Kinderboekenweek 2020:
De Middeleeuwen, kastelen en ridders

De Kinderboekenweek, ik heb er heel wat meegemaakt. Als kind in de jeugdbibliotheek aan de Mariniersweg en in de Jensiusstraat in Rotterdam. Als medewerker van Bibliotheek Rotterdam  in de Jeugdbibliotheekbus, De Heuvel, Bibliotheek Bloemhof, Theater Zuidplein en de Centrale Bibliotheek. En ook dit jaar ga ik er weer een meemaken.

Van 30 september tot en met 11 oktober is het gewoon Kinderboekenweek. Misschien anders dan anders, maar toch zoals altijd. Geen groot Kinderboekenweekfeest in de Centrale Bibliotheek, maar wel twee zondagen met heel veel activiteiten. En ook in de andere bibliotheken in Rotterdam is een hoop te doen.

Dit jaar gaan we terug in de tijd. Voor deze blog verzamelde ik boeken om te lezen en luisteren, films om te kijken en allerlei leuke dingen om te doen in en met de middeleeuwen.

Lezen voor kinderen tot 9 jaar

Het geheim van de jongste ridder door Martine Letterie

Een dappere ridder die alle toernooien wint. Dat wil Berend later worden. Een ridder met een zwaard en een schildknaap. En met een eigen valk. Stiekem oefent Berend elke dag met Falco, een van de valken van zijn vader. Mocht hij Falco maar hebben! Maar zijn vader vindt Berend veel te jong voor een eigen valk. Is dat wel zo? Als de roofridder van Wisch de hele wintervoorraad probeert te stelen, kan Berend eindelijk laten zien wat hij waard is.

Ridders door Suzan Boshouwers

Hoe werd je in de middeleeuwen een ridder? En wat deden ze allemaal? Lees hoe een jongetje uit onze tijd van alles ontdekt over ridders. Prentenboek met een knutseltip, quiz, dubbele uitklappagina en veel kleurenillustraties.

Vandaag ben ik ridder! door Thijs Goverde en Tineke Meirink

Wat wil jij zijn? Een ridder of een prinses? Ridders zijn dapper en prinsessen zijn lief. Of lijkt dat maar zo?
Lekker dikke verhalenbundel met meer dan 30 verhalen over ridders. Over de hete helm van ridder Kees. Over ridder Flip die altijd de beste wil zijn. En over ridder Bas die een plas moet. En dat is niet makkelijk, met een harnas aan!

Rodrigo de Ruige en Hummel, zijn hulpje door Michael Ende, Wieland Freund en Regina Kehn

Hummel is ervan overtuigd dat er een stoere ridder in hem schuilt. Daarom wil hij in de leer bij de meest gevreesde schurk van het land: roofridder Rodrigo de Ruige. Hummel weet alleen niet dat Rodrigo zich het liefst in zijn kasteel schuilhoudt, omdat hij in werkelijkheid een bangerik is. Het laatste wat hij kan gebruiken is een nieuwsgierig jongetje dat met hem op avontuur wil! Om van Hummel af te komen, daagt de ridder hem uit voor een dapperheidstest. Had hij dat nou maar niet gedaan…

Lezen voor kinderen vanaf 9 jaar

Het kartonnen kasteel van Linda Sarah en Benji Davis

Bart en Edo zijn hele goede vrienden. Ze spelen elke dag samen op de heuvel. Van kartonnen dozen maken ze een piratenschip, een raket of een kasteel en verzinnen er spannende verhalen bij. Op een dag komt Kai langs, hij wil ook mee spelen. Bart vindt dat helemaal niet leuk. Prachtig prentenboek over hoe de dynamiek in vriendschappen kan veranderen als er iemand bij komt. De illustraties van Benji Davis (bekend van de kleine walvis) vertellen nog veel meer dan de tekst. In januari van dit jaar kreeg dit boek terecht de Sardes Leespluim, een prijs voor kwalitatief goede en veelzijdig bruikbare boeken voor jonge kinderen (0-6 jaar). Kijk vooral ook even naar de door Sardes ontwikkelde activiteiten bij het boek!

