Uitleg publiekscomputers met internet, Office, applicaties, catalogus en databanken

In de vestigingen van Bibliotheek Rotterdam kun je kosteloos in de catalogus en databanken zoeken en allerlei programma's gebruiken (bijvoorbeeld om te oefenen met taal, rekenen of het theorie-examen). 
Om gebruik te maken van internet, Office en een aantal andere applicaties (bijv. Paint) kun je op een deel van de computers inloggen met je lenerspas of gastcode.

Inloggen doe je door je pasnummer van je lenerspas en je geboortedatum (ddmm) in te voeren. Je krijgt direct toegang tot je eigen map in het bibliotheeknetwerk en kunt bestanden overzetten naar je eigen opslag.  Daarnaast zijn er diverse plekken waar je kunt kopiëren, printen of scannen. Check op de computer of bij de betaalautomaat of er voldoende tegoed op je pas staat. Je kunt het tegoed op de betaalautomaat ophogen met je pinpas en op de Centrale Bibliotheek en een aantal vestigingen ook met contant geld. 

Er zijn computers met verschillende profielen: Studie en Werk (met het volledige digitale aanbod), Catalogus en Databanken, Kranten/Newspapers, PressReader, Internet en Office (Jeugd), Makkelijk Lezen Plein en Bereslim (digitale voorleesboeken), Bij de balie kunnen ze het profiel per werkplek aanpassen.

Voorwaarden

 • Het gebruik van deze computer is gratis
 • De meeste computers zijn onbeperkt beschikbaar voor catalogus, databanken en educatieve programma's.
 • Op computers met profiel 'Studie en Werk' of Internet en Office' kun je na inloggen 120 minuten per dag gebruik maken van Internet, Office en een aantal andere applicaties (tenzij anders ingesteld door de medewerker aan de balie)
 • De minuten gaan in vanaf het moment dat je op 'Accepteren ' klikt na inloggen met pasnummer (gastcode) en pincode (ddmm verjaardag) of het Mijn menu wachtwoord.
 • Je kunt de PC pauzeren om de tijd even te stoppen. Daarna herstart je de sessie met je pincode.
 • Bibliotheek Rotterdam stelt alles in het werk om je bestanden veilig te bewaren. De bibliotheek is echter niet aansprakelijk voor het beschadigen of verdwijnen van bestanden
 • Bibliotheek Rotterdam hanteert een fair use policy. De opslag is bedoeld om met bestanden te werken, niet om grote hoeveelheden te bewaren. Gebruik hiervoor een USB-stick of externe harde schijf.
 • Uploaden van bestanden kan op een USB-stick of externe harde schijf via de USB aansluiting van het beeldscherm.
 • Printen kost € 0,15 (A4 zwart-wit), € 0,20 (A3 zwart-wit), € 0,50 (A4 kleur), € 1,00 (A3 kleur)
 • Scannen kost € 0,15 per pagina op de glasplaat of een document via de bovenlader (bestanden mogen niet te groot zijn); Voer de lenerspas in, kies  'Scan to folder' en klik daarna op 'verzenden'. Pas niet wegnemen tot verzenden is voltooid
 • Bibliotheek Rotterdam heft het recht om het internet op ieder moment te deactiveren, om onderhoud te verrichten en om gelijktijdig gebruik te verdelen
 • Bibliotheek Rotterdam heeft ook het recht om een gebruiker van het netwerk te verwijderen, indien deze zich niet naar behoren gedraagt of zich niet houdt aan de huisregels

Bibliotheek Rotterdam wenst u veel plezier bij het gebruik van onze publiekscomputers. Voor vragen over het gebruik of suggesties kunt u natuurlijk terecht aan de balie.