Kinderboekenweek 2020:
Egyptenaren, Grieken en Romeinen

De Kinderboekenweek, ik heb er heel wat meegemaakt. Als kind in de jeugdbibliotheek aan de Mariniersweg en in de Jensiusstraat in Rotterdam. Als medewerker van Bibliotheek Rotterdam in de Jeugdbibliotheekbus, De Heuvel, Bibliotheek Bloemhof, Theater Zuidplein en de Centrale Bibliotheek. En ook dit jaar ga ik er weer een meemaken.

Van 30 september tot en met 11 oktober is het gewoon Kinderboekenweek. Misschien anders dan anders, maar toch zoals altijd. Geen groot Kinderboekenweekfeest in de Centrale Bibliotheek, maar wel twee zondagen met heel veel activiteiten. En ook in de andere bibliotheken in Rotterdam is een hoop te doen.

Dit jaar gaan we terug in de tijd. Voor deze blog verzamelde ik boeken om te lezen en luisteren, films om te kijken en allerlei leuke dingen om te doen over Egyptenaren, Grieken en Romeinen.

Lezen voor kinderen tot 9 jaar

De Egyptenaren door Suzan Boshouwers en Veronica Nahmias
Wil jij alles weten over de oude Egyptenaren? Wanneer leefden ze, waarom bouwden ze piramiden, in welke goden geloofden ze en wie was hun leider? Op deze en veel andere vragen geeft dit boek een antwoord. Je vindt in dit boek ook een overzicht van gevonden Egyptische spullen, een grote uitklappagina en een miniquiz, zodat je een echte expert wordt.

De Grieken door Suzan Boshouwers en Veronica Nahmias

Wil je alles weten over de oude Grieken? In dit boek lees je meer over hoe de oude Grieken leefden. Wie waren hun helden en hun goden? Wat leerden Griekse kinderen allemaal? Waar speelden ze mee? En waar dachten de oude Grieken over na? Op deze en veel andere vragen krijg je een antwoord. Je vindt in dit boek ook een overzicht van voorwerpen uit de Griekse Oudheid, een grote uitklappagina en een miniquiz, zodat je een echte expert wordt.

Dit boek kwam tot stand in samenwerking met het Rijksmuseum van Oudheden te Leiden.
In het museum is bij de kassa voor € 2,95 het speur- en doeboek Kennismaken met de oude Grieken dat hoort bij het boek. Leuk voor kinderen vanaf 5 jaar.

Romeinen door Suzan Boshouwers en Veronica Nahmias

Hoe leefden de Romeinen? En wat deden Romeinse soldaten? Lees hoe een jongetje uit onze tijd er van alles over ontdekt. Prentenboek met een liedje, knutseltip, quiz, stripverhaal en veel kleurenillustraties.     

Lezen voor kinderen vanaf 9 jaar

Wonderlijke weetjes en fascinerende feiten over de Egyptenaren door Sarah Devos en Heleen Brulot

Reis met Professor Kleinbrein naar het Egyptische Rijk en ontdek alles over de machtige bouwwerken, de mummies, alle goden en godinnen en het dagelijkse leven. Waarom was de Nijl zo belangrijk in het leven van alle Egyptenaren? Weet je dat een piramide alleen diende om de farao in te begraven en dat er dus niemand in woonde? Hoe lang denk je dat het duurde om zo'n piramide te bouwen? Snap jij waarom rijke Egyptenaren soms een kegeltje van was boven op hun hoofd lieten smelten? En had jij al gehoord dat Toetanchamon nog maar negen jaar was toen hij farao werd? De perfecte combinatie van feiten, humor en heel veel grappige tekeningen!

Over Professor Kleinbrein en zijn Wonderlijke weetjes en fascinerende feiten zijn ook boeken  over de Grieken en de Romeinen

Gekke goden van de Olympus door David Slavin en Adam J.B. Lane

De jongste zoon van oppergod Zeus leert dat iedereen zijn eigen krachten heeft. De middelbare school is voor niemand makkelijk. Al helemaal niet als je de zoon van oppergod Zeus bent en zelf geen godenkrachten hebt, en je broer Adonis wél een geweldige god is. Kakdonis ziet zijn toekomst dan ook somber in als hij en zijn fantastische broer naar de middelbare school gaan. Maar Kakdonis laat zich niet op z'n kop zitten en is in de race voor klassenvertegenwoordiger. Samen met zijn nieuwe vrienden bedenkt hij een plan om te winnen – én om te bewijzen dat hij en zijn knettergekke vrienden net zo goed goden zijn met hun eigen krachten. Lees de avonturen van Kakdonis, die ontdekt dat helden in allerlei soorten en maten komen. En steek meteen wat op van de Griekse Oudheid!

