Leestips van leesconsulenten: voor groep 7 en 8 (deel 2)

Zoek je nog inspiratie voor een mooi voorleesboek in groep 8? Of weten je leerlingen van groep 7 niet welk boek ze moeten bestellen in de webshop? In deze blogpost tippen medewerkers van team Educatie de leukste, meest bijzondere en spannendste boeken voor groep 7 en 8. Lees gauw verder voor een aantal bijzondere tips:

Tip van leesconsulent Nathalie:

Nathalie tipt ‘Wie had het gedaan?’ van Victor Escandell & Ana Gallo. Een boek met 25 mysteries uit de geschiedenis om op te lossen, variërend in moeilijkheidsgraad. Te doen met een groepje (in de klas/thuis/ met vrienden…). Er zitten flapjes in met daarachter de antwoorden, dus er moet iemand een soort van spelleider zijn. Ook zitten er 10 voorwerpen in het boek verstopt waar men naar op zoek moet/kan gaan.

Wie had het gedaan? van Victor Escandell & Ana Gallo, voor puzzelaars van 9 tot en met 12 jaar.

Leestip van leesconsulent Maaike:

Maaike tipt: ‘Het geheim van het Nachtegaalbos’ en ‘Ons kasteel aan zee’, beide van Lucy Strange (er is nog een derde boek, maar dat is nog niet uitgebracht in het Nederlands). Boeken waarin fantasie/mystery en werkelijkheid door elkaar lopen.

Vooral 'Het geheim van het Nachtegaalbos' vond ik een boek om even in weg te duiken en weg te zijn van ‘deze’ wereld: In 1919 verhuist Henrietta (12) na de dood van haar broer naar een oud huis bij een bos waar een heks woont. Haar zieke moeder wordt in slaap gehouden door een enge dokter en Henrietta moet alleen proberen om de geheimen rond het oude huis te ontdekken. 

Het geheim van het Nachtegaalbos van Lucy Strange, vanaf 10 jaar.

Tip van leesconsulent Nathalie:

‘Het geheim van de Malamander’ van Thomas Taylor, voor echte speurneuzen een lekker spannend boek. Een echte aanrader!

Herbert Citroen van het Grand Hotel Nautilus weet dat het niet gemakkelijk is om gevonden voorwerpen terug bij hun eigenaars te krijgen; zeker wanneer het gevonden voorwerp geen voorwerp is, maar een meisje, Violet.

Niemand weet wat er gebeurd is met de ouders van Violet Purperwier. Heeft hun verdwijning te maken met het legendarische zeemonster, de malamander?

Het geheim van de Malamander van Thomas Taylor, vanaf 10 jaar.

Leestip van leesconsulent Maaike:

Maaike tipt twee boeken over moeten aarden in een nieuwe omgeving: ‘Mag ik naast je zitten?’ en ‘Spreek je chocola?’. Beide boeken gaan over kinderen die nieuw zijn in een klas. Het ene boek gaat over 2 jongens die bevriend raken, het andere boek over 2 meisjes die bevriend raken.

‘Mag ik naast je zitten?’ vertelt het verhaal van Ravi. Ravi was in India de beste leerling van zijn school. Maar daar denken ze in Amerika heel anders over. Hij wordt, samen met Joe, gepest. Ze lijken niet op elkaar, maar hebben een gezamenlijke vijand. Beiden vertellen hun verhaal.

‘Spreek je chocola?’ gaat over Jaz. Als Jaz in de brugklas zit, komt Nadima bij haar in de klas. Nadima is gevlucht uit Syrië en spreekt de Engelse taal nog niet goed. Jaz voelt direct een klik en besluit zich over Nadima te ontfermen. 

Mag ik naast je zitten? van Sarah Weeks, vanaf 10 jaar. Spreek je chocola? van Cas Lester, vanaf 10 jaar.

Tip van leesconsulent Nathalie:

Voor de fans van Harry Potter tipt Nathalie: ‘Morrigan Crow en het Wondergenootschap’. Deze serie is een echte aanrader voor de liefhebbers van fantasy en spannende verhalen. Vind je boeken zoals Harry Potter leuk, dan moet je deze boeken (met dit keer een meisje in de hoofdrol) zeker gaan lezen! Ik kan niet wachten op een volgend deel!

Morrigan (bijna 11) is vervloekt. Alles wat misgaat, is haar schuld en ze zal op haar elfde verjaardag sterven. Gelukkig wordt ze op tijd meegenomen naar de magische stad Nevermoor. Maar om daar te kunnen blijven, moet ze vier moeilijke opdrachten doen.

Morrigan Crow en het Wondergenootschap van Jessica Townsend, vanaf 10 jaar.

Tip van leesconsulent Nathalie:

Janis en de oude Frid wonen samen op een berg. Op een dag komt Frid niet terug van zijn ruiltocht voor eten. Janis wil hem gaan zoeken en besluit voor het eerst de berg af te dalen. Onderweg ontdekt hij dat de wereld heel anders in elkaar zit dan Frid hem altijd heeft voorgehouden. 

Prachtig geschreven verhaal waarin je helemaal wordt meegenomen! Met illustraties van Annette Fienieg.

Lepelsnijder van Marjolijn Hof, vanaf 10 jaar.

© 2019 - Bibliotheek Rotterdam

Voer uw gebruikersnaam / pasnummer en wachtwoord in.