoek je nog inspiratie voor een mooi voorleesboek in groep 8? Of weten je leerlingen van groep 7 niet welk boek ze moeten bestellen in de webshop? In deze blogpost tippen medewerkers van team Educatie de leukste, meest bijzondere en spannendste boeken voor groep 7 en 8. Lees gauw verder voor een aantal bijzondere tips:

 • Tip van leesconsulent Marieke:

  Marieke tipt: ‘Mijn vader woont in het tuinhuis’. De tweeling Joeri en Lara vertellen om beurten in een hoofdstuk over hoe zij de scheiding van hun ouders ervaren. Heel herkenbaar voor kinderen bij wie de scheiding van hun ouders (of andere bekenden) niet helemaal zo makkelijk verliep als hun ouders van tevoren beloofd hadden… Een boek vol verdriet en vriendschap tussen broer en zus, maar ook een boek vol dilemma’s. Want wat zeg je als je ouders gaan ruziën over bij wie je mag gaan wonen?!

  Mijn vader woont in het tuinhuis van Jacques Vriens, vanaf 10 jaar.

  Read more

 • Tip van leesconsulent Paula:

  Paula tipt een verhalenboek over vriendschap en vluchtelingen voor de bovenbouw. 'Jij en ik' is een bundel met verhalen en gedichten van verschillende schrijvers over vluchtelingen. Door de verhalen krijg je begrip voor vluchtelingen. Het laat zien hoe het is voor hen is, maar ook hoe er vaak over ze gedacht wordt. Veel verhalen spelen af in het heden maar er zijn ook een paar SiFi verhalen bij.

  Jij en ik: verhalen over vriendschap en vluchtelingen van diverse auteurs, vanaf 10 jaar.

 • Tip van leesconsulent Nathalie:

  Muggemietje vliegt de klas binnen, maar dat had ze beter niet kunnen doen! Ze raakt bekneld in een boek dat dicht klapt en is dood. Volgens de kinderen is het boek de moordenaar, maar daar zijn de letters het niet mee eens! Ze gaan op zoek naar de echte dader. 

  In dit boek wordt enorm gespeeld met letters en beeld. Echt een aanrader voor visueel ingestelde kinderen.

  De gemene moord op Muggemietje van Ted van Lieshout, vanaf 10 jaar.

 • Tip van leesconsulent Annemieke:

  Annemieke heeft dit boek gelezen met haar 10-jarige zoon die in groep 7 zit, en het was een groot succes.

  Je leest dit boek niet van bladzijde 1 tot het einde, maar door het oplossen van de puzzels weet je op welke bladzijde het verhaal weer verder gaat. Het is verleidelijk om naar de oplossingen te kijken achter in het boek, dus een ongeduldig kind moet je daar wel in begeleiden. Niet te snel opgeven. De puzzels zijn uitdagend, maar goed te doen en het is ook echt een vermakelijk verhaal. Het is echt jammer dat er nooit een deel twee is gekomen.

  Escape boek van Ivan Tapia, vanaf 10 jaar.

 • Tip van leesconsulent Marieke:

  'Koningskind' van Selma Noort is een enorm spannend verhaal over het stomme meisje Zissel dat wordt meegezogen in een duister geheim. Vriendschap, verraad, avontuur, relaties en intriges spelen een belangrijke rol in dit boek dat zich afspeelt in de tijd van koning Salomo. Het bekende verhaal achter het Salomonsoordeel kennen we allemaal wel, maar dit boek geeft een extra dimensie aan dat verhaal. Er waren meer mensen bij betrokken dan alleen de baby en twee vrouwen die claimden de moeder te zijn… Al lezend leren leerlingen ook nog allerlei dingen over het dagelijks leven uit die tijd, zoals hoe mensen toen sliepen, hoe baby’s gebaard werden en hoe men aan voedsel kwam.

  Koningskind van Selma Noort, vanaf 12 jaar.

Meer lezen

Lees verder

Schrijver in de spotlight: Tom Fletcher

Schijver in de spotlight: Tom Fletcher

Geschreven door: Esther van der Linden-Wemmers

In deze blogpostreeks zetten we steeds een andere schrijver in de spotlight. Deze keer is dat de Engelse schrijver Tom Fletcher. Fletcher is zanger van de band McFly, maar inmiddels is hij ook een hele populaire kinderboekenschrijver. Hij schreef diverse prentenboeken, maar ook boeken voor kinderen vanaf ongeveer 9 jaar. Wat maakt zijn boeken zo leuk? In elk boek gebeurt wel iets vreemds… Wat doen die groene bliksemflitsen? Hoe komt er nou weer een monster in je boek? En wat zijn Knerpers?  

