Media Ukkie Dagen: samen of alleen?

Jaarlijks onderzoekt Netwerk Mediawijsheid het mediagebruik in gezinnen met jonge kinderen. Uit het laatste onderzoek blijkt dat (slechts?) de helft van de ouders regelmatig mee kijkt met hun kind en minder dan de helft regelmatig een leuke website of app uitkiest met hun kind. Ik ben van het glas is half vol. Want iets is beter dan niets. Maar uit onderzoek blijkt dat jonge kinderen alleen van beeldschermen leren als ze geholpen worden door hun ouders. Is mijn glas nu ineens half leeg?

Welnee. Ik geef hieronder gewoon een aantal tips voor de ouders waarvan het glas nog half leeg is.

Tip 1: Samen genieten

Het thema van deze Media Ukkie Dagen is Boek, site, app: samen spelen op het web. Dus lees samen, kijk samen, speel samen, doe samen, praat samen en geniet samen.

Samen met je baby, peuter of kleuter bezig zijn met media geeft plezier, maar vergroot ook veiligheid. Het is goed om je dit te realiseren en een actieve houding aan te nemen. Juist nu.

Tip 2: Actief begeleiden

Praat met je kind over wat het kind speelt, ziet en leest. Stel vragen, wees belangstellend en geïnteresseerd.

Zoek op Mediasmarties leuke, geschikte filmpjes, apps en boeken die passen bij de leeftijd van je kind en bij wat je kind leuk vindt. En het hoeven er geen tientallen te zijn. Twee of drie apps zijn meer dan genoeg. Herhaling is namelijk het toverwoord op deze leeftijd. Voor ouders minder leuk, maar voor je kind een feest van herkenning.  En je kind ontdekt steeds meer.

Tip 3: Beperken

Laat je je kind alleen met media, dan is het prettig als ze niet overal op kunnen klikken of zomaar kunnen swipen. Breng kindersloten aan, net als in de portiers van de auto. Dat geeft een veiliger gevoel als je even niet meekijkt. Een paar tips:

  • Gebruik YouTube Kids in plaats van YouTube en bepaal waar je kinderen naar kijken en hoe lang;
  • Stel een kinderslot in op je televisie en bepaal naar welke zenders je kinderen kunnen kijken. Op de website van Kijkwijzer staan alle providers met alle mogelijkheden van ouderlijk toezicht op televisie;
  • Stel ook ouderlijk toezicht in op de computer of laptop en blokkeer de toegang tot bepaalde websites of geef aan dat je kind alleen bepaalde websites kan bekijken. Op veiliginternetten.nl vind je uitleg over hoe dat te doen op je Windows- of Ios apparaat;
  • Met ouderlijk toezicht op de tablet zorg je dat kinderen bepaalde apps en functies niet kunnen gebruiken. Op cinekid.nl lees je hoe je dit kunt doen voor iPads & iPhones, Android- en Windows tablets.

© 2019 - Bibliotheek Rotterdam

Voer uw gebruikersnaam / pasnummer en wachtwoord in.