Anekdote

Anekdote

Door Lydia Heesbeen

In de vorige nieuwsbrief hebben jullie kunnen lezen dat het er ook in de bibliotheek soms niet zo zachtzinnig aan toegaat. Onze collega Judith vertelde over een man met een mes in Bibliotheek Bloemhof. In de volgende anekdote van onze collega Lydia Heesbeen was een chique dame de aanleiding voor een vlijmscherp steekspel. Van woorden welteverstaan. Het was begin jaren 90 en Lydia werkte in Bibliotheek Hillegersberg. Een bekakte dame wilde een aantal Engelstalige boeken lenen. Dus Lydia zocht ze voor haar op in de catalogus. Helaas stond geen enkel boek in de kast. Iedere keer gaf Lydia aan: “Het is niet hier aanwezig, maar ik kan het voor u reserveren op de Centrale.” Na een boek of drie zei de dame tegen haar: “Neem me niet kwalijk, maar uw collectie druipt van de onbenulligheid.“ Waarop Lydia antwoordde: “Wij passen de collectie aan op de wijk.” Daar was geen woord aan gelogen.

Meer lezen

Lees meer: Anekdote

‘ Hoera, ik heb geen gelijk!’

‘ Hoera, ik heb geen gelijk!’

 

Door Susan van der Schoor

Veel eerder dan verwacht is de bibliotheek weer open. Ik wilde mijzelf een teleurstelling besparen en ging ervanuit dat het nog langer zou duren. Kunst, cultuur en literatuur komen achter kroegen en sport.

Wat is het dan leuk om ongelijk te krijgen.

We gaan niet door waar we waren gebleven bij de laatste sluiting maar er zijn ‘nieuwe meesters dus nieuwe wetten’.
Er is een nieuw beveiligingsbedrijf en we zien onbekende gezichten boven een donkergrijs uniform. Tijdens de lockdown mochten vrijwilligers en medewerkers een training en een webinar Veilig en Gastvrij werken bij Bibliotheek Rotterdam volgen om de juiste houding en gedrag in De huiskamer van Rotterdam toe te passen.

Het was leerzaam en veel vragen leken makkelijk maar deze nieuwe meester verwachtte andere antwoorden. Mijn resultaat was toch voldoende om beloond te worden met een heus certificaat. De cursus heeft mij ook een onrustige vraag opgeleverd. Als docent/supervisor werd ik gelukkig als ik studenten een onrustwekkende vraag kon stellen want dan gingen verstand en gevoel in de werkstand.

Maar ik zit met vertwijfeling. De bibliotheek is De huiskamer van Rotterdam, leerde ik. Dan zie ik beelden van een huiskamer, je nette kleding uit en lekker in je ouwe kloffie op de bank. Voeten op de tafel, bak met lekkers onder handbereik. Zappend tussen zenders en Netflix of zo.

En dan zie ik ook de centrale hal van onze bibliotheek en fantaseer daar een huiskamer van de stad. Mogen onze bezoekers zich zo thuis voelen dat het gedrag van hun thuis ook mag in de stedelijke huiskamer?

Nu worden we gered door regels van gekleurde mandjes, tijdblokken reserveren en inzet van beveiligers, handhavers, gastvrouwen en gastheren. Als ik weer ongelijk krijg en we worden weer Huiskamer van de stad, wie worden dan de opvoeders?

 

Meer lezen

Lees meer: ‘ Hoera, ik heb geen gelijk!’

De Erfgoedcollectie van dichtbij

De Erfgoedcollectie van dichtbij 

Over een paar jaar wordt de Centrale bibliotheek aan de Blaak gerenoveerd. Na bijna 40 jaar is het tijd voor een nieuwe jas. De oude is versleten en moet nodig vervangen worden. Bibliotheek Rotterdam pakt het grondig aan. Bezoekers mogen even niet komen. Het is niet echt verantwoord. Bovendien zoekt het niet zo lekker tussen het bouwstof en rustig studeren is er dan ook niet bij. De hele rambam moet eruit. Tafels, stoelen, lampen, koffieautomaten. Én onze collectie boeken en andere materialen: 830.000 stuks. We zijn op zoek naar een tijdelijk onderkomen, want de renovatie gaat een tijdje duren.