 • De Braniebende

  Doe je met je klas mee aan de Kinderjury? Het boek ‘De Braniebende’ dingt mee naar de prijs, dus lees hem snel!

  In het plaatsje Bizar, waar Frenkie net naartoe is verhuisd, gebeuren vreemde dingen. Na een mysterieuze storm vol knalgroene bliksemflitsen blijken Frenkies klasgenoten ineens over bijzondere krachten te beschikken. Dat lijkt cool, maar Frenkie weet zeker dat er gevaar op de loer ligt.  

  De Braniebende - vanaf ca. 9 jaar.

  Read more

 • Er zit een monster in je boek

  Fletcher heeft onder andere drie prentenboeken geschreven. De eerste van de reeks is Er zit een monster in je boek. Je begrijpt het misschien al: er zit een monster in je boek en jij – de lezer – moet hem eruit krijgen! Maar hoe? Een ideaal boek om interactief voor te lezen en fijn over te praten: hebben de kinderen zelf ideeën om het monster uit het boek te krijgen?

  Na het monster komen er ook nog eens een draak en een alien langs! Er zit een draak in je boek en Er zit een alien in je boek. Alle drie voor kinderen vanaf 4 jaar.    

 • De Knerpers

  Op een ochtend ontdekt Lucy dat alle volwassenen zijn verdwenen. De kinderen maken een grote puinhoop van de stad. Lucy en haar vriend Kees zijn vastbesloten om de volwassenen terug te vinden. Maar ze hebben niet gerekend op de enge, stinkende Knerpers.

  De Knerpers - Voorlezen vanaf ca. 8 jaar, zelf lezen vanaf ca. 10 jaar.

 • De Kerstmisaurus

  Laatste tip: De Kerstmisaurus. Een prachtig boek over het hebben van een wens. Willem Tuffer (10) is gek op dino's. Hij zit in een rolstoel en wordt gepest door het nieuwe meisje in zijn klas. Willems grootste wens voor Kerstmis is een echte dino. Maar dat kan niet, toch? Niet helemaal de tijd van het jaar om een kerstboek te tippen, maar hij moest in dit overzicht toch even genoemd worden.

  De Kerstmisaurus - Voorlezen vanaf ca. 7 jaar, zelf lezen vanaf ca. 9 jaar.

Meer lezen

Lees verder

Wintertips: om te lezen, luisteren, kijken en doen

Wintertips!

Door Judith Pietersma, specialist media en onderwijs

Tips om te lezen, te kijken, te luisteren en te doen tot 12 jaar

Winter website

Het is winter. De dagen zijn kort en de avonden lang. De kachel brand en buiten is het koud. Soms vallen er heel zachtjes sneeuwvlokken en kan je een sneeuwpop maken of een sneeuwballengevecht houden. Misschien vriest het wel en kun je gaan schaatsen.

Als het echt weer is om binnen te blijven (of omdat het moet vanwege corona) dan vind je hier tips zodat je je niet hoeft te vervelen.

Uiteraard kun je boeken lenen bij Bibliotheek Rotterdam. Maar veel titels vind je ook bij de online Bibliotheek. Als bibliotheeklid heb je toegang tot alle e-books en luisterboeken. Zo lees en luister je altijd en overal.

Boeken lezen

 • Winter! De leukste versjes, liedjes en verhaaltjes voor een mooie winter

  Sneeuwballen gooien, een schaatswedstrijd houden en een sneeuwpop maken. Of lekker binnen blijven in je pyjama, koekjes bakken en warme chocolademelk drinken. In dit mooie voorleesboek staan de leukste versjes, verhalen en avonturen voor knusse winteravonden. Met verhalen en tekeningen van Jet Boeke, Dick Bruna, Ted van Lieshout, Harmen van Straaten, Max Velthuijs, Fiep Westendorp en vele anderen. Vanaf ca. 3 t/m 8 jaar.

