Alles wordt minder behalve het virus

De hal van de Centrale Bibliotheek was voor veel bezoekers een ontmoetingsplaats. De banken nodigden uit en er waren vaste ontmoetingen van groepjes. Soms ontstond er iets moois en kon de vrijwilliger er getuige van zijn. Ook het toiletbezoek was voor bezoekers een opluchtende ervaring.

In maart 2020 veranderde alles en leek de wereld op slot te gaan. Onze vaste activiteit als Service & Info-vrijwilliger werd ook op pauze gezet.

In het centrum kwam ik nog wel eens bezoekers tegen en na enige aarzeling, voordat zij mij konden koppelen aan de bibliotheek, kwam telkens de vraag: ‘Bent u nu ook ontslagen?’ en vervolgens kwam de tweede vraag: ‘Wanneer gaan jullie weer open?’

Op de eerste vraag kon ik stellig nee zeggen, op de tweede moest ik het antwoord schuldig blijven.

Na de eerste heropening, met mandjes en maskers, waren de meeste bezoekers blij dat we open gingen al leek het toiletbezoek populairder dan boeken zoeken.

Ook hier voerden sommigen een ritueel dansje uit. Met openingspas 1: Moet ik alweer vragen beantwoorden? Dat heb ik net bij de ingang gedaan. Pas 2: Waarom moet ik een mandje? Ik ga alleen…met gevarieerde doelen. Pas 3: Ik ga alleen naar de WC, moet ik het soms in het mandje doen? Gelukkig spraken onze ogen boven de gezichtsmaskers en ging de bezoeker zijn/haar weg, met mandje en gemaskerd.
Regels mag je soms overtreden, maar niet in coronatijd in de bibliotheek.

Susan van der Schoor
Service & Info vrijwilliger Centrale Bibliotheek