  • John Emma En Marja

  • Erfgoed Boek 2

  • Erfgoed Boek

Restauratie en zuurvrije dozen

John Tholen, de conservator, beheert de Erfgoedcollectie. Dit is een kostbare collectie en van onschatbare waarde voor de Nederlandse geschiedenis. Het staat deels in een klimaatkluis achter de schermen. Eeuwenoude boeken, uv-licht en wisselende temperaturen gaan niet zo goed samen. John wil de collectie voorbereiden op de verhuizing. Hij laat onder andere boeken restaureren die te fragiel zijn voor vervoer. Momenteel is hij met acht vrijwilligers bezig om de Collectie Pamfletten over te zetten naar zuurvrije dozen. Deze verpakking reageert niet met het eeuwenoude papier van de pamfletten en is hierdoor geschikter dan de huidige, oude bruine verpakkingsdozen. Pamfletten werden gebruikt om een mening te verkondigen. En volgens een van de vrijwilligers Marja Kruidenier is ‘niets menselijks ons vreemd, ook 400 jaar geleden was er politiek gebakkelei’. Ze komt veel onderwerpen van religieuze en politieke aard tegen. De auteurs zijn vaak niet bekend en zelfs de drukkers drukten vaak anoniem. De beschrijvingen geven een tijdsbeeld. Van waarover men zich druk maakte en hoe ze taal en satire gebruikten. Om bijvoorbeeld de spot te drijven met de Engelsen met wie Nederlanders in die tijd voortdurend oorlog voerden. In een inboedelbeschrijving wordt een meubelstuk van Engelse makelij prachtig beschreven om later te eindigen met de opmerking dat een stel dronken Russen whisky hadden gemorst en dat het onder de vlekken zat. Een hele opmerkelijke vondst uit de collectie is een vonnis uit 1669, een nogal lugubere. Een bakker heeft zijn zwangere vrouw in de bakkersoven verbrand. Zijn straf is radbraken en hij vraagt kalm of ze hem bij de eerste slag willen uitschakelen.

Frisse blik

Het is nogal een omvangrijk project. Van april tot en met juni komen de vrijwilligers meerdere dagen per week langs. Een voor een bekijken ze de pamfletten, vinken het af op de inventarisatielijst en noteren bijzonderheden. Emma van der Westen pakt tijdens het werk regelmatig haar smartphone erbij om te googlen op gebeurtenissen en mensen die in de pamfletten worden genoemd. Ze zijn geschreven in oud-Nederlands. Meestal vindt ze wel een aanknopingspunt en kan ze uit de context opmaken waar het over gaat. De spelling is soms anders, maar woorden zijn nog herkenbaar. Lastiger is het lettertype van documenten die in gotisch schrift zijn gedrukt. De letters zijn opgebouwd uit zware streken en moeilijk leesbaar. John is blij dat hij deze klus met vrijwilligers kan aanpakken. Hij vindt het leuk dat de collectie wordt bewonderd en bekeken met een frisse blik.

Meer lezen

Lees meer: De Erfgoedcollectie van dichtbij

Vrije tijd en passies

Vrije tijd en passies

 

Door Bianca delaCroix

Nee, het is niet gelogen en de foto is niet bewerkt. Dit was de Berghaven. Een zogenaamde werkhaven waar ook het loodswezen en reddingsbrigade actief waren. Bij gebrek aan een zwembad kregen kinderen er noodgedwongen zwemles tot in 1966 het eerste en enige zwembad open ging. De leden van het Historisch genootschap van Hoek van Holland duiken regelmatig in de archieven. Ze reconstrueren gebeurtenissen met behulp van foto’s, krantenartikelen, bonnetjes en andere documenten. Hiermee maken ze een stukje geschiedenis weer levend. De rubrieken Scheepvaart en Oorlog bevatten de meeste berichten. Naast het imago van badplaats en doorvoerhaven kent de Hoek een temperamentvolle geschiedenis van verdedigingsforten, bewoonde bunkers tot in de jaren 60, Duitse soldaten, het bombardement, scheepsrampen en de megalomane aanleg van de Nieuwe Waterweg. Hoek van Holland is maar 150 jaar oud en het huidige strand bestaat pas sinds 1970, maar ze kan met haar jonge geschiedenis al bluffen als een grote stad van tien eeuwen oud.

Benieuwd naar nog meer verhalen? Kijk op www.historischhoekvanholland.nl

Mir Visser is vrijwilliger in vestiging Hoek van Holland. Twee ochtenden helpt ze mee als gastvrouw. Ze vindt de bibliotheek een fijne plek ‘Hier komt alles samen: boeken, mensen en cultuur’.

  • Foto 2 Bij Artikel Mir Visser

  • Foto 4 Bij Artikel Mir Visser Bunkerdorp Beneden Links Naar Rechts Gezien

  • Foto 1 Bij Artikel Mir Visser Klein

Meer lezen

Lees meer: Vrije tijd en passies

Bericht van de burgemeester

Bericht van de burgemeester

 

In de vorige nieuwsbrief hebben we twee gedichten geplaatst van Kora Hol. Zij is vrijwilliger in de Erasmus Experience. Een van haar favoriete onderwerpen is Rotterdam. Aangemoedigd door een groep trouwe fans heeft ze onlangs burgemeester Aboutaleb een gedicht geschonken. Hij blijkt liefhebber van poëzie en heeft het met een grote glimlach gelezen. Kora heeft er een fan bij.

 

Meer lezen

Lees meer: Bericht van de burgemeester

© 2019 - Bibliotheek Rotterdam

Voer uw gebruikersnaam / pasnummer en wachtwoord in.