De schelmenstreken van Reinaert de Vos door Koos Meinderts

Terwijl Reinaert de Vos tijdens het monopoly-spelen met zijn kinderen stiekem een briefje van duizend uit de bank jatte en zich te goed deed aan een kipkluifje, verklaarde Koning Nobel in de paleistuin de jaarlijkse Hofdag voor geopend.
Met de opening van de Hofdag opent ook de fonkelende bewerking die Koos Meinderts maakte van het bekendste epos uit de Middelnederlandse literatuur: Van den Vos Reynaerde. In achttien hoofdstukken verhaalt Meinderts over de belevenissen van de geslepen vos Reinaert en zijn beklagenswaardige tegenspelers, waaronder Tibeert de Kater, Bruun de Beer en Cuwaert de Haas.
Elk hoofdstuk werd geïllustreerd door een vooraanstaand kinderboekillustrator.

Wonderlijke weetjes en fascinerende feiten over de ridders door Sarah Devos

Professor Kleinbrein en zijn konijn vertellen je alles wat je nog niet wist over de ridders. Van de wapens die ze gebruikten tot de kastelen waar ze woonden, van toernooien en steekspelen tot bedevaarten en kruistochten, van feesten tot doodgewone werkdagen. Wie mocht ridder worden en wie niet. Hoe zag een veldslag er precies uit? En een hofhouding? Wist je dat ridders een kommetje water op de grond zetten om te achterhalen of er tunnels onder het kasteel werden gegraven? Waarom draaien wenteltrappen in kastelen altijd naar rechts?

Kasteel in zicht! door Ida Schuurman en Irene Goede

Echte kastelen: daar hebben we er heel wat van in Nederland en Vlaanderen. Elk kasteel heeft zijn eigen spannende verhalen, van de middeleeuwen tot nu. En elk kasteel ziet er weer anders uit. In Kasteel in zicht! kom je veel te weten over een aantal kastelen in Nederland en Vlaanderen: van Slot Loevestein en Kasteel Hoensbroek tot het Kasteel van Gaasbeek en het Gravensteen.
Lees over hun geschiedenis en hun bewoners, zoals stoere ridders en kasteelvrouwen, machtige graven en gravinnen. En natuurlijk zitten er ook spookverhalen in dit boek! Alle kastelen in dit boek kun je zelf bezoeken, je vindt ze op de kaart achterin.

E-books voor kinderen tot 9 jaar

Ridder Lot en ridder Lans door Han van der Vegt en Jan Jutte

Ridder Lot en ridder Lans is een rijk geïllustreerd AVI-boek over de grenzeloze fantasie van kinderen Hoe word je een ridder? Je moet een harnas hebben, en een paard. En je moet dapper zijn. Want als je niet dapper bent, ben je een ridder van niks. Lot en Lans weten dat. Zus en broer spelen graag riddertje en beleven in hun fantasie de spannendste avonturen. Hun ridderwereld is een bizarre plek vol rare wezens, zoals een raadselachtige reiger en een kwade keeshond. Voor die keeshond moeten ze oppassen, want zijn wraak zal knisperen...
Je kunt dit e-book lezen als je lid bent van de bibliotheek, maar ook als papieren boek lenen.

Verroest, een zwaard! Door Daniëlle Schothorst

De klas van meester Simon gaat naar het bos om paddenstoelen te zoeken. Maar Brian vindt iets heel anders: 'Verroest, een zwaard!', roept hij. Van wie zou dat zwaard kunnen zijn? Na school gaan Brian en Casper terug naar het bos. Daar komen ze Roelof tegen. Hij is verdwaald en op zoek naar zijn zwaard... Het lijkt wel of Roelof niet van deze tijd is. Maar waar komt hij dan vandaan?
Je kunt dit e-book lezen als je lid bent van de bibliotheek, maar ook als papieren boek lenen

Ridders en kastelen door Arend van Dam en Alex de Wolf

Overal in Europa staan kastelen. Vroeger werden die kastelen bewoond door ridders en jonkvrouwen. Soms maakten de ridders ruzie met elkaar. Dan probeerden ze elkaars kastelen af te pakken en werd er hard gevochten. Spectaculaire verhalen over deze ridders en kastelen die eerder in de succesvolle voorleesboeken Lang geleden... , In een land hier ver vandaan... en Overal en ergens... zijn verschenen, zijn nu in dit boek bijeengebracht.
Je kunt dit e-book lezen als je lid bent van de bibliotheek.

