Regelmatig krijg ik van ouders de vraag: 'Hoe lang mag mijn kind achter een beeldscherm?' Ik stel bijna altijd de wedervraag: 'Wat vind u zelf een goede tijd?' Als ouder ben je namelijk dé juiste persoon om de schermtijd van je kind te bepalen.

Om je te helpen kun je de volgende richtlijnen gebruiken:

Baby

Er zijn experts die zeggen: tot 2 jaar liever geen schermtijd. Voor baby’s zijn horen, kijken en voelen de belangrijkste zintuigen en die ontwikkelen zich het beste in de echte wereld. Maar schermen zijn wel aantrekkelijk voor baby’s. De felle kleuren, de beweging en het geluid trekken meteen de aandacht. Ze leren er alleen niets van. Het leidt alleen maar af en van een televisie die lang aanstaat kan een baby overprikkeld raken.

Eigenlijk is het gebruiken van een beeldscherm te vergelijken met een boekje. Je doet het samen en het duurt niet heel erg lang. Leg je het boekje in de box, dan zal een baby niet de plaatjes bekijken, maar het gebruiken als bijtring of speelgoed. Voor media geldt eigenlijk hetzelfde als voor een boek: doe het samen, praat er bij en doe het niet te lang. En doe het  bewust. Laat je baby nooit alleen met een beeldscherm, dus zet de televisie uit als de baby in de woonkamer is.

Mediaopvoeding.nl adviseert om maximaal vijf minuten per dag samen televisie te kijken en een paar keer per week samen met een scherm te spelen.

Peuter

Peuters vinden televisie altijd leuk. Vooral reclames zijn populair. Reclames zijn namelijk korte verhaaltjes van 30 seconde met een kop, een romp en een staart. De spanningsboog van peuters is kort; meestal maar een paar minuten tot maximaal een kwartier. Toch kunnen peuters makkelijk langer dan een kwartier naar een tablet of telefoon kijken.  Ze raken na een tijdje in een soort trance en het lijkt alsof ze kijken, maar in werkelijkheid staren ze doelloos naar het scherm. Door het geluid, de kleuren en de beweging is de kans groot dat ze overprikkeld raken.

Laat je je peuter alleen kijken, spreek dan altijd een tijd af van 10 minuten. Voor peuters is tijd een ingewikkeld begrip. Gebruik daarom een eierwekker of een timer als hulpmiddel. Als de bel gaat, is het tijd voor iets anders. Zo voorkom je dat je peuter niet zonder scherm kan. Alleen kan, maar samen is nog leuker. Napraten over iets waar jullie samen naar gekeken hebben, maakt het plezier groter en langer.

Mediaopvoeding.nl adviseert voor de leeftijdsgroep van 2 tot 4 jaar vijf à tien minuten per keer en maximaal 30 minuten per dag.

Kleuter

'Om te voorkomen dat kinderen oogproblemen krijgen, zouden ouders de 20-20-2 regel moeten instellen', zegt onderzoeker bij het Erasmus MC Jan Roelof Polling bijna 2 jaar geleden in De Telgraaf (5 juni 2018). 'Wij hanteren de 20-20-2 regel. Dat betekent dat een kind na twintig minuten achter een scherm of een boek een pauze moet inlassen waarbij het kind minstens 20 meter in de verte kijkt en ontspant. De 2 staat voor minstens twee uur per dag buiten spelen, omdat buitenlicht goed is voor het oog”.
In een interview met de NOS scherpt Polling de 20-20-2 regel zelfs nog iets aan: na 20 minuten beeldscherm, minstens 2 minuten 20 meter ver weg kijken. En 2 uur buiten spelen per dag.

Het advies van mediaopvoeding.nl voor kleuters is tien à vijftien minuten per keer achter een scherm en maximaal 1 uur per dag. Verdeel de media over de dag. Dus liever vier keer een kwartier, dan in één keer een uur.

Conclusie

Ga met jonge kinderen bewust met schermen om. Hou het kort, wissel het af en doe het vooral samen. En wil jij geen schermen? Dat is ook goed. Zonder schermen ontwikkelen kinderen zich even goed, misschien wel beter.

Meer lezen?

Meer lezen over hoe je kunt omgaan met het mediagebruik van je kinderen? Deze handige bronnen helpen je op weg:

© 2019 - Bibliotheek Rotterdam

Voer uw gebruikersnaam / pasnummer en wachtwoord in.