Jeugdstadsdichter Vienne opent raadsvergadering met gedicht

Jeugdstadsdichter Vienne opent raadsvergadering met gedicht

De raadsvergadering op het Stadhuis begon op 20 februari 2020 anders dan gewoonlijk. Jeugdstadsdichter Vienne opende de vergadering met haar eerste stadsgedicht en mocht daarna het gedicht overhandigen aan burgemeester Aboutaleb.

Vienne is sinds 1 februari dit jaar de allereerste jeugdstadsdichter van Rotterdam. Samen met zeven andere finalisten stond ze in de finale van de verkiezing van jeugdstadsdichter van Rotterdam 2020. Alle finalisten kregen de opdracht een gedicht te schrijven in het thema van de Poëzieweek; de toekomst is nu. Vienne schreef het gedicht Later, dat ze voordroeg tijdens de raadsvergadering. Ze overhandigde het gedicht ingelijst aan burgemeester Aboutaleb en alle raadsleden ontvingen een ansichtkaart met gedicht. Het Ook door de stad is het gedicht op kaarten en posters verspreid.

Jeugdstadsdichter

Vienne Haagoort mag zichzelf een jaar lang jeugdstadsdichter noemen en schrijft, net als stadsdichter Dean Bowen, óver en vóór Rotterdam. Ook mag ze een cursus poëzie volgen bij de SKVR en is stadsdichter Dean Bowen een jaar lang haar coach. Bijzondere momenten waarop we een optreden van de jeugstadsdichter kunnen verwachten zijn bijvoorbeeld het Poetry International Festival en het Kinderboekenweekfeest.

Over Vienne

Vienne (16 jaar) schrijft al zo lang ze zich kan herinneren. Ze gebruikt kleine verhaaltjes, gedichtjes en zinnetjes om zichzelf uit te drukken, maar ook om alles om zich heen op te nemen en te beschrijven. “Ik houd van mooie woorden, zinnen en stijlfiguren”, zegt Vienne. Naast dichten kan de nieuwe jeugdstadsdichter ook nog piano, gitaar en ukelele spelen. Inspiratie haalt ze uit muziek en boeken. Wat betekent schrijven voor de jonge dichter? “Vrijheid” zegt ze overtuigd. “Ik kan er alles in kwijt: het papier draagt mijn woorden, toewijding en emoties.”

Lees meer: Jeugdstadsdichter Vienne opent raadsvergadering met gedicht

Vienne Haagoort is de eerste jeugdstadsdichter van Rotterdam

Vienne Haagoort is de eerste jeugdstadsdichter van Rotterdam

Op 1 februari is de allereerste jeugdstadsdichter van Rotterdam bekend gemaakt tijdens de spannende finale in het Bibliotheektheater. En de winnaar is: Vienne Haagoort. 

Het was een spannende dag in het Bibliotheektheater tijdens de finale op 1 februari. De acht finalisten Angel, Ilja, Jersey, Fenne, Sophia, Vienne, Hind en Oumaima streden om de titel jeugdstadsdichter van Rotterdam 2020. Ze droegen elk twee gedichten voor. Een eigen gedicht naar keuze en een nieuw gedicht in het thema van de Poëzieweek ‘de toekomst is nu’. De vakjury bestaande uit stadsdichter Dean Bowen, Ellen Welschen (Bibliotheek Rotterdam), schrijfster Karin van Kalmthout en Wilma van Raamsdonk (Passionate Bulkboek) hadden de moeilijke taak om een winnaar te kiezen. De winnaars werden beoordeeld op basis van hun performance en op de inhoud en schrijfwijze van de gedichten. Het was erg moeilijk om een winnaar uit te kiezen voor de jury, omdat alle 8 finalisten zo enorm veel talent hadden.

Om 16:20 uur kwam het verlossende woord van wethouder Kasmi (Onderwijs, cultuur en toerisme). Hij mocht de winnaar bekend maken en het juryoordeel voorlezen: ‘De eerste jeugdstadsdichter van Rotterdam heeft ons verrast met een eigen stem. Ook liet ze zien dat er heel veel plezier in de gedichten zit. De dichter heeft een snelle pen en kan met enkele zinnen een nieuwe lading geven aan een gedicht'. Vienne was erg verrast en had er geen woorden voor. Ze bedankte iedereen en gaf ook aan dat ze trots was op alle finalisten. ‘We hebben het allemaal goed gedaan’, zei ze. Dit gaf mooi weer hoeveel saamhorigheid er was tussen de finalisten. 

Vienne Haagoort mag zichzelf een jaar lang jeugdstadsdichter noemen en schrijft, net als stadsdichter Dean Bowen, gedichten over alles wat met de stad te maken heeft. Ook wint ze een cursus schrijven bij de SKVR en een jaar lang coaching door Dean Bowen. Bijzondere momenten waarop we een optreden van de jeugstadsdichter kunnen verwachten zijn bijvoorbeeld: het Poetry International Festival en het Kinderboekenweekfeest.

Vienne stelt zichzelf voor 

Ik ben Vienne (16 jaar) een heel enthousiast, gevoelig en eigenwijs mensje. Ik schrijf al zo lang ik me kan herinneren, kleine verhaaltjes, gedichtjes, zinnetjes om mezelf uit te drukken, maar ook om alles om me heen op te nemen en te beschrijven. Ik houd van mooie woorden en mooie zinnen, stijlfiguren, muziek luisteren en maken op de piano, gitaar en de ukelele. Ik ben ook dol op het fotograferen van honden en lees graag.  Schrijven betekent voor mij: vrijheid. Je kan alles met schrijven, je kan emoties kwijt, je kan er iets zakelijks van maken, je kan er ironie in verwerken, je kan loslaten en herpakken. Het papier draagt jouw woorden. Jouw toewijding, jouw emoties'. 

Blijf op de hoogte van wat Vienne allemaal doet en lees haar gedichten op de pagina Jeugdstadsdichter.

Het Jeugdjournaal was er ook bij

Voor de finale interviewde het Jeugdjournaal finalisten Fenne en Sophia. Kijk het item terug via hun website.

Over de wedstrijd

Tot 1 november 2019 hadden jonge Rotterdamse woordkunstenaars tussen de 10 en 16 jaar de kans zich aan te melden voor de verkiezing van de allereerste jeugdstadsdichter 2020. Een idee van de huidige stadsdichter Dean Bowen om zo de stad door de ogen van jongeren te zien en ze daarnaast te motiveren om meer met taal bezig te zijn. Ruim veertig potentiële jeugdstadsdichters stuurden hun gedichten op. Na een stevig beraad koos de vakjury acht finalisten uit: Angel, Ilja, Jersey, Fenne, Sophia, Vienne, Hind en Oumaima. Deze finalisten kregen twee weken voor de finale een masterclass schrijven en performen en vandaag werd de winnaar bekend gemaakt. Deze verkiezing is georganiseerd in samenwerking met de SKVR. Bibliotheek Rotterdam coördineert het Stadsdichterschap en is erg trots op iedereen die heeft meegedaan.

Lees meer: Vienne Haagoort is de eerste jeugdstadsdichter van Rotterdam

Finale: Wie wordt de eerste jeugdstadsdichter van Rotterdam?

Op zaterdag 1 februari strijden acht finalisten in de leeftijd van 10 tot en met 16 jaar om de titel jeugdstadsdichter van Rotterdam 2020. Afgelopen zaterdag kregen ze een masterclass schrijven en performen van ervaren Rotterdamse dichters. Benieuwd naar hun skills? Kom ze 1 februari van 15:00 tot 16:30 uur aanmoedigen in het Bibliotheektheater.

Lees meer: Finale: Wie wordt de eerste jeugdstadsdichter van Rotterdam?

Jeugdstadsdichter gezocht!

Ben je tussen de 10 en de 16 jaar oud en lijkt het je leuk om gedichten te schrijven over de stad en af en toe op een podium te staan? Dan ben jij misschien wel de eerste jeugdstadsdichter van Rotterdam!

Wat ga je doen dat jaar?

Als jeugdstadsdichter schrijf je minimaal vier gedichten per jaar. Deze gedichten schrijf je over alles wat met de stad te maken heeft. Een paar onderwerpen staan vast maar er is ook veel vrijheid om zelf te bedenken waar je graag over zou willen schrijven. Meestal ga je samen met stadsdichter Dean Bowen op pad, maar soms treed je ook alleen op. Zet de poëzieweek, het Poetry International Festival en de Kinderboekenweek maar alvast in je agenda!

Hoe kun je meedoen?

  • Je bent op 1 februari 2020 (de dag van de finale) in de leeftijd van 10 t/m 16 jaar.
  • Meld je vóór 1 november aan via het aanmeldformulier. Je vult je naam, e-mailadres, geboortedatum, motivatie en twee van je zelf geschreven toe. Dat kan kort, lang: het maakt niet uit. Je leukste twee gedichten! 

En dan?

  • Op 18 december maakt de jury bekend welke acht dichters er doorgaan naar de finale.
  • Ben je een van deze acht finalisten? Dan krijg je op 18 januari een toffe masterclass poëzie van onder andere stadsdichter Dean Bowen. Tijdens deze masterclass ga je aan de slag met het schrijven van een nieuw gedicht en gaan we veel oefenen met voordragen. Dit nieuwe gedicht en een van je eerder geschreven gedichten draag je voor tijdens de finale.
  • De finale vindt plaatst op 1 februari 2020 in het Bibliotheektheater. Na de optredens van de acht finalisten maakt de jury deze middag de winnaar bekend. Die winnaar mag zichzelf jeugdstadsdichter Rotterdam 2020 noemen! De jury bestaat uit stadsdichter Dean Bowen, voormalig stadsdichter Derek Otte, Ellen Welschen (Bibliotheek Rotterdam), schrijfster Karin van Kalmthout en Wilma van Raamsdonk (Passionate Bulkboek).

Schrijfskills

Lijkt het je leuk om mee te doen maar heb je eerst nog wat hulp nodig met het schrijven van een gedicht? Doe dan mee met een van onderstaande workshops. Het gedicht dat je schrijft kun je direct inleveren en zo meedoen met de verkiezing!

  • De SKVR en Bibliotheek Rotterdam slaan de handen ineen en bieden workshops voor het basis- en voortgezetonderwijs, mét korting! Met de hele klas een workshop volgen en op die manier mee doen aan de verkiezing? Dat kan! Kijk op de website van de SKVR voor het aanbod.
  • Tijdens het Kinderboekenweekfeest op 6 oktober leert Lars van der Werf je echte versjes maken tijdens De Gedichtenclub met De versjes van Lars (9+). Bedenk je eigen fantasievoertuig en doe de riemen goed vast!
  • In oktober start de Schrijversclub (12+) in de Centrale Bibliotheek. Samen met rapper en workshopdocent Crooks ga je tijdens deze wekelijkse sessies 8 weken aan de slag om jouw schrijfvaardigheden verder te ontwikkelen.

© 2019 - Bibliotheek Rotterdam

Voer uw gebruikersnaam / pasnummer en wachtwoord in.