Kinderboekenweek 2020:
Egyptenaren, Grieken en Romeinen

De Kinderboekenweek, ik heb er heel wat meegemaakt. Als kind in de jeugdbibliotheek aan de Mariniersweg en in de Jensiusstraat in Rotterdam. Als medewerker van Bibliotheek Rotterdam in de Jeugdbibliotheekbus, De Heuvel, Bibliotheek Bloemhof, Theater Zuidplein en de Centrale Bibliotheek. En ook dit jaar ga ik er weer een meemaken.

Van 30 september tot en met 11 oktober is het gewoon Kinderboekenweek. Misschien anders dan anders, maar toch zoals altijd. Geen groot Kinderboekenweekfeest in de Centrale Bibliotheek, maar wel twee zondagen met heel veel activiteiten. En ook in de andere bibliotheken in Rotterdam is een hoop te doen.

Dit jaar gaan we terug in de tijd. Voor deze blog verzamelde ik boeken om te lezen en luisteren, films om te kijken en allerlei leuke dingen om te doen over Egyptenaren, Grieken en Romeinen.

Lezen voor kinderen tot 9 jaar

Lezen voor kinderen vanaf 9 jaar

Wonderlijke weetjes en fascinerende feiten over de Egyptenaren door Sarah Devos en Heleen Brulot

Reis met Professor Kleinbrein naar het Egyptische Rijk en ontdek alles over de machtige bouwwerken, de mummies, alle goden en godinnen en het dagelijkse leven. Waarom was de Nijl zo belangrijk in het leven van alle Egyptenaren? Weet je dat een piramide alleen diende om de farao in te begraven en dat er dus niemand in woonde? Hoe lang denk je dat het duurde om zo'n piramide te bouwen? Snap jij waarom rijke Egyptenaren soms een kegeltje van was boven op hun hoofd lieten smelten? En had jij al gehoord dat Toetanchamon nog maar negen jaar was toen hij farao werd? De perfecte combinatie van feiten, humor en heel veel grappige tekeningen!

Over Professor Kleinbrein en zijn Wonderlijke weetjes en fascinerende feiten zijn ook boeken  over de Grieken en de Romeinen

Gekke goden van de Olympus door David Slavin en Adam J.B. Lane

De jongste zoon van oppergod Zeus leert dat iedereen zijn eigen krachten heeft. De middelbare school is voor niemand makkelijk. Al helemaal niet als je de zoon van oppergod Zeus bent en zelf geen godenkrachten hebt, en je broer Adonis wél een geweldige god is. Kakdonis ziet zijn toekomst dan ook somber in als hij en zijn fantastische broer naar de middelbare school gaan. Maar Kakdonis laat zich niet op z'n kop zitten en is in de race voor klassenvertegenwoordiger. Samen met zijn nieuwe vrienden bedenkt hij een plan om te winnen – én om te bewijzen dat hij en zijn knettergekke vrienden net zo goed goden zijn met hun eigen krachten. Lees de avonturen van Kakdonis, die ontdekt dat helden in allerlei soorten en maten komen. En steek meteen wat op van de Griekse Oudheid!

E-books voor kinderen tot 9 jaar


Ave, Caesar! door Arend van Dam en Georgien Overwater

Ongeveer vijftig jaar voor onze jaartelling stuurde Julius Caesar zijn soldaten naar Nederland. Pas vierhonderd jaar later verdwenen ze weer. Wat is er in die tijd allemaal gebeurd? Dat kun je lezen in het grappige, spannende en leerzame boek Ave, Caesar! De verhalen spelen zich af op plekken als de herberg in Nijmegen, het badhuis van Heerlen en de arena van Alphen aan den Rijn. Je maakt kennis met alle beroemde legerleiders en keizers die ons grondgebied van toen bezochten. Geschiedenis was nog nooit zo leuk!

Je kunt dit e-book lezen als je lid bent van de bibliotheek, maar ook als papieren boek lenen.
Voorlezen vanaf 7 en zelf lezen vanaf 9 jaar

Andere e-books van Arend van Dam en Georgien Overwater: Het land van de farao's! en De oude Grieken!

Het oude Rome door Jonathan W. Stokes

Het oude Rome is een supergrappige gids in de verhalende non-fictieserie Handboek voor historiehoppers van Jonathan W. Stokes, met illustraties van David Sossella. Vol toffe infographics, handige feiten en slimme tips, geschikt voor nieuwsgierige lezers van 9 jaar en ouder. Wil je een bijzondere vakantie beleven? Ga naar het oude Rome. Boordevol authentieke ervaringen, cultuur én barbaren. Plan een smaakvol uitje naar de onthoofding van Cicero, of boek een weekendje Pompeii en geniet van verwarmende lavastromen rond je appartement. Avontuur gegarandeerd. Vergroot je kennis én overlevingskansen, en neem deze gids vol restaurantrecensies, overnachtingstips en andere do’s-and-don’ts mee.

Je kunt dit e-book lezen als je lid bent van de bibliotheek, maar ook als papieren boek lenen/

Kijken voor kinderen vanaf 9 jaar

 

Dingen doen voor kinderen vanaf 6 jaar

Rijksmuseum van Oudheden

Het Rijksmuseum van Oudheden brengt de oudheid en de archeologie tot leven. Iedereen kan in het museum genieten van de oude beschavingen uit Egypte, de Klassieke Wereld, het oude Nabije Oosten en Nederland in de prehistorie, Romeinse tijd en middeleeuwen. Praktische informatie zoals openingstijden en tarieven. Reserveer hier jouw bezoek.

In het museum zijn verschillende activiteiten die aansluiten bij het thema van de Kinderboekenweek:

Archeon

Ga mee op reis, héél ver terug in de tijd naar het kamp van de jagers-verzamelaars, de eerste boeren, de bronstijd en de ijzertijd. Vaar in een echte boomstamkano, laat je schminken als een echte jager, bak een prehistorisch broodje op stok, versleep een hunebedsteen en leer hoe je vuur maakt met een echte vuursteen.

Kijk op de website van het Archeon voor praktische informatie zoals adresgegevens, openingstijden en tarieven. Reserveer hier jouw bezoek.

DOMunder

DOMunder is de prijswinnende historische attractie onder het Domplein in Utrecht voor jong en oud. Van de Romeinen, de roemrijke middeleeuwen tot aan het herbeleven van de storm van 1674, DOMunder neemt je mee door de bewogen geschiedenis van 2000 jaar Domplein, Utrecht, Nederland en Europa.

Adviesleeftijd voor kinderen vanaf 10 jaar. Het bezoek duurt ongeveer 75 minuten. Kijk op de website van DOMunder voor praktische informatie zoals openingstijden en tarieven. Reserveer hier jouw bezoek

Activiteiten in Bibliotheek Rotterdam


Natuurlijk hebben we in de bibliotheek ook allerlei leuke activiteiten tijdens de Kinderboekenweek. Kijk in onze agenda voor een overzicht.

© 2019 - Bibliotheek Rotterdam

Voer uw gebruikersnaam / pasnummer en wachtwoord in.