Het verloren veulen door Kallie George

Pippa en haar gevleugelde paard Zephyr zijn net gewend aan hun rustige leven aan de voet van de godenberg Olympus, als Pippa plots een gevleugeld veulen vindt. Ze besluit hem terug te brengen naar het rijk van de goden. Maar eenmaal op de Olympus komt Pippa erachter dat de goden met elkaar in oorlog zijn, en nog erger: alle gevleugelde paarden zijn verdwenen! Samen met Hero, een niet zo heldhaftige afstammeling van Hercules, probeert Pippa de vrede in het Griekse godenrijk te herstellen.
Deel uit de serie De paarden van Olympus. Het andere deel is Pippa's race

E-books voor kinderen tot 9 jaar

Ave, Caesar! door Arend van Dam en Georgien Overwater

Ongeveer vijftig jaar voor onze jaartelling stuurde Julius Caesar zijn soldaten naar Nederland. Pas vierhonderd jaar later verdwenen ze weer. Wat is er in die tijd allemaal gebeurd? Dat kun je lezen in het grappige, spannende en leerzame boek Ave, Caesar! De verhalen spelen zich af op plekken als de herberg in Nijmegen, het badhuis van Heerlen en de arena van Alphen aan den Rijn. Je maakt kennis met alle beroemde legerleiders en keizers die ons grondgebied van toen bezochten. Geschiedenis was nog nooit zo leuk!

Je kunt dit e-book lezen als je lid bent van de bibliotheek, maar ook als papieren boek lenen.
Voorlezen vanaf 7 en zelf lezen vanaf 9 jaar

Andere e-books van Arend van Dam en Georgien Overwater: Het land van de farao's! en De oude Grieken!

Het oude Rome door Jonathan W. Stokes

Het oude Rome is een supergrappige gids in de verhalende non-fictieserie Handboek voor historiehoppers van Jonathan W. Stokes, met illustraties van David Sossella. Vol toffe infographics, handige feiten en slimme tips, geschikt voor nieuwsgierige lezers van 9 jaar en ouder. Wil je een bijzondere vakantie beleven? Ga naar het oude Rome. Boordevol authentieke ervaringen, cultuur én barbaren. Plan een smaakvol uitje naar de onthoofding van Cicero, of boek een weekendje Pompeii en geniet van verwarmende lavastromen rond je appartement. Avontuur gegarandeerd. Vergroot je kennis én overlevingskansen, en neem deze gids vol restaurantrecensies, overnachtingstips en andere do’s-and-don’ts mee.

Je kunt dit e-book lezen als je lid bent van de bibliotheek, maar ook als papieren boek lenen/

Kijken voor kinderen vanaf 9 jaar

'Een graf voor de farao' van School TV

Madu bouwt mee aan een piramide voor de koning. Daarvoor zijn hij en zijn broer uit hun dorp gehaald. De piramide wordt het graf voor de koning, farao Cheops. Na dertig jaar is het klaar en wordt de dode farao binnengedragen. Hij kan zijn reis in het dodenrijk beginnen. Madu kan naar huis, zijn werk is gedaan.

'De oude Grieken' van School TV

De oude Grieken maakten lang geleden al prachtige beelden en tempels. Zij bedachten manieren voor goed bestuur. De bevolking moest mee kunnen besturen. Dat noemden zij democatie. De oude Grieken zijn nog steeds grote voorbeelden voor ons.

'De Romeinse Limes' van het Klokhuis

In de serie 'Het Klokhuis maakt geschiedenis' wordt de geschiedenis van Nederland verteld. De Romeinse Limes. Mustafa wordt gerekruteerd als Romeinse legionair. Gaat hij bij de cavalerie of bij het voetvolk? Zo'n 2000 jaar geleden werd de helft van Nederland bezet door de Romeinen. De grens van het Romeinse rijk liep van Afrika tot in Engeland. De Limes. Het Nederlandse deel daarvan liep langs de Rijn. Vandaar dat overal langs de Rijn oude vestingplaatsen worden gevonden. Een hele belangrijke voor de Romeinen was Nijmegen.

Dingen doen voor kinderen vanaf 6 jaar

Rijksmuseum van Oudheden

Het Rijksmuseum van Oudheden brengt de oudheid en de archeologie tot leven. Iedereen kan in het museum genieten van de oude beschavingen uit Egypte, de Klassieke Wereld, het oude Nabije Oosten en Nederland in de prehistorie, Romeinse tijd en middeleeuwen. Praktische informatie zoals openingstijden en tarieven. Reserveer hier jouw bezoek.

In het museum zijn verschillende activiteiten die aansluiten bij het thema van de Kinderboekenweek:

Help, de farao is zijn spullen kwijt!