Ridderfeest op het Muiderslot door Arend van Dam

Samen met haar vader Berend woont Froukje op het Muiderslot. Ridder Berend zoekt een page die hij kan opleiden tot schildknaap. Hij denkt aan Diederik, de zoon van een graaf. Maar Froukje is het er niet mee eens. Waarom krijgt alleen die verwende Diederik een kans, en niet Roeland, de zoon van de speelman? Of de jongens uit het dorp? Ze haalt haar vader over om een ridderfeest te organiseren. Een groot feest met een wedstrijd boogschieten, een valkenjacht en een moeilijke opdracht: wie redt het snelst een jonkvrouw uit de torenkamer? De winnaar wordt misschien wel de nieuwe page!

Luisteren voor kinderen vanaf 9 jaar

Kruistocht in spijkerbroek van Thea Beckman, voorgelezen door Menno Bentveld

De zestienjarige Dolf uit Amstelveen geeft zich op als proefkonijn: hij zal door een materie-transmitter teruggeflitst worden naar de Middeleeuwen om daar één middag een kijkje te nemen. Maar door een foute berekening komt hij in het jaar 1212 terecht in een Kinderkruistocht die net uit Keulen is vertrokken en niet op het riddertoernooi in Montgivray in Midden-Frankrijk dat hij zo graag wilde bijwonen.
Verbijsterd ziet hij duizenden gelovige – en vooral goedgelovige – kinderen, aan wie wonderen zijn beloofd, zingend aan hem voorbijtrekken. Zij zijn van plan met hun blote handen het Heilige Land van de Saracenen te bevrijden.
Om vijf uur diezelfde middag moet Dolf weer op de afgesproken plek staan om teruggeflitst te worden naar de twintigste eeuw – tenminste, als er niets fout gaat…
10 compactdiscs (11 uur, 25 minuten)

Kruistocht in spijkerbroek

Zestien liedjes uit de musical waarin Dolf Wega (15) door een tijdmachine in de Kinderkruistocht van 1212 belandt.
1 compact disc (46.09 min.) + 1 tekst

Kijken voor kinderen tot 9 jaar

Merlijn de tovenaar

De keukenjongen Wart krijgt verbazingwekkende levenslessen van de tovenaar Merlijn, die hem verandert in een vis, een vogel en een eekhoorn. Deze lessen helpen de jongen het gouden wonderzwaard weg te halen, dat muurvast zit in de grote steen. Hierdoor zal Wart worden gekroond tot Arthur, de koning van Engeland! De briljant uitgevoerde film Merlijn de Tovenaar vormt een unieke combinatie: een legende én een Disney classic.

Kijken voor kinderen vanaf 9 jaar

Kruistocht in spijkerboek verfilming van het boek van Thea Beckman

De vijftienjarige Dolf gebruikt een prototype van een tijdmachine en belandt tegen zijn wil in de middeleeuwen. Hij wordt neergeslagen door overvallers, maar wordt gered door de mooie en stoere Jenne. Zij maakt deel uit van een kinderkruistocht: achtduizend kinderen op weg naar Jeruzalem om de stad te bevrijden van de Arabieren. Dolf helpt de kinderen de verschrikkelijke bergen te trotseren, infectieziekten te overwinnen en rovende ridders te bevechten. Langzaamaan begint Dolf zich te realiseren dat het echte gevaar niet schuilt achter de volgende bergtop,maar dat het gevaar in de kruistocht zelf zit. Dolf verdenkt de charismatische leider van de kruistocht, vader Anselmus, ervan hem in te zetten als een pion in zijn verschrikkelijke plannen...

Ridders en kastelen op Schooltv

De Middeleeuwen zijn de tijd van ridders, jonkvrouwen en kastelen. Een spannende tijd, maar soms ook gevaarlijk!

 • Floris de Vijfde Ridder uit de Middeleeuwen
 • Kasteel de Haar: Het grootste kasteel van Nederland
 • Een slingerblijde Een middeleeuwse katapult
 • Archeologie Vondsten uit de Middeleeuwen
 • Ridder in dienst van een heer
 • Naar de markt in de Middeleeuwen Kopen en verkopen
 • Een aanval op een kasteel Klinkt spannend... maar hoe ging dat eigenlijk?
 • Leven in een kasteel Als in een sprookje?
 • Het ontstaan van kastelen Dikke muren, kleine vensters, een slotgracht en een ophaalbrug
 • Valkenier op het Muiderslot Vliegen met uilen en valken
 • Middeleeuwen Quiz over ridders en kastelen

Serie over de middeleeuwen op Schooltv

Aflevering 1. Het platteland
Een middeleeuwse stad in Vlaanderen omstreeks 1350. De eerste tekenen van de pest zijn zichtbaar. Een veertienjarig meisje, Lyntje, is op de vlucht en vraagt asiel in een klooster. Ze wordt ervan beschuldigd een kostbaar sieraad te hebben gestolen. In dit klooster met z'n hospitium, de apotheek en het scriptorium wordt Lyntje ondervraagd. Zal ze mogen blijven?

