Leestips van leesconsulenten: voor groep 7 en 8 (deel 3)

Zoek je nog inspiratie voor een mooi voorleesboek in groep 8? Of weten je leerlingen van groep 7 niet welk boek ze moeten bestellen in de webshop? In deze blogpost tippen medewerkers van team Educatie de leukste, meest bijzondere en spannendste boeken voor groep 7 en 8. Lees gauw verder voor een aantal bijzondere tips:

Tip van leesconsulent Marieke:

Marieke tipt: ‘Mijn vader woont in het tuinhuis’. De tweeling Joeri en Lara vertellen om beurten in een hoofdstuk over hoe zij de scheiding van hun ouders ervaren. Heel herkenbaar voor kinderen bij wie de scheiding van hun ouders (of andere bekenden) niet helemaal zo makkelijk verliep als hun ouders van tevoren beloofd hadden… Een boek vol verdriet en vriendschap tussen broer en zus, maar ook een boek vol dilemma’s. Want wat zeg je als je ouders gaan ruziën over bij wie je mag gaan wonen?!

Mijn vader woont in het tuinhuis van Jacques Vriens, vanaf 10 jaar.

Tip van leesconsulent Paula:

Paula tipt een verhalenboek over vriendschap en vluchtelingen voor de bovenbouw. 'Jij en ik' is een bundel met verhalen en gedichten van verschillende schrijvers over vluchtelingen. Door de verhalen krijg je begrip voor vluchtelingen. Het laat zien hoe het is voor hen is, maar ook hoe er vaak over ze gedacht wordt. Veel verhalen spelen af in het heden maar er zijn ook een paar SiFi verhalen bij.

Jij en ik: verhalen over vriendschap en vluchtelingen van diverse auteurs, vanaf 10 jaar.

Tip van leesconsulent Nathalie:

Muggemietje vliegt de klas binnen, maar dat had ze beter niet kunnen doen! Ze raakt bekneld in een boek dat dicht klapt en is dood. Volgens de kinderen is het boek de moordenaar, maar daar zijn de letters het niet mee eens! Ze gaan op zoek naar de echte dader. 

In dit boek wordt enorm gespeeld met letters en beeld. Echt een aanrader voor visueel ingestelde kinderen.

De gemene moord op Muggemietje van Ted van Lieshout, vanaf 10 jaar.

Tip van leesconsulent Annemieke:

Annemieke heeft dit boek gelezen met haar 10-jarige zoon die in groep 7 zit, en het was een groot succes.

Je leest dit boek niet van bladzijde 1 tot het einde, maar door het oplossen van de puzzels weet je op welke bladzijde het verhaal weer verder gaat. Het is verleidelijk om naar de oplossingen te kijken achter in het boek, dus een ongeduldig kind moet je daar wel in begeleiden. Niet te snel opgeven. De puzzels zijn uitdagend, maar goed te doen en het is ook echt een vermakelijk verhaal. Het is echt jammer dat er nooit een deel twee is gekomen.

Escape boek van Ivan Tapia, vanaf 10 jaar.

Tip van leesconsulent Marieke:

'Koningskind' van Selma Noort is een enorm spannend verhaal over het stomme meisje Zissel dat wordt meegezogen in een duister geheim. Vriendschap, verraad, avontuur, relaties en intriges spelen een belangrijke rol in dit boek dat zich afspeelt in de tijd van koning Salomo. Het bekende verhaal achter het Salomonsoordeel kennen we allemaal wel, maar dit boek geeft een extra dimensie aan dat verhaal. Er waren meer mensen bij betrokken dan alleen de baby en twee vrouwen die claimden de moeder te zijn… Al lezend leren leerlingen ook nog allerlei dingen over het dagelijks leven uit die tijd, zoals hoe mensen toen sliepen, hoe baby’s gebaard werden en hoe men aan voedsel kwam.

Koningskind van Selma Noort, vanaf 12 jaar.

© 2019 - Bibliotheek Rotterdam

Voer uw gebruikersnaam / pasnummer en wachtwoord in.