Leestips van leesconsulenten: voor groep 3 en 4 (deel 2)

In deze rare tijden kunnen wij onze boekenliefde niet ín de scholen op leerlingen en leerkrachten overbrengen, daarom hopen wij op vele andere manieren te inspireren. In deze post zetten wij – team Educatie van Bibliotheek Rotterdam - onze tips voor groep 3 en 4 voor jullie op een rijtje. Ben je nog opzoek naar een mooi (voorlees)boek? Lees dan gauw verder.

Leestip van leesconsulent Ida:

Sammie heeft een grote zus Violet en een grote broer Luuk. Sammie wil wel met hen spelen maar zij vinden haar te klein, ze is nog maar een baby. Sammie heeft veel fantasie. Zo heeft ze een monstertje dat Maria heet en waar ze mee speelt en tegen praat. Luuk en Violet vertellen Sammie over mevrouw Kakenkraker, een gemene dief die meisjesbaby's steelt om op te eten. Dus Sammie moet niet meer zo baby-achtig doen. Vervolgens gaat Sammie zo ver in haar fantasie over mevrouw Kakenkraker dat de hele familie er gek van wordt. Herkenbaar verhaal voor jongste kinderen uit een gezin.

Zoals alle boeken uit de Tijgerlezenserie heeft het een ruime bladspiegel en veel grappige illustraties. Erg grappig maar ook wel een beetje griezelig, te tere kinderzieltjes maar niet vlak voor het slapen gaan voorlezen. Wel erg leuk voor in de klas vanaf groep 3.

Sammie de fantastische van Abby Hanlon, vanaf 7 jaar.

Leestip van specialist Educatie Els:

Voor de (nog-)niet-lezers, de fans van moppenboeken, voor de kinderen die stiekem ook iets willen leren tijdens het lezen (of de fans van de serie Tijgerlezen) is dit echt een aanrader: ‘Hoe word je grappig als je niet leuk bent?’

Professor Herbert Droog is totaal niet grappig. Maar hij vindt lachen heel belangrijk. Dus gaat hij op onderzoek uit. Hij wil weten hoe je grappig wordt. 

Hoe word je grappig als je niet leuk bent? van Jan Paul Schutten, vanaf 7 jaar.

Leestip van leesconsulent Maaike:

Ben je opzoek naar een makkelijker te lezen boek voor in groep 4? Maaike tipt: ‘De jacht op de dief’ en ‘Pas op! Toververf!’, twee boeken uit de ‘De drie-???-reeks’. 

Ik las (van deze serie) alleen de 2 boeken met de blauwe rand (groep 4 niveau) voor. De boeken hebben korte hoofdstukken, grote letters en na elk hoofdstuk een quizvraag (doolhof, wat hoort bij elkaar etc.)

Justus, Peter en Bob zijn echte speurders. In hun dorp wordt ineens van alles gestolen. De dief lijkt steeds op een van de bewoners. Wie zou het zijn?

De jacht op de dief van Ulf Blanck, vanaf 8 jaar.

Leestip van leesbevorderaar Marleen:

Zoek je een ontzettend leuk boek, dat ook nog eens spannend is? Lees dan ‘De Gorgels’, een fijn boek om voor te lezen. Lees verder met verhaal twee en drie over de Gorgels en er is inmiddels ook een prentenboek én loco rondom deze kleine wezentjes.

Op een nacht zit er een gek wezentje op Melles bed, een Gorgel. Gorgels beschermen kinderen tegen de griezelige Groenlandse Brutelaars. Melle en zijn vader, die bioloog is, besluiten de Gorgels te helpen.

De Gorgels van Jochem Myjer, voorlezen vanaf 6 jaar, zelf lezen vanaf 8 jaar.

Leestip van leesconsulent Baukje:

Kees wil de mooie Septima graag nog eens zien en gaat, met cavia Hector in zijn rugzak, op weg naar haar boerderij. Sep houdt van crossen op haar minimotor, maar ze heeft ook een geheim. Samen beleven Kees en Sep een spannende dag op de boerderij. 

Baukje heeft dit boek met veel plezier gelezen. Het is een lief, vrolijk verhaal met veel gedachten van Kees over zichzelf. Leuk om voor te lezen en natuurlijk om zelf te lezen. Kees ontmoet een heel leuk stoer meisje dat op een crossmotor door de weilanden scheurt achter de boerderij waar ze woont. Zo’n gegeven is toch al super leuk!

Kees naar de koeien van Anke Kranendonk, voorlezen vanaf 5 jaar, zelf lezen vanaf 7 jaar.

© 2019 - Bibliotheek Rotterdam

Voer uw gebruikersnaam / pasnummer en wachtwoord in.