Weet jij wat sestertiën betekent?

‘De keizer heeft mijn sestertiën geconfisqueerd om de legionairs te betalen!’; ‘Als hij veel later bij de maan komt, remt hij automatisch af om in de parkeerbaan te komen.’; ‘Mijn snavel spuugt zwavelvlammen! Er komt stoom en vulkaangruis uit mijn oren!’ en ‘Al mijn matadors zijn in staking!’. Als jij deze zinnen leest, denk jij dan dat jouw leerlingen weten wat al deze woorden betekenen? Ik zal eerlijk zijn, ik moest ‘sestertiën’ toch ook echt even opzoeken hoor…

Goed voor de woordenschat

Als kinderen deze zinnen lezen, wordt hun woordenschat ontzettend vergroot, want je kan de woorden opzoeken of misschien blijkt uit de plaatjes wel wat de woorden betekenen. Wie weet wat een matador is en wat kan hij of zij daarover vertellen? Wat zijn zwavelvlammen? En waar heeft een parkeerbaan mee te maken? Bovenstaande zinnen kwam ik allemaal tegen in een kinderboek. Nou ja, een kinderboek… de Donald Duck om precies te zijn! Want wie zegt dat strips lezen niet goed is?

Natuurlijk willen we graag dat kinderen langere stukken tekst gaan lezen, om het diepe lezen te oefenen. Maar een strip ter afwisseling is een heel goed idee. Ook voor de algemene kennis en het duiden van verhaalstructuren zijn strips ideaal. Naast de Donald Duck zijn er natuurlijk nog veel meer leuke strips om te lezen. Hieronder vind je een aantal tips.

Striptips

Dog Man

Eigenlijk moet ik jullie deze tip niet geven, want Dog Man is al veel te populair en daardoor bijna altijd uitgeleend. Maar wil je nog een titel aanschaffen voor in de schoolbieb? Zet dan vooral Dog Man op je lijstje! Dog Man is de schrik van alle criminelen, half hond en half mens. Dog Man is van de hand van Dav Pilkey, schrijver van de boeken over Kapitein Onderbroek. Dit boek is heel laagdrempelig en prijs je makkelijk aan door dit filmpje in de klas te laten zien.

Stripboeken van Zwijsen

Uitgeverij Zwijsen heeft een heleboel stripboeken in het assortiment. Een voorbeeld is Calamity Jane. Dit stripboek bevat verhalen over Calamity Jane, die in het Wilde Westen van Amerika liever op avontuur gaat dan in de klas zit. Of lees het stripboek Wij zijn de Weerwolfwezen, een stripboek van Paul van Loon met strips over de Weerwolfwezen op AVI-niveau E4.

Binnenstebuiten

Wil je met je klas in gesprek over emoties? Gebruik als introductie dan het stripboek Binnenstebuiten (naar de gelijknamige Pixarfilm). Riley is een elfjarig meisje dat wordt aangestuurd door vijf Emoties: Plezier, Angst, Afkeer, Woede en Verdriet. Ze is heel gelukkig totdat ze gaat verhuizen. Vanuit het hoofdkwartier in Riley's brein weet Plezier wat ze moet doen om alles soepel te laten verlopen. Er kan niets mis gaan. Toch?

Suske en Wiske Junior

Bijna iedereen kent Suske en Wiske, maar ken jij ‘Suske en Wiske Junior’ al? Verhalen van Suske en Wiske voor de jongere kinderen, maar wel ook in stripvorm! Deze bundel bevat stripverhalen met verschillende leesniveaus (AVI-E3 t/m AVI-E5).

Het Achterhuis

Het indrukwekkende boek ‘het Achterhuis’ is nu ook te lezen als graphic novel, om het verhaal van Anne toegankelijker te maken voor jongeren die moeite hebben met lezen. Een bijzonder boek op een bijzondere manier uitgegeven.

Poptropica

Boyan, Jordy en Mya maken een tochtje met een luchtballon. Dit gaat alleen niet helemaal zoals gepland. Een storm gooit roet in het eten. Waar komen Boyan, Jordy en Mya terecht? En belangrijker nog: hoe komen ze weer thuis? Poptropica deel één heet ‘Het geheim van de landkaart’, lees ook deel twee ‘Expeditie verdwaald’ en deel drie ‘Het geheime genootschap’!

© 2019 - Bibliotheek Rotterdam

Voer uw gebruikersnaam / pasnummer en wachtwoord in.