 • Thomas in de sneeuw | Gisette van Dalen

  Fien tikt op de ruit. 'Kom je?' Thom schiet zijn jas aan. 'Wat is er?' roept hij. 'Ik weet iets leuks', lacht Fien. Ze bukt. Dan maakt ze een bal. Fien steekt haar arm in de lucht. 'Niet op mij!' dreigt Thom. Dan gooit Fien. Maar ze mikt niet op Thom. De bal gaat naar Thoms huis. Pats! Het sneeuwt! Thomas en Fien gooien sneeuwballen, gaan sleeën, maken een sneeuwpop en beleven nog veel meer avonturen. Wil jij graag leren lezen? Dan is dit boekje vol winterpret voor jou! Hoe werkt het? Je papa of mama leest een verhaaltje voor, en jij mag steeds de dikgedrukte zinnen hardop lezen.

 • Extra speciaal (duh!) | Tom Groot 6 | Liz Pichon

  'Het is superkoud buiten en we hopen allemaal dat het gaat sneeuwen. Yes! Dirk en ik kunnen dan een sneeuwpop van Haan maken (een sneeuwhaan) en een sneeuwballengevecht houden (pas maar op, Delia!). Oma is een nieuwe trui voor me aan het breien, maar ik vraag me af of die wel gaat passen...'. Met alweer het zesde deel van de serie Tom Groot kunnen kinderen zich onderdompelen in de hilarische wereld van de vet goede, superslimme en extra speciale Tom Groot.


E-books lezen

 • Winterpret | Woezel en Pip | Guusje Nederhorst

  9 winterse voorleesverhalen over Woezel en Pip en hun vriendjes, Molletje, Buurpoes, Tante Perenboom. In dit boek beleven ze leuke avonturen in de winter. Voorlezen vanaf ca. 3 t/m 5 jaar.

 • Vet koel | Het leven van een loser 13 | Jeff Kinney

  Er ligt een dik pak sneeuw. Door zware sneeuwval sluit Brams school; iedereen heeft ijsvrij. Geweldig, maar de buurt waar Bram woont, verandert in een slagveld met echte sneeuwforten en sneeuwballengevechten. Bram en zijn vriend Theo moeten hun weg vinden tussen verbonden, verraad en oorlogvoerende bendes. Vanaf ca. 10 jaar.

   


Luisteren

 • Nijntje in de sneeuw, en andere winterverhalen | Luisterboek | Dick Bruna

  De winter is leuk! Want in de winter kun je sneeuwballen gooien, lekker sleeën en het is een seizoen van mooie feesten! Luister zelf maar hoe Nijntje en haar vriendjes de winter doorkomen.

 • Domper, Krik en Melle | Luisterboek | Hanna Kraan

  De drie vrienden Krik de eekhoorn, Melle de merel en Domper de pad maken allerlei avonturen mee in de tuin van de familie Keizer. Vanaf ca. 5 jaar.

  Kijk in onze catalogus waar je het luisterboek kunt lenen.


Kijken

 • Winterpret |Buurman & Buurman | DVD

  De winter kan superleuk zijn, maar voor de buurmannen zorgt het juist voor problemen. De geliefde buurmannen gaan weer op hun eigen manier aan de slag om van alles een succes te maken. Het is weer genieten van het gestuntel van de beide buurmannen, die zelf juist vinden dat ze zo handig zijn. Kortom, er is deze winter weer genoeg werk aan de winkel voor Buurman en Buurman. A je to! Vanaf ca. 5 jaar.

  Kijk in onze catalogus waar je het luisterboek kunt lenen.

 • Witte ijshelden | Freeks Wilde Wereld!

  Freek vaart in de Noordelijke IJszee tussen de kleinste walvissen ter wereld, spierwitte beloega's. En hij spot het gevaarlijkste landroofdier ter wereld: de ijsbeer. Die eet alles wat hij tegenkomt en ruikt een prooi op dertig kilometer afstand. Reden voor Freek om afstand te houden.

 • Sneeuwbulldozerbestuurder | Klaas kan alles

  Klaas probeert een bijzonder beroep uit. Deze keer is Klaas voor één dag Pistenbully-bestuurder, Mikko Lönnström. Klaas kan niet wachten om de sneeuwbulldozer te mogen bedienen.


Doen

 • Winter | Interactieve schoolplaat over de seizoenen

  Als je thuis of inn de klas zit  en door de ramen naar buiten kijkt, zie je de vier seizoenen. Uit elk raam kijk je naar een ander seizoen. Klik op het raam van de  winter en ontdek wat je in dit jaargetijde allemaal kunt zien. Voor 0-6 jaar.

