Dean Bowen nieuwe stadsdichter van Rotterdam

Dean Bowen is de nieuwe stadsdichter van Rotterdam.

In het Bibliotheektheater werd hij woensdag 30 januari officieel benoemd door wethouder Said Kasmi.

Inmiddels oud-stadsdichter Derek Otte heeft het stokje overgedragen aan zijn opvolger Dean Bowen, die de komende twee jaar deze rol gaat vervullen. De stadsdichter heeft de taak om jaarlijks meerdere stadsgedichten te schrijven en te presenteren over Rotterdam, haar inwoners en de Rotterdamse actualiteit.

Dean Bowen
Dean Bowen (1984) is dichter en performer. In 2018 debuteerde hij met zijn bundel Bokman en dat leverde hem direct een nominatie op voor de C. Buddinghprijs. Eerder publiceerde hij al in diverse literaire tijdschriften, zowel online als offline, en gaf hij performances in binnen- en buitenland. Door zijn bevlogen voordrachten won hij in 2015 de Van Dale SPOKEN Award, categorie poëzie. Een belangrijk en terugkerend thema in het werk van Bowen is identiteit. Zo stelt hij zichzelf vaak de vraag uit welke aspecten onze identiteit bestaat en in welke mate we hier zelf invloed op hebben. Naast schrijven en optreden is hij ook actief als literair programmeur, workshopdocent en zit hij in verscheidene cultuur-gerelateerde adviescommies en raden.

Plannen
Dean heeft veel zin om de rol van stadsdichter op zich te nemen, en borduurt graag door op de erfenis die de vorige stadsdichter, Derek Otte, heeft achtergelaten. Beide stadsdichters hebben hun sporen verdiend in spoken word, maar zien graag dat de grenzen tussen spoken word en poëzie vervagen. Er zijn ideeën genoeg voor de komende twee jaar, waarbij Dean het gesprek met de stad aan wil gaan en de stem van de individuele wijken van Rotterdam wil ontdekken. Ook wil hij volgend jaar heel graag een jeugd-stadsdichter in het leven roepen om poëzie onder de jeugd te promoten en kinderen toegang te geven tot werelden die normaal gesproken misschien wel te ver van hen afliggen.

Alle gedichten en projecten van de stadsdichter zijn te vinden op stadsdichter010.nl en op Instagram via @stadsdichter010.

© 2019 - Bibliotheek Rotterdam

Voer uw gebruikersnaam / pasnummer en wachtwoord in.