Wat hebben boeken en sushi gemeen?

De bibliotheken zijn inmiddels (met de nodige maatregelen) weer open en ook in het Warehouse van de Bibliotheek op school Rotterdam wordt druk gewerkt. Desondanks hebben we helaas toch moeten besluiten om dit schooljaar geen nieuwe webshop- en wisselcollecties meer aan de scholen te leveren. Dit houdt in dat de boeken die nu op school zijn, nog een paar weken blijven en de kinderen zich nog even met de huidige boeken moeten vermaken.

In deze blogpost vind je een aantal tips om kinderen boeken te laten lezen die ze niet zelf in de webshop hebben uitgekozen of om ze andere boeken uit de wisselcollectie te laten kiezen.

Boekensushi, boekendans en speeddaten

Hieronder een paar voorbeelden van werkvormen waarmee je kinderen laat kennismaken met verschillende boeken uit de boekenkisten:

  • Boekensushi
   Een heel simpele werkvorm is de boekensushi. Normaal gebruik ik deze werkvorm weleens wanneer een klas langskomt in de bibliotheek, want je hebt alleen een groep kinderen én natuurlijk een stapel boeken nodig.
   De kinderen zitten in een kring en iedereen heeft een boek voor zich. Je zet de klok op het bord op twee minuten. Kinderen bekijken het boek en lezen een stukje in het boek dat ze in hun handen hebben. Wanneer de twee minuten voorbij zijn, geeft iedereen zijn boek door. Net alsof er sushi op een lopende band langskomt, maar dan nu met boeken!
  • Boekendans
   De kinderen moeten nu op school extra geconcentreerd zijn. Dan is het best fijn om tussendoor even te bewegen. Doe als intermezzo eens een boekendans!
   Leg op elk tafeltje een boek en zet muziek aan. Elke keer als de muziek stopt, moet iedereen stilstaan bij een boek en hebben ze twee minuten om het boek te bekijken. En dan … door naar het volgende boek!
   Weet je niet welk nummer je moet draaien? Het nummer Happy is een ideaal nummer om een boekendans op te doen!
  • Speeddate
   De helft van de klas zit op een stoel met een net gelezen boek in handen, de andere helft komt daten. De leerlingen die komen daten schuiven na twee minuten steeds een plekje op en hebben uiteindelijk drie boeken aangeprezen gekregen. Want wie is er nou beter in het aanprijzen van een boek, dan degene die het boek net gelezen heeft? En wie kan er niet wachten om in een van de aangeprezen boeken te beginnen?

Dit zijn drie korte werkvormen, die snel te doen zijn tijdens een drukke dag. De Bibliotheek op school heeft een handig overzicht met 25 korte werkvormen om met boeken aan de slag te gaan. Klik hier voor de andere werkvormen.

© 2019 - Bibliotheek Rotterdam

Voer uw gebruikersnaam / pasnummer en wachtwoord in.