Leestips van leesconsulenten: voor groep 3&4

In deze rare tijden kunnen wij onze boekenliefde niet in de scholen op leerlingen en leerkrachten overbrengen, daarom hopen wij op vele andere manieren te inspireren. In deze post zetten wij – team Educatie van Bibliotheek Rotterdam - onze tips voor groep 3 en 4 voor jullie op een rijtje. Ben je nog opzoek naar een mooi (voorlees)boek? Lees dan gauw verder. 

Leestip van leesconsulent Maaike:

Maaike tipt voor groep 3 en 4 het boek ‘Verboden te vliegen’ van Martine Letterie: ik vind dat zij prachtige (maar wel heftige) verhalen schrijft, omdat zij schrijft vanuit de ogen van de hoofdpersonen die zij zelf (vaak) ook heeft ontmoet of waarvoor ze waargebeurde verhalen gebruikt.

In ‘Verboden te vliegen’ houdt Fietjes familie duiven. Ze praat met hen, en wil de duiven redden van de Duitsers als de oorlog uitbreekt. De duiven vertellen hun verhaal over de familie van Fietje.

Verboden te vliegen van Martine Letterie, voorlezen vanaf 6 jaar.

Leestip van leesconsulent Ida:

Nico(lette) wordt vanuit het weeshuis naar een voor haar onbekende tante gebracht om daar te gaan wonen. Tante Fien woont afgezonderd in een rommelig huis dat af en toe staat te schudden. Hoe langer ze bij haar tante woont hoe meer ze aan elkaar gehecht raken. Toch houdt tante Fien iets geheim voor Nico en dat knaagt aan hun relatie met elkaar. En waarom hebben de mensen in de buurt een hekel aan tante Fien?

Veel doet me denken aan Lampje van Annet Schaap. De historische setting met een stoer meisje dat alleen terecht komt in een huis met een geheim. Het heeft ook fantasie onderdelen die aan een sprookje doen denken. Ook de manier waarop het geschreven is doet aan Lampje denken. Dat voorwerpen in gesprek gaan met Nico bijvoorbeeld en de soort humor. Eerst ergerde het me totdat ik bedacht dat het gewoon allebei mooie boeken zijn. Bovendien is dit boek meer geschikt voor een wat jongere leeftijd. Vanaf 7 jaar kan je het al voorlezen.

Het geheim van tante Fien van Tanneke Wigersma, voorlezen vanaf 7 jaar.

Leestip van leesconsulent Marga:

Maantje is een lief verhaal met mooie prenten voor kinderen vanaf zes jaar.

De vader van Maantje vindt een, uit het nest gevallen, eekhoorn. Maantje is meteen verliefd op dit beestje. Ze noemt haar Dori. Dori wordt naar de eekhoornopvang gebracht. Daar knapt ze snel op. Vooral door de verhalen die Maantje voor haar schrijft.

Maantje van Sjoerd Kuyper, vanaf 6 jaar.

Leestip van leesbevorderaar Marleen:

Een verhaal over agent en zijn hond. En… een boef natuurlijk. Maar de cel is leeg, waar is die boef eigenlijk? Een aanrader volgens Marleen, omdat het een leuk, spannend en leerzaam boek is om zelf te lezen!

Vind je Agent en Boef leuk? In deze serie zijn naast eerste leesboekjes, ook prentenboeken en voorleesboeken te vinden. Kijk in onze catalogus voor alle boeken. 

Agent en Boef - Lol in de lucht van Tjibbe Veldkamp, vanaf zes jaar.

© 2019 - Bibliotheek Rotterdam

Voer uw gebruikersnaam / pasnummer en wachtwoord in.