Rotterdam herdenkt thuis met gedichten stadsdichter Anne Vegter

Rotterdam herdenkt thuis met gedichten stadsdichter Anne Vegter

Gepubliceerd op 15 mei 2021

De maand mei staat in het teken van herdenken en vrijheid. Rotterdam herdenkt dit jaar thuis, maar herdenken is thuis niet minder relevant.

Op 4 mei 2021 droeg stadsdichter Anne Vegter samen met burgemeester Ahmed Aboutaleb een speciaal gedicht voor. Zij schreven dit gedicht samen ter nagedachtenis aan alle slachtoffers van oorlogsituaties en vredesoperaties. In het bijzonder de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.

Niemand wordt geboren met een rugnummer” aldus, Anne Vegter.

Op 14 mei 2021 herdenkt Rotterdam dat de stad 81 jaar geleden werd gebombardeerd. Tijdens de herdenking draagt stadsdichter Anne Vegter haar derde stadsgedicht voor op Plein 1940. De herdenking is terug te kijken op Rijnmond.nl.

Midden op de dag vielen de bommen van het bombardement op meer dan 30.000 woningen en panden in Rotterdam-Centrum, Kralingen en Rotterdam-Noord. Dit heeft Rotterdam getekend zoals wij het nu kennen, een divers stadsaanzicht van oude en nieuwe gebouwen. In het gedicht verwoordt stadsdichter Anne Vegter de sfeer, het puin en de stad na het bombardement.

Wil jij meer weten over het bombardement? Loop de route en luister naar de verhalen via brandgrens.nl.

Lees meer: Rotterdam herdenkt thuis met gedichten stadsdichter Anne Vegter

Anne Vegter nieuwe stadsdichter van Rotterdam

Anne Vegter nieuwe stadsdichter van Rotterdam

Anne Vegter is de nieuwe stadsdichter van Rotterdam. In het Bibliotheektheater werd zij donderdag officieel benoemd door Judith Bokhove. Inmiddels oud-stadsdichter Dean Bowen heeft het stokje overgedragen aan zijn opvolger, die de komende twee jaar deze rol gaat vervullen. De stadsdichter heeft de taak om jaarlijks meerdere stadsgedichten over Rotterdam, haar inwoners en de Rotterdamse actualiteit te schrijven en te presenteren.

Over Anne Vegter

Anne Vegter is dichter, prozaïst en toneelschrijver. Vanaf 1989 schrijft ze enkele kinderboeken, zoals De dame en de neushoorn, waarvoor ze de Woutertje Pieterse Prijs ontvangt. In 1991 wordt haar eerste gedichtenbundel Het veerde gepubliceerd. Naast het schrijven van gedichten en kinderboeken richt Vegter zich ook op proza en toneelstukken. De scheidslijnen tussen de verschillende genres houdt zij zo vloeiend mogelijk. In 2004 ontvangt Anne Vegter de Anna Blaman Prijs voor haar hele oeuvre en in 2005 is ze samen met Antoine Uitdehaag en Anna Enquist laureate van de Taalunie Toneelschrijfprijs, voor het stuk Struisvogels op de Coolsingel. Ook wint ze de Awater Poëzieprijs 2011 voor haar bundel Eiland berg gletsjer. Van 2013 tot 2017 is ze Dichter des Vaderlands; zij is de eerste vrouw die dit ereambt van Ambassadeur voor de Vaderlandse poëzie voor haar rekening neemt. Op 1 april 2015 wordt Anne Vegter benoemd tot lid van de Akademie van Kunsten en in 2019 volgt ze als voorzitter Gijs Scholten van Aschat op, die het voorzitterschap twee jaar vervulde. In 2020 komt haar zesde dichtbundel Big data uit.

