Luistervinkje

Hoi, ik ben Leon en ik ben al jaren vrijwilliger bij deze fantastische bibliotheek in deze geweldige stad. Dat doe ik bij het theater en af en toe werk ik mee aan een van de evenementen die de bieb organiseert.

Voorheen hielp ik mee op de Erasmus Experience. Toen ik voorstelde dat ik ook wel een stukje wilde schrijven om met onze vrijwilligers contact te houden in de huidige situatie, werd mij gevraagd een anekdote te vertellen over mijn ervaringen.

Gepensioneerde schipper bij de EE

Nu heb ik zoveel leuks en interessants meegemaakt, dat ik mij daar in eerste instantie niet aan kon en wilde houden. Maar na mijn pen een tijdje met rust te hebben gelaten kwam ik op een herinnering die ik jullie niet wil onthouden. En dat is die van een gepensioneerde schipper die op het Noordereiland woont en de Erasmus Experience bezocht.

De gepensioneerde schipper met veel humor heeft zijn hele leven tussen Rotterdam en Zwitserland gevaren en struinde in zijn vrije tijd vaak door Basel. Daar ontdekte hij het graf van Desiderius Erasmus, die daar in een kerk begraven ligt. Hij wist verder helemaal niets over Erasmus en kwam daarom naar de bibliotheek voor informatie. Graag vertelde ik hem over deze humanist. Maar ook over de prachtige mozaïek op de Coolsingel, over Erasmus’ visie op tafelmanieren, zijn humor en natuurlijk over de spelregels van de Erasmus Experience. We hebben nog ontzettend gelachen over Erasmus’ schedelverhaal, maar we waren ook vrij serieus over zijn gedachtegoed.

Informatie niet alleen uit boeken maar ook wat je kunt leren van alles wat de bieb organiseert. Die schipper ging voldaan naar huis, en ik ook!

Kijk, daar word ik nou blij van, mensen die nieuwsgierig zijn en op pad gaan voor informatie. Hoe groter het eiland van kennis, des te langer de kust van verwondering.