In het oude Egypte noemden mensen de koning ‘farao’. De Egyptische koning in dit speurboekje ziet er nog niet echt uit als een farao… hij is zijn spullen kwijtgeraakt! Ze liggen verspreid in het museum. Kan jij helpen om ze te zoeken? Dit speur- en doeboekje laat kinderen op een speelse wijze kennismaken met de oude Egyptenaren. Het bevat een stickervel met stickers van spullen waaraan ze een farao kunnen herkennen. Ze voeren vragen en opdrachten uit en plakken daarna de spullen op de juiste plek bij de farao. Tijdens de speurtocht gaan de kinderen ook tekenen, puzzelen en leren ze heel goed te kijken.

Het speur- en doeboekje kost € 2,95 en is te koop bij de kassa van het Rijksmuseum van oudheden en geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar.

Kennismaken met de oude Grieken

Het speur- en doeboekje Grieken laat kinderen op een laagdrempelige en speelse wijze kennismaken met de oude Grieken. Ze moeten eerst in het museum speuren en goed kijken naar eeuwenoude objecten, om vervolgens een opdracht te doen.

Het speur- en doeboekje kost € 2,95 en is te koop bij de kassa van het museum en geschikt voor kinderen vanaf 5 jaar.

De inhoud van het Speur- en doeboekje is afgestemd op het kinderboek De Grieken van Suzan Boshouwers en Veronica Nahmias, dat je kunt lenen in de bibliotheek.

Word een Romein!

Met dit familie-doeboekje ontdek je hoe de Romeinen en hun families tweeduizend jaar geleden leefden bij de grens. Door samen te puzzelen en te speuren, verkennen jullie het Romeinse grensgebied langs de Rijn. Jullie zijn ‘nieuwe inwoners’ en moeten daarom inburgeren. Je maakt kennis met de taal van de Romeinen (het Latijn) en hun gewoontes. Er is een ‘vervloekingsput’ en met een keukenspel leer je Romeinse recepten kennen.

Het familie-doeboekje kost € 2,95 en is te koop bij de kassa van het museum en geschikt voor kinderen vanaf 7 jaar.

Speurtocht met Dummie de mummie

Ontdek de spannende wereld van farao’s en mummies
Maashi! Je kunt nu op speurtocht met Dummie de mummie in het Rijksmuseum van Oudheden! Dummie is de grappige, vierduizend jaar oude mummie uit de boeken van Tosca Menten. Hij neemt je mee het museum in, naar de Egyptische zalen. Daar ontdek je samen met Dummie de spannende wereld van farao’s en mummies.

Gratis verkrijgbaar bij de kassa van het museum voor kinderen vanaf 8 jaar

Romeinen Quest

De game Romeinen Quest neemt je mee op een avontuurlijke reis door Nederland in de Romeinse tijd, tweeduizend jaar geleden. Download de app op je telefoon en volg de karakters Marcus, Caius, Flavia of Valeria in het museum. Door puzzels te kraken en te speuren naar aanwijzingen bepaal jij hun reis en hun lot. Onderweg verzamel je bijzondere Romeinse voorwerpen. Zo leer je al gamend de mooiste verhalen over de museumcollectie kennen. Het spelen van een reis duurt 20 tot 40 minuten per karakter. Voor alle liefhebbers van de Romeinen en archeologie vanaf 10 jaar

De app is gratis te downloaden in de App Store (Apple) en Play Store (Android, als onderdeel van de Limes-app).

 


Archeon

Ga mee op reis, héél ver terug in de tijd naar het kamp van de jagers-verzamelaars, de eerste boeren, de bronstijd en de ijzertijd. Vaar in een echte boomstamkano, laat je schminken als een echte jager, bak een prehistorisch broodje op stok, versleep een hunebedsteen en leer hoe je vuur maakt met een echte vuursteen.

Kijk op de website van het Archeon voor praktische informatie zoals adresgegevens, openingstijden en tarieven. Reserveer hier jouw bezoek.

DOMunder

DOMunder is de prijswinnende historische attractie onder het Domplein in Utrecht voor jong en oud. Van de Romeinen, de roemrijke middeleeuwen tot aan het herbeleven van de storm van 1674, DOMunder neemt je mee door de bewogen geschiedenis van 2000 jaar Domplein, Utrecht, Nederland en Europa.

Adviesleeftijd voor kinderen vanaf 10 jaar. Het bezoek duurt ongeveer 75 minuten. Kijk op de website van DOMunder voor praktische informatie zoals openingstijden en tarieven. Reserveer hier jouw bezoek

© 2019 - Bibliotheek Rotterdam

Voer uw gebruikersnaam / pasnummer en wachtwoord in.