 • Sneeuwballenschieter maken | met Lady Lemonade

  Wil je ondanks een gebrek aan sneeuw toch heel graag een sneeuwballen gevecht houden? Maak dan deze sneeuwballenschieter! Daarmee kun je het hele jaar door sneeuwballen gevechten doen. Of er nu sneeuw ligt of niet. Super simpel én lol is gegarandeerd!

 • Elke sneeuwvlok is uniek, dus ook de sneeuwvlokken die jij maakt! Of het nu 24 december of 24 juli is, deze sneeuwvlokken zijn prachtig en heel eenvoudig te maken; je hebt alleen maar wat papier en een schaar nodig. Omdat ze zo simpel en mooi zijn is het altijd leuk om papieren sneeuwvlokken te maken, zowel voor kinderen als voor volwassenen.

Meer lezen

Lees verder

Schrijver in de spotlight: Jan Paul Schutten

Schrijver in de spotlight: Jan Paul Schutten

Geschreven door Esther van der Linden-Wemmers

Deze keer staat schrijver Jan Paul Schutten in de spotlight. Deze schrijver heeft enorm veel boeken én bekroningen op zijn naam staan. Zo won hij onder andere de Nienke van Hichtum-prijs én twee Gouden Griffels. Daarnaast was Schutten twee jaar lang kinderboekenambassadeur, in deze rol wilde hij vooral de nadruk leggen op informatieve boeken. Boeken van Jan Paul Schutten zijn het bewijs dat informatieve boeken niet saai hoeven te zijn. Sowieso zijn er tegenwoordig heel erg veel leuke informatieve boeken te vinden, maar die van Jan Paul Schutten zijn echt wel onmisbaar in de schoolbibliotheek! 

 • Graaf Sandwich

  Graaf Sandwich is een van mijn favorieten van deze schrijver. Want ik weet nu voor altijd waarom het getal ‘57’ op een fles Heinz ketchup staat én dat dit helemaal niet klopt. Het is daarnaast heel leuk om met leerlingen te discussiëren over het beleg op de duurste pizza ter wereld. Wat denk jij dat hierop zat? En belangrijker nog: was die pizza zijn geld waard? Een verhaaltje beslaat enkele pagina’s en is dus ook fijn voor leerlingen die zich niet al te lang kunnen concentreren. Graaf Sandwich is in voorgaande jaren eens gebruikt voor Junior Leest en daarom is er veel lesmateriaal rondom dit boek te vinden.

  Read more

 • Wonderbos, Tim de boswachter & grappig worden

  Van Schutten zijn in 2020 veel nieuwe boeken uitgekomen, zoals: Hoe word je grappig als je niet leuk bent? Een boek uit de serie Tijgerlezen voor beginnende lezers over de vraag: wat nu als je niet grappig bent? Kun je leren om grappig te worden? Tim de kleine boswachter, een boek over Tim, die samen met zijn vriendin Tippi avonturen beleeft in het bos. Voor kinderen vanaf 7 jaar. En het mooie informatieve boek Wonderbos voor de hogere groepen (vanaf 9 jaar). Een leerzaam boek over het bos, met filosofische vragen, feiten en weetjes, en zoekopdrachten. 

 • Het raadsel van alles wat leeft- en de stinksokken van Jos Grootjes uit Driel

  De eerdergenoemde prijzen won Schutten onder andere voor het boek Het raadsel van alles wat leeft- en de stinksokken van Jos Grootjes uit Driel. Wat is er nou zo speciaal aan dit boek? Ten eerste is het ontzettend mooi vormgegeven boek en door het hele boek heen staan de bijzondere tekeningen van Floor Rieder. Ten tweede is het boek opgebouwd aan de hand van vragen. Vragen die nieuwsgierig maken, zoals: ‘Waarom lijkt een koe meer op een walvis dan op een paard?’ En ‘Hoe zou een dierentuin van 550 miljoen jaar geleden er uitgezien hebben?’ Wil je antwoord op deze vragen? Lees dan vooral het boek! Lees ook de andere twee boeken van deze reeks: Het wonder van jou en je biljoenen bewoners en Het mysterie van niks en oneindig veel snot.

Klik hier om te zien welke boeken van Jan Paul Schutten er in onze bibliotheek te leen zijn of schaf ze aan bij je (lokale) boekhandel voor in de klas.

Meer lezen

Lees verder

© 2019 - Bibliotheek Rotterdam

Voer uw gebruikersnaam / pasnummer en wachtwoord in.