Plannen

Nu neemt Anne Vegter de rol van Rotterdamse stadsdichter op zich. In de komende twee jaar wil zij zich profileren als stadsnomade die de verschillende ‘ritmen’ van de wijken waarneemt. Een stad verhoudt zich tot de context van Nederland; Rotterdamse urgenties zijn evengoed zichtbaar op nationaal niveau. De stadsdichter gaat erop uit om tegenstrijdige stemmen in eigen stad te horen: divers, jong, oud. Vegter wil maandelijks een online spreekuur houden voor Stadsdromers. Stadspoëzie ontstaat door luisteren, kijken en nadenken. Een stadsdichter zoomt uit en schrijft over de plek waar we leven en de kwetsbare tijd waarin we ons bevinden. Vegters gedichten willen vitaliseren.

“vraag hoe het kon gebeuren dat de aarde er was als explosie, als emulsie, breuk, polymeren, lees aarde als merk, zeg aarde als brand, lees aarde als brandmerk“

(uit: Big data, 2020)

Anne Vegter promoot natuurlijk de lokale boekhandel.

Meer informatie

Alle gedichten en projecten van de stadsdichter zijn te vinden op stadsdichter010.nl en op Instagram via @stadsdichter010.

Lees meer: Anne Vegter nieuwe stadsdichter van Rotterdam

Nieuw stadsgedicht voor het Vergeten Bombardement

Stadsgedicht Vergeten Bombardement

Middenin de Tweede Wereldoorlog, op 31 maart 1943, verwoestte een bombardement ‘per ongeluk’ het leven van duizenden mensen. Dit bombardement op Rotterdam-West staat ook bekend als het Vergeten Bombardement. Stadsdichter Dean Bowen schreef voor de herdenking een stadsgedicht.

Het Vergeten Bombardement

Dit jaar is het 75 jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog eindigde. We vieren dat we in Nederland in vrijheid leven. Op 31 maart staan we echter stil bij een verschrikkelijke gebeurtenis die tijdens deze Tweede Wereldoorlog heeft plaatsgevonden: het Vergeten Bombardement. Na het bombardement van14 mei 1940 is dit het hevigste bombardement op Rotterdam. Op 31 maart 1943 vielen er door een fout bommen op de dichtbevolkte wijk Bospolder-Tussendijken in Rotterdam-West. Door het slechte weer en inschattingsfouten bombardeerden Amerikaanse bommenwerpers niet het doelwit scheepswerf Wilton-Fijenoord, maar duizenden huizen.

Residu

In de voorbereiding van het schrijven van het gedicht heeft Dean mogen spreken met Nico Sannes en Jan de Grauw, die allebei het Vergeten Bombardement overleefd hebben overleefd. Lees het stadsgedicht Residu op de pagina van de stadsdichter.

De herdenking die jaarlijks plaatsvindt in Park 1943 is in verband met de maatregelen tegen het coronavirus geannuleerd. Dean zou zijn gedicht daar hebben voorgedragen.

Lees meer: Nieuw stadsgedicht voor het Vergeten Bombardement

Stadsdichter en jeugdstadsdichter laten gedichten horen

Stadsdichter en jeugdstadsdichter laten gedichten voor 4, 5 en 14 mei horen

Stadsdichter Dean Bowen en jeugdstadsdichter Vienne Lisa Haagoort presenteren in de maand mei drie nieuwe stadsgedichten. Ze klommen in hun pen en schreven gedichten voor de herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en voor de viering van 75 jaar vrijheid. Door de maatregelen tegen het nieuwe coronavirus zijn deze evenementen geannuleerd, en daarom zijn de gedichten via YouTube te beluisteren.

De stadsgedichten worden dit jaar niet live voorgedragen tijdens de herdenkingen in de stad, maar luisteren naar de gedichten vanuit huis kan wel. Op 4, 5 en 14 mei zijn de video’s voor iedereen te zien. Stadsdichter Dean Bowen over herdenken in deze tijd: “Er is heel veel wat we niet weten, maar wat we wel weten is dat het belangrijk is om stil te blijven staan bij momenten die we belangrijk vinden”.

4 mei

Op 4 mei herdenken we in Nederland en in Rotterdam de oorlogsslachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en van alle oorlogssituaties en vredesmissie nadien. Op deze dag zou stadsdichter Dean Bowen traditiegetrouw zijn stadsgedicht voordragen tijdens de herdenking in de Laurenskerk en op Plein1940. Nu is zijn gedicht De details online te bekijken. Jeugdstadsdichter Vienne is deze dag wel te zien met haar gedicht tijdens de online editie van de Nationale Jongerenherdenking.

