De Woorddansers, Jana Beranová, Ester Naomi Perquin, Daniël Dee, Hester Knibbe en Derek Otte gingen Dean Bowen voor in het stadsdichterschap.

Derek Otte

2017 en 2018 waren de jaren van de jongste stadsdichter tot nu toe: Derek Otte. Niet alleen was hij de jongste, hij heeft ook de meeste gedichten geschreven voor de stad. Zijn slotbundel Woorden zijn daden, van maar liefst 100 pagina's, bewijst dat. Van odes voor het Hiphophuis, het Luxor Theater en de ss Rotterdam tot gedichten voor de Kinderboekenweek, het overlijden van de geliefde straatkrantverkoper ‘Blikkie’ en de herdenking van het Vergeten Bombardement. Bekijk hier een deel ervan in de terugblik.

Hester Knibbe

Hester Knibbe schreef in 2015 en 2016 stadsgedichten voor Rotterdam. Ze dichtte onder andere voor verlaten kunstwerken, stadstuinen op wolkenkrabbers, de manifestatie 'Rotterdam viert de stad!' en voor asielzoekers en bewoners van de Beverwaard. Alle stadsgedichten die Hester schreef zijn gebundeld en na te lezen in dit gratis te downloaden E-book of terug te vinden in dit overzicht.

Daniël Dee

Daniël Dee (1975) was stadsdichter van Rotterdam in 2013 en 2014. Hij begon geïnspireerd door de werken van Jules Deelder op jonge leeftijd met het schrijven van gedichten. Hij is één van de weinige Nederlandse dichters die kan leven van zijn vak. Dee presenteerde zijn stadsgedichten op diverse evenementen en plekken in Rotterdam. In dit overzicht kun je alle projecten van Daniël teruglezen.

Ester Naomi Perquin

Ester Naomi Perquin heeft als stadsdichter van 2011 en 2012 de onverwachte, grillige schoonheid die Rotterdam zo eigen is proberen te verwoorden. Zo schreef ze een gedicht over de voedselbank voor de ruim 2800 gezinnen in Rotterdam die onder de armoedegrens leven. Maar ze schreef ook over dromen, reizen en het ijsbeertje Vicks in Diergaarde Blijdorp. Meer over de projecten van Ester lees je in deze terugblik.

Jana Beranová

Jana Beranová was stadsdichter in 2009 en 2010. Ze schreef onder andere over de Maas, het bombardement van Rotterdam, 40 jaar Poetry International. Maar ook over het herbegraven van naamloze doden, over muren voor de manifestatie Rotterdam voor Gaza, over een vondeling. Om poëzie meer zichtbaar te maken in de stad, zette zij het project op: Gedicht van de Maand, keuze van de stadsdichter.

De Woorddansers

In 2007 en 2008 werd het Rotterdamse stadsdichterschap ingevuld door De WoordDansers. Dichter Jeroen Naaktgeboren, performer Arie Hordijk, DJ Evol-D en gitarist Rudy can't Fail droegen onder meer voor in de Wereld Draait Door, op het Schouwburgplein en in Arminius.