Aflevering 2. Het kasteel
De kasteelheer verleent gratie aan Geerten, die bij deze gelegenheid het huwelijk aankondigt van zijn zoon Godfried met de Vlaamse Lidewey. Het hele dorp moet diensten verrichten voor het feest. Lidewey verstopt het gestolen sieraad in de amulet van Lyntje. Als Lyntje van diefstal wordt beschuldigd gaat ze op zoek naar Godfried.

Aflevering 3. De stad
Lyntje zwerft rond in de stad. Een zwerfster ontfermt zich over haar. Ze belanden in een gasthuis en vertoeven op een kerkhof. Ze trekken langs winkeltjes van ambachtslieden, doen navraag bij de stadspoort en het gildehuis. Daar wordt Lyntje door Lidewey ontdekt. Lyntje vlucht.

De brief voor de koning film naar het boek van Tonke Dragt

Een jonge held. Een belangrijke opdracht. Een ongelooflijk avontuur. Tiuri verbreekt de regels, die bepalen dat hij met niemand mag praten in de nacht voordat hij tot ridder zal worden geslagen. Hij opent de deur. Het verzoek dat hem wordt gedaan blijkt een heel gevaarlijke opdracht. Tiuri wordt achtervolgd door boosaardige Rode Ruiters, die hem met de dood bedreigen. Maar hij is vast van plan de uiterst belangrijke brief bij koning Unauwen te bezorgen. De Zwarte Ridder met het Witte Schild heeft niet voor niets zijn leven gegeven…

Leuke dingen doen

Rijksmuseum Muiderslot
Herengracht 1
1398 AA Muiden
Niet ver van Amsterdam ligt al ruim 700 jaar het Muiderslot, omringd door water en kasteeltuinen. Het is een van de oudste én best bewaarde kastelen van Nederland.  Een plek vol verhalen. En een levendige plek waar veel bezoekers komen genieten.
Praktische informatie zoals openingstijden en tarieven.
Reserveer hier jouw bezoek.

Kasteel de Haar
Kasteellaan 1
3455 RR Haarzuilens
Kasteel de Haar is het grootste en meest luxueuze kasteel van Nederland! Het middeleeuwse kasteel kenmerkt zich door de rijke en extravagante geschiedenis en de vele bijzondere verhalen die achter de kasteelmuren schuil gaan. Kasteel de Haar geeft een uniek inzicht in het flamboyante leven van de familie van Zuylen in de 20ste eeuw.
Praktische informatie zoals openingstijden en tarieven.
Reserveer hier jouw bezoek.

Slot Loevestein
Loevestein 1
5307 TG Poederoijen
De rijke geschiedenis van Slot Loevestein beslaat zo’n 650 jaar en is in te delen in drie periodes: de middeleeuwen, de staatsgevangenis en de Hollandse Waterlinie. De meest markante gebeurtenis in de geschiedenis van het slot is ongetwijfeld de bijzondere ontsnapping van Hugo de Groot. Een dagje Slot Loevestein bezoeken is leuk voor jong en oud.
Praktische informatie zoals openingstijden en tarieven.
Reserveer hier jouw bezoek.

Een ander kasteel bezoeken
Je kunt best veel kastelen in nederland bekijken.
Je vindt ze op de website Kasteel bezoeken

Quiz over ridders en kastelen van Schooltv
Wat weet jij over de Middeleeuwen? Start de quiz, bekijk de video's en beantwoord de vragen.

Hoe maak je een ridderlans? van Schooltv
Ringsteken als een ridder. Met een stok, een isolatiebuis en gekleurd plakband maak je je eigen ridderlans. Daarmee kan je ringsteken. Wie weet de meeste ringen aan zijn lans te verzamelen?

Carcassonne
In dit bekende legspel Carcassonne bouwen de spelers gezamenlijk de Franse stad Carcassonne op met al haar wegen, steden, kloosters en weiden. Door het inzetten van horigen scoren ze punten voor afgebouwde projecten. Heb je het spel zelf niet? Er zijn vast een buren, familie of vrienden die het wel in de kast hebben liggen.

© 2019 - Bibliotheek Rotterdam

Voer uw gebruikersnaam / pasnummer en wachtwoord in.