Leestips van leesconsulenten: voor groep 7 en 8

Zoek je nog een mooi voorleesboek om voor te lezen in groep 8? Of weten je leerlingen van groep 7 niet welk boek ze moeten bestellen in de webshop? In deze blogpost tippen medewerkers van team Onderwijs de mooiste/spannendste/meeste ontroerende boeken voor groep 7&8. Lees gauw verder voor een aantal bijzondere tips:

Tip van leesconsulent Lucia:

Het boek wat ik recent gelezen heb en geweldig vond, is ‘het verlangen van de prins’ van Marco Kunst. Het is een B-boek, met mooie illustraties. Heerlijk om als leerkracht voor te lezen.

Het leest als een sprookje (is het ook wel), je wordt helemaal in het verhaal meegezogen en het is verrassend, spannend en zielig, er worden vriendschappen gesloten voor het leven. Lode de hoofdpersoon is eerst heel alleen en gaandeweg in het verhaal krijgt hij er steeds meer vrienden bij, waarvan Tulp samen met hem het ene na het andere avontuur beleeft.

Nadat zijn ouders in een storm zijn verdronken, belandt Lode in een streng weeshuis. Alleen oma Walyu is aardig en vertelt mooie verhalen. Lode weet te ontsnappen naar een schip, dat is getroffen door de vloek van een geheimzinnige prins. Waar herkent Lode de prins toch van? Kan hij misschien de vloek doorbreken?

Het verlangen van de prins van Marco Kunst, vanaf 10 jaar.

Tip van specialist jongeren Annemieke:

Alan Gratz vind ik een fijne schrijver. Hij schrijft C-boeken, dus spannend is ook echt wel heel spannend, maar de meeste kinderen van groep 8 kunnen dat wel aan. ‘Projekt 1065’ is de eerste die ik gelezen heb van hem en ik vond het erg indrukwekkend. Ook ‘Vluchteling’ heb ik gelezen.

De Ierse Michael (13 jaar) woont met zijn ouders in Berlijn. Tijdens de Tweede Wereldoorlog gaat hij bij de Hitlerjugend, om te spioneren voor de geallieerden. Daar hoort hij over een geheim project dat de hele oorlog kan veranderen.

Projekt 1065 van Alan Gratz, vanaf 12 jaar.

Tip van leesconsulent Kim:

Kim tipt ‘Ik zal je bewaren’, omdat het om het ontrafelen van familiegeheimen gaat. Kun je je voorstellen dat je er op een dag achter komt dat je moeder al je hele leven iets geheim voor je houdt? En wanneer je daar dan naar durft te vragen je geen antwoord krijgt?

Dit overkomt de hoofdpersoon. Ze ontdekt dat het iets te maken heeft met de Tweede Wereldoorlog en blijft graven tot ze een vreselijke ontdekking doet.

Ik vind het een heel mooi oorlogsverhaal, omdat het ingaat op de effecten van oorlog op generaties daarna.

Ik zal je bewaren van Jeska Verstegen, vanaf 10 jaar.

Tip van leesconsulent Esther:

Alex moet met zijn oom mee op de laatste reis van de Hooglanden-express. Hij heeft er helemaal geen zin in, het lijkt hem maar saai. Maar dan… wordt er een juweel gestolen. En er is een vast aantal reizigers op de trein, dus een van hen is de dader. Maar wie? Lady Lansbury? Ernest White? Of toch zijn eigen oom Ben?

Ondertussen gaat de trein verder door het Verenigd Koninkrijk en maakt de Hooglanden-express ook nog een stop bij Balmoral Castle, het zomerverblijf van de Koninklijke familie van Engeland. Als er dan nog een juweel wordt gestolen is het menens, Alex rust niet voordat hij de puzzel heeft opgelost. Dit boek is een heerlijke whodunnit, want je kan niet stoppen met lezen voordat je weet wie het gedaan heeft! Weet jij het voordat Alex het weet?

De juwelendief van M.G. Leonard en Sam Sedgman, vanaf 10 jaar.

Tip van leesconsulent Jacky:

“Mijn broertje Charlie zit in kleermakerszit op de grond van de winkel op de hoek met gesloten ogen voor zich uit te hummen. Zulke dingen doet hij wel vaker”.

Dit zijn de beginzinnen van een ontroerend verslag van een geheime expeditie. Martin neemt zijn broertje Charlie mee naar Cornwall, waar ze veertien maanden geleden een idyllische familievakantie hebben doorgebracht. Deze keer gaan ze zonder ouders en zonder hun toestemming. Onopgemerkt 596 kilometer reizen is niet makkelijk want Charlie heeft de gewoonte om overal in de problemen te raken. Waarom wil Martin deze reis persé maken?

Charlie en ik is een mooi en goed geschreven verhaal over 2 broers. Net voor het einde werd ik verrast door een onverwachte en toch geloofwaardige wending in het verhaal. Een bijzondere en spannende roadstory, waarbij je moet lachen en huilen.

Charlie en ik van Mark Lowery, vanaf 12 jaar.

Tip van leesconsulent-in-opleiding Hemme:

Hemme (10 jaar) - en zoon van leesconsulent Annemieke - raadt Serafina en de zwarte mantel aan: “Het is een fantasieverhaal over een bijzonder meisje, maar het wordt zo goed verteld dat je de hele wereld voor je kan zien. Het is heel spannend en er zijn lekker 4 delen van”.

Serafina (12) woont samen met haar vader in het geheim in de kelders van het landgoed Biltmore. Op een nacht stuit Serafina op een duistere gestalte, dat een jong meisje met zich meesleurt om haar op een afschuwelijke wijze te laten verdwijnen.

Let op: dit is boek is echt heel spannend en dus alleen geschikt voor de echte griezelfans!

Serafina en de zwarte mantel van Robert Beatty, vanaf 10 jaar. 

© 2019 - Bibliotheek Rotterdam

Voer uw gebruikersnaam / pasnummer en wachtwoord in.