Titel overzichtspagina

Vertelplaten lenen? Dat kan vanaf nu!

VertelplaatWist je dat je vanaf nu heel makkelijk aan een vorm van Japans verteltheater kunt doen? Met de Kamishibai, oftewel het vertelkastje, kan je de leukste prentenboeken op een speciale manier aan de klas of groep presenteren. En in onze collectie zijn nu meer dan 100 sets met vertelplaten te vinden die je kunt lenen!

Waarom vertellen met een Kamishibai?

De verteller verschuift de prenten zoals in een tekenfilm en vertelt ondertussen het verhaal. Door de grote prenten kunnen veel kinderen tegelijk naar je verhaal luisteren en goed de prenten bekijken. De kinderen kunnen zich beter concentreren op het verhaal omdat hun blik wordt gevangen in het kader van het kastje. Het is een theaterervaring en daardoor gaat het verhaal meer leven. Daarnaast kan je makkelijk zelf de snelheid van het verhaal bepalen en zo de spanning opbouwen. Kijk voor meer achtergrond over de Kamishibai, hoe de Kamishibai te gebruiken en andere handige tips via het filmpje dat Daniël Albering van de Kleine Kapitein maakte!

Welke vertelplaten zijn er te leen?

Lees onder meer alle Prentenboeken van het jaar van de afgelopen jaren nog eens voor in de klas. Niet voor niets zijn deze boeken uitgeroepen tot Prentenboek van het jaar, ze blijven leuk! Klassiekers zijn ook erg leuk om voor te lezen met het gebruik van het vertelkastje. Bijvoorbeeld Kikker is Kikker, het verhaal waarin Kikker zich nutteloos voelt, maar zijn vrienden daar gelukkig heel anders over denken! Een fijne aanleiding om met de kinderen in gesprek te gaan. En natuurlijk mogen ook vertelplaten van favoriet Boer Boris niet ontbreken. Kijk in de catalogus voor het complete overzicht van uitleenbare vertelplaten.

Handig om te weten:

Iedere map bevat een set vertelplaten, de tekst van het verhaal en een instructie voor het maken van een eigen Kamishibai. Het is een proef, daarom zijn de vertelplaten momenteel alleen op te halen in de Centrale Bibliotheek. Ze zijn via de catalogus te reserveren en kunnen opgehaald worden bij de Bieb to go op de begane grond.

De vertelplaten zijn te leen voor alle volwassen leden met een Basis- of een Plusabonnement.
Je mag de vertelplaten drie weken lenen met een Basisabonnement, en zelfs zes weken lenen met een Plusabonnement. Daarna is het tijd voor het volgende verhaal!

 

 

© 2019 - Bibliotheek Rotterdam

Voer uw gebruikersnaam / pasnummer en wachtwoord in.