5 mei

Dit jaar vieren we in Nederland 75 jaar vrijheid. Vienne zou haar stadsgedicht voor de viering hiervan voordragen op verschillende evenementen zoals het Vertelfestival in de bibliotheek en het Bevrijdingsfestival Zuid-Holland. Haar tweede officiële stadsdgedicht, Verandering, is in plaats daarvan op 5 mei wel online te bekijken. Ondanks de vrijheid die is ingeperkt door de maatregelen tegen het nieuwe coronavirus zegt Vienne: “Dit is een dag waar we allemaal een beetje meer stilstaan bij wat we allemaal hebben en wat we allemaal mogen en waar we allemaal mogen gaan”.

14 mei

Voor de herdenking van het bombardement op Rotterdam van 14 mei 1940 schreef de stadsdichter Advies voor bij het vallen. Midden op de dag vielen de bommen op meer dan 30.000 woningen en panden in Rotterdam-Centrum, Kralingen en  Rotterdam-Noord. Normaal gesproken draagt de stadsdichter het gedicht voor tijdens de herdenking op Plein1940, maar dit jaar zal Dean zijn gedicht voordragen tijdens een online herdenking vanuit de Laurenskerk. Daarnaast is de video van het gedicht online te bekijken.

Lees meer: Stadsdichter en jeugdstadsdichter laten gedichten horen

Nieuw stadsgedicht Dean Bowen over woningbeleid verfilmd

Nieuw stadsgedicht Dean Bowen over woningbeleid verfilmd

In zijn eerste stadsgedicht van dit jaar, Exodus, reageert Dean Bowen kritisch op het woonbeleid dat wordt gevoerd in Rotterdam. Van Exodus is een korte film gemaakt, die in première gaat op 24 januari tijdens de RTM-dag van het IFFR.

Rotterdam is hip en happening. De ene na de andere achterbuurt transformeert in een wijk met koopwoningen, koffiezaken, galeries en bio-winkels. In Exodus (uittocht) beschrijft Dean de uittocht van de minderbedeelde medemens en een gedachtegoed dat deze medemens is vergeten. Rotterdam is divers en juist deze diversiteit maakt onze stad eigen. Als we vergeten voor hen op te komen, verliezen we onze stad, aldus stadsdichter Dean Bowen.

Exodus

Exodus werpt een kritische blik op de Rotterdamwet, een wet die het sinds 2006 mogelijk maakt om in specifieke wijken bewoners onder een bepaald inkomens- of opleidingsniveau te weigeren. Deze gentrificatie – de sociologische term voor de economische opwaardering van buurten die tenslotte leidt tot verdringing van mensen met lagere inkomens – is zo ver gevorderd dat de stad langzamerhand onherkenbaar wordt. Hij verwijt daarin niet alleen Rotterdam die haar inwoners vergat, maar legt ook blaam bij hemzelf, de inwoners van de stad en de kijker.

Première tijdens IFFR

Van het gedicht is een korte film gemaakt die onderdeel is van de serie Tussen de zinnen in; een poëtische dramareeks waarin de stadsgedichten van de Rotterdamse stadsdichter Dean Bowen tot leven komen. Op 24 januari gaat de korte film Exodus op het IFFR in première tijdens de RTM-special: Rauwkost-Collective. Naast Exodus wordt ook 14.05 altijd een soort vooruit vertoond, de eerste korte film uit de serie. Tijdens beide filmvertoningen draagt Dean Bowen live voor. De toegang is gratis.

Vanaf 25 januari is Exodus ook op de zender van OPEN Rotterdam, online en in de Centrale Bibliotheek te zien.

Nieuw stadsgedicht Dean Bowen over woningbeleid verfilmd

Het gedicht lezen

Lees meer: Nieuw stadsgedicht Dean Bowen over woningbeleid verfilmd

© 2019 - Bibliotheek Rotterdam

Voer uw gebruikersnaam / pasnummer en wachtwoord in.