Stadsdichter dicht voor Vergissingsbombardement

Op 31 maart 1943 vielen er door een fout bommen op de dichtbevolkte wijk Bospolder-Tussendijken in Rotterdam-West.

Dit jaar 76 jaar geleden maakten Amerikaanse bommenwerpers een vergissing en bombardeerden duizenden huizen. De stadsdichter schreef het stadsgedicht een lege hemel voor deze herdenking in Park 1943.

Vergissing
Amerikaanse bommenwerpers vliegen vanuit Engeland naar Rotterdam om de Duitse oorlogsindustrie in het westelijk havengebied te bombarderen. Zeventig duizendponders vallen echter op de dichtbevolkte arbeiderswijk. Het was een vergissing en gaat de boeken in als het Vergissingsbombardement. Door het slechte weer en inschattingsfouten werd niet de scheepswerf Wilton-Fijenoord gebombardeerd, maar de dichtbevolkte wijk Bospolder-Tussendijken. Een groot deel van de wijk werd verwoest. Er overleden ruim 400 mensen en duizenden mensen werden dakloos. Sinds een aantal jaar wordt dit ‘vergeten bombardement’ weer officieel herdacht. Met dit jaar voor de derde keer een rol voor de stadsdichter.

Een lege hemel
Stadsdichter Dean Bowen schreef zijn derde stadsgedicht van dit jaar voor de herdenking van dit bombardement. Het gedicht een lege hemel is hier te lezen. Het vormt een drieluik samen met de herdenkingsgedichten die Dean schrijft voor dodenherdenking op 4 mei en de herdenking van het bombardement op Rotterdam op 14 mei.

Meer informatie
Alle gedichten en projecten van de stadsdichter zijn te vinden op stadsdichter010.nl en op Instagram via @stadsdichter010.

© 2019 - Bibliotheek Rotterdam

Voer uw gebruikersnaam / pasnummer